Energetska efikasnost

MVP aplikacija predstavljena stručnjacima za energetske preglede i certificiranje zgrada

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

16.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2017.

Komentari

0

Podeli

U okviru obuke za stručnjake za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada u Bosni i Hercegovini predstavljena je online aplikacija za monitoring i verifikaciju (MVP). Aplikacija je razvijena u okviru projekta GIZ Otvoreni Regionalni Fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska Efikasnost (ORF-EE).

Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je u svojim prostorijama u periodu od 9. do 10. februara organizovao obuku usavršavanja inžinjera – stručnjaka koji vrše energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada u Bosni i Hercegovini (Modul 3).

U okviru obuke učesnici i učesnice upoznati su sa novostima na području energetske efikasnosti u BiH, sa osvrtom na izmjene i dopune pravilnika u Federaciji BiH (FBiH) koji definišu proces vršenja energetskih pregleda i energetskog certificiranja zgrada. Također su prezentovani i rezultati aktuelnih statističnih istraživanja u oblasti zgradarstva. Polaznicima kursa je naglašeno kako Energetska Zajednica pridaje podjednaku važnost temama energetske efikasnosti i energetske statistike.

Tokom prvog dana obuke učesnicima je također predstavljena online aplikacija za monitoring i verifikaciju (MVP), razvijena u okviru projekta GIZ Otvoreni Regionalni Fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska Efikasnost (ORF-EE). Tokom prezentacije učesnici su upoznati sa osnovnim konceptom MVP aplikacije koja je dizajnirana za države jugoistočne Evrope kao platforma za prikupljanje podataka o projektima energetske efikasnosti i ostvarenim uštedama energije.

Džana Kadrić sa Mašinskog Fakulteta u Sarajevu, učesnica na obuci, istakla je: „MVP aplikacija je jednostavna i lako razumljiva za korisnike aplikacije. Vjerujem da će se korištenjem MVP aplikacije u BiH postići njen puni efekat i omogućiti pregled ostvarenih ušteda energije i emisije CO2, te investiranih sredstava za primjenjenu mjera povećanja energetske efikasnosti.“

ORF-EE je koristeći iskustvo iz drugih zemalja iz regiona i šire, te uz podršku GIZ projekta za BiH „Energy Efficiency Advice“ i lokalnih eksperata, adaptirao MVP za potrebe BiH i trenutno je u toku faza testiranja. Tokom 2017. godine je planiran transfer aplikacije na servere Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, uz provođenje obuke odgovornih lica za upravljanje aplikacijom na kantonalnom i opštinskom nivou.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. februar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

16. februar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

16. februar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora