Vesti

Mladi inovator iz Srbije razvija sistem za uštedu energije i do 40 procenata

Mladi inovator iz Srbije razvija sistem za uštedu energije i do 40 procenata

Foto: Prof. dr Zoran Radojičić / Facebook

Objavljeno

25.01.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

25.01.2022.

Država

Podeli

Mladi srpski naučnik Igor Jovanović razvija sistem za uštedu električne energije i do 40 procenata. Jovanović je uvršten među 50 najboljih studenata na svetu u polju inovacija, a gradonačelnik Beograda je najavio podršku mladom inovatoru.

Fokus inovacija je na elektromobilnosti, pametnim sistemima za zagrevanje objekata i reciklaži, kaže Jovanović za Tanjug.

Tim Igora Jovanovića se bazirao na elektropunionice za električne automobile i vozila, a to rešenje za uštedu energije je primenjeno u 12 objekata. Kako je objasnio, ceo sistem radi na principima mehatroničkog sistema, koji ostvaruje uštedu kada se povezuje na termoakumulacione peći i elektrokotlove.

Sistem ostvaruje uštedu kada se povezuje na termoakomulacione peći i elektrokotlove

Izračunato je da je zabeležena ušteda električne energije do 40 odsto, zahvaljujući inovaciji. To se pokazalo kada su upoređeni računi Elektroprivrede Srbije iz 2019. i 2020. godine, tvrdi Jovanović.

„Prvenstveno želimo da napravimo konkretnu inovaciju koju možemo da instaliramo i implementiramo i, nakon toga, naravno, da ostvarimo više saradnje. Trenutno su saradnje ostvarene sa lokalnom samoupravom u Kragujevcu, takođe bih izdvojio Centar za strateške projekte iz Beograda i Milanović inžinjering tehnološki park iz Kragujevca“, kaže Jovanović i dodaje da trenutno u timu ima više od 15 mladih ljudi.

Za ove inovacije su dobili podršku od Centra za strateške projekte iz Beograda i od lokalne samouprave u Kragujevcu, a 2019. godine su dobili najviše ocene za najbolje tehnološke inovacije od Ministarstva za tehnološki razvoj i Privredne komore Srbije, navodi Jovanović, koji je master student Akademije tehničkih nauka.

U gostima kod gradonačelnika

Povodom međunarodnog dana obrazovanja, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je ugostio Jovanovića, koji je uvršten među 50 najboljih na svetu u polju inovacija, navodi se na zvaničnom sajtu grada.

„Kada se dodeljuju takve nagrade, uvek se vodi računa o tome kako da se ta otkrića implementiraju u društvenu sredinu. Jovanović je imao brojne ponude s prestižnih međunarodnih univerziteta, međutim on je ipak ostao u Srbiji“, rekao je Radojičić i dodao da je namera da se neka od ideja zajednički sprovede i u Beogradu.

Gradonačelnik je pokazao interesovanje za inovacije iz oblasti reciklaže, kao i mobilnosti i električnih automobila. Prvi čovek Beograda je tim povodom najavio realizaciju pilot-projekata i dodao da bi se zatim radilo na većem uzorku, ukoliko se pokažu uspešnima.

Radojičić je istakao da je Jovanović dobio priznanja iz oblasti ekologije, mobilnosti i uštede energije. Jovanović će biti uskoro i osnivač međunarodnog centra za saradnju sa Afrikom i Azijom na projektima od kulturnog, ekonomskog i nacionalnog značaja, navodi se sajtu Beograda.

Jovanović naglašava postoji potencijal i za međunarodnu saradnju u oblasti inovacija koje sprovodi njegov tim. Mladi inovator pominje da postoji interesovanje u Kini, Egiptu, Bahreinu i Pakistanu, zatim i to da je u planu saradnja sa zainteresovanim iz Rusije i Turske. Prema njegovim tvrdnjama, u Indoneziji, Indiji i Egiptu nameravaju da implementiraju inovacije u zajedničkim projektima u Srbiji.

Komentara: (5)
Mala ispravka / 25.01.2022.

Postovani, kao mentor pomenutog studenta, da dam jednu manju ispravku. Igor je jedan od 50 najboljih svetskih studenata u konkurenciji SVIH polaznika SVIH svetskih srednjih skola, fakulteta, master, doktoranada i specijalista svih oblasti, a ne samo u inovacijama. Igor je, izmedju ostalog, i inovator. Osim toga i pisac, snimatelj, sportista i drustveno angazovan. Svako dobro, hvala na clanku! M. Jeftic

Neki mr dr / 01.02.2022.

Pa da li je moguce da jos ima ovakvih prodavaca magle u danasnjem svetu???
Bukvalno svaka informacija iz clanka (koji je mladi „inovator“ predao da mu se objavi) je izmisljotina.

Milivoj / 03.02.2022.

Da li nivo stednje moze izmeriti na Watmetru ?

Milivoj / 03.02.2022.

Imam u vidu da je Gospodin stručna osoba i da je podatak štednje od 40% korektan i da je izmedju ostalih kandidata dobije priznanji medj 50 najboljih inovatora stvarno uspeh ;
Ali, na moje prethodno pitanje treba dati odgovor, jer mernjem Watmetrom se utvrdjuje napon struje ,amperaža na opremi koja ima svoju snagu na koju je ugradjena INOVACIJA i na taj nacin bez matematika se vidi sve što čini inovativnost i ako se koriste dve AT peći koja je fabricki proizvod i ona u koju je ugradjena inovacija razlika bi trebala da potvrdi navedenih 40% uštede.Za potvrdu nevedene štednje elektricne energije na mojem patentnom resenju prilažem komentarom sa slike-fotografije Watmetra u radu 6 sati ,kome je snaga 3.3 kW i za to vreme potrošio 5.64 kWh sa efektivnom snagom 2.962 kW tJ; sa eta = 0.8976 i kada pomnozi-mo 6 sati sa efekt. snagom 2.962 kW dobijamo da je isporučeno 17,8 kWh, tu je Eta= 3.2 x vise energije nego je potrošeno .Koliko je ovo % u odnosu na sve vrste i tipova aparata u Svetu i sve se vidi vec pre kupovine aparata.Njiče mogu da grejem vazduh i vodu u bojleru putem mobilnog spoljsnjeg razmenjivača toplote ;

milivoj / 06.02.2022.

Kome smeta moj prethodni tekst kad vise nema komentara pa ni od Gospodina Mentora Igoru Jovanovicu.
Alo ???

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

25. januar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

25. januar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. januar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. januar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu