Životna sredina

Nastavlja se potraga za mladunčetom lava u Budvi: lavić u životnoj opasnosti

Nastavlja se potraga za mladuncetom lava u Budvi lavic u zivotnoj opasnosti crna gora

Foto: chillervirus from Pixabay

Objavljeno

10.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od 70 predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine, nevladinih organizacija, lovačkih organizacija, volontera, ali i policajci i vatrogasci, već drugi dan nastavilo je potragu za lavićem, koji je nestao na teritoriji opštine Budva. Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je da je mladunče lava verovatno nezakonitim putem ušlo u Crnu Goru, što govori da je globalni problem krijumčarenja životinja prisutan i u regionu.

Lavić je, prema poslednjim informacijama, jutros ponovo viđen na nepristupačnom terenu sa gustim rastinjem, iznad Budve. Inače, nadležni kažu da je reč o mladunčetu lava koje je bilo u privatnom zatočeništvu.

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da su postavljene zamke koje reaguju na pokret tela, kao i meso, ali lavić se nije pojavio, preneli su lokalni mediji. U potragu je uključen i dron koji može da registruje topolotu tela, ali ni to nije dalo rezultate.

Meštani su prijavili da su videli lava

Kako je preneo portal RTV Budva, potrazi su se priključile i ekipe iz Prištine, koje su zadužene za krupne zveri. Akcija se zasad odvija u podgoričkim naseljima Maine, Pobori i Markovići.

Izvesno je, kako se navodi, da je lavić tu negde, jer su meštani prijavili da su ga videli, a postoje i snimci. Na osnovu njih se može zaključiti da je mladunče lava staro između četiri i osam meseci i da je teško između 40 i 60 kilograma. Stručnjaci su upozorili da će za samo par meseci to biti krupna zver, koja će moći da napada i ljude.

Lavić je u životnoj opasnosti

Milan Gazdić, iz Agencije za zaštitu životne sredine, izjavio je jutros za TV Prva da se za slučaj lava saznalo pre oko mesec dana, tačnije da nezakonito boravi u privatnom zatočeništvu posle čega su alarmirani policija i nadležni organi za koje kaže da nisu mogli da veruju da tako nešto postoji.

Držanje divljih životinja u Crnoj Gori je, kako je istakao, zabranjeno.

Lav je u ozbiljnoj situaciji jer nije navikao na vremenske uslove u Crnoj Gori, naveo je on, i dodao da su kontaktirali sa kolegama iz Južne Afrike koji su objasnili da je lavić sad već u životnoj opasnosti jer je prerano odvojen od majke i svoje prirodne sredine.

Mladunče lava je verovatno u zemlju ušlo nezakonitim putem

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF zabrinuta je zbog vesti o odbeglom mladuncu lava koji luta šumama Crne Gore.

Lav je navodno u privatnom vlasništvu stranog državljanina smeštenog u Budvi, ali ne postoje podaci o njegovom uvozu, što ukazuje na to da je u zemlju najverovatnije ušao nezakonitim putem, kažu u WWF.

Nezakonita trgovina divljim životinjama je biznis „težak“ 4,4 miliajrde evra godišnje

U WWF-u ističu da lavovi nisu kućni ljubimci, a pri zatočeništvu lavova u opravdanim i zakonitim slučajevima potrebno je zadovoljiti brojne uslove za njihovo držanje u prostoru što sličnijem njihovom prirodnom staništu. Osim etičkih dilema, dodaju, mnogo rasprostranjeniji problem je nezakonita trgovina divljim životinjama, jedna od najunosnijih kriminalnih aktivnosti koja, prema podacima Evropola, godišnje generiše više od 4,4 milijarde evra na svetskom nivou.

Krijumčarenje divljih vrsta ima katastrofalne posledice po biološku raznovrsnost i mnoge vrste dovodi do ivice izumiranja, ističe WWF.

Dužnost svih nas je da prijavljujemo kažnjiva dela protiv životne sredine

„Iako postoje brojni zakoni kojima se kažnjiva dela protiv divljih vrsta regulišu, često u praksi ovakvi slučajevi prođu ispod radara zbog manjka kapaciteta i nedovoljne saradnje institucija. Važno je uspostaviti efikasnu i trajnu saradnju između nadležnih institucija, povećati broj stručnjaka koji će se baviti isključivo ovom vrstom kažnjivih dela, ali i edukovati javnost o njihovoj ozbiljnosti i štetnosti. Dužnost svih nas je da prijavljujemo kažnjiva dela protiv životne sredine, uključujući krijumčarenje, krivolov i trovanje životinja, koji su često međusobno povezani“, kaže Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije.

Evropske zemlje su često ciljna tržišta i područja tranzita velikih mačaka poput lava i tigra

Evropske zemlje su često ciljna tržišta i područja tranzita velikih mačaka poput lava i tigra. Osim što se uvoze mladunci ili mrtvi lavovi kao trofeji, evropske zemlje su tranzitni putevi za prenos lavljih kostiju, zuba ili kandži iz Afrike u Aziju, gde se koriste u alternativnoj medicini i kao nakit. Iako ne dođu uvek pred oči javnosti, takvi slučajevi nisu retki, a nezakonita trgovina najčešće uključuje i slonovaču, rogove nosoroga, vodozemce poput kornjača i ptice.

Zbog svega toga WWF Adria u regiji sprovodi projekat „Uspešno suzbijanje kažnjivih dela protiv divljih vrsta u Evropi“ (LIFE SWiPE).

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

10. februar 2022. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

10. februar 2022. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

10. februar 2022. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

10. februar 2022. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu