Električna energija

Ministarski savet: Reforma Ugovora o Energetskoj zajednici biće okončana u prvoj polovini 2020. 

Ministarski-savet-Reforma-Ugovor-o-Energetskoj-zajednici

Objavljeno

17.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Pregovori o reformi Ugovora o Energetskoj zajednici (EnZ) trebalo bi da se završe u prvoj polovini 2020. godine, navodi se u zaključcima sa sastanka Ministarskog saveta Energetske zajednice održanog u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije.

U fokusu Ministarskog saveta najviše je bila reforma Ugovora i energetski i klimatski ciljevi do 2030. godine.

Ugovor će po prvi put dati ovlašćenja Energetskoj zajednici da se bavi borbom protiv klimatskih promena i Pariskim sporazumom, navodi se u saopštenju Sekretarijata EnZ.

Reforma bi trebalo da ojača mehanizme za primenu odluka, uključujući uvođenje novog modela sličnog onom u Evropskoj uniji

Reforma će, kako je naveo Sekretarijat, ojačati mehanizme za primenu odluka, uključujući uvođenje novog modela sličnog onom u EU, kao novih odredbi za olakšavanje trgovine energijom i unapređenje tržišne integracije između ugovornih strana i država članica EU kroz sistem recipročnih prava i obaveza. Očekuje se da pregovori budu okončani u prvoj polovini 2020, dodao je Sekretarijat.

Evropska komisija predstavila je dokle se stiglo u pripremi Opštih smernica za energetske i klimatske ciljeve do 2030. Predlog o ciljevima, prema poslednjim najavama, se očekuje u prvoj polovini 2021, zajedno sa relevantnim zakonodavnim paketom.

Ministarski savet nije postigao jednoglasnost za utvrđivanje ozbiljnih i upornih kršenja Ugovora od strane Bosne i Hercegovine i Srbije.

EU: EnZ mora biti spremna da prihvati realnost koja se menja

Predstavljajući Evropsku uniju na sastanku, Anne-Charlotte Bournoville, šefica Odeljenja za međunarodne odnose i proširenje Direktorata za energetiku Evropske komisije, rekla je da je EnZ suštinski deo spoljnog paketa EU za energetsku saradnju.

Da bi povećala svoju ulogu, od presudnog je značaja da EnZ ostane spremna da odgovori na realnost koja se stalno menja, rekla je ona, i dodala da bi to trebalo da obezbedi reforma Ugovora o EnZ.

Ona je istakla da EnZ mora da sledi EU u njenim ciljevima za klimatsku neutralnost i na putu ka dekarbonizaciji do 2050. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

17. decembar 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

17. decembar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

17. decembar 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

17. decembar 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu