Energetska efikasnost

MI-BOSPO dobio milion evra od GGF za energetsku efikasnost u BiH

GGF-obezbedio-milion-evra-za-energetsku-efikasnost-u-BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) obezbedio je kredit od milion evra za mikrokreditnu instituciju MI-BOSPO za promociju energetske efikasnosti kod mikro-firmi i domaćinstava u Bosni i Hercegovini (BiH).

MI-BOSPO se bavi obezbeđivanjem zelenog finansiranja klijentima, koji imaju ograničen pristup drugim izvorima finansiranja, i promocijom mera energetske efikasnosti kroz namenske proizvode.

MI-BOSPO će novac, koji je dobio od GGF, kroz kredite odobriti za mere poboljšanja energetske efikasnosti, kao što su popravke u domaćinstvima i kupovina nove poslovne opreme koje bi trebalo da rezultiraju godišnjom uštedom primarne energije od približno 3.700 MWh i smanjenjem emisija CO2 od oko 1.400 tona, navodi se u saopštenju GGF.

“Veoma smo srećni zbog nove saradnje sa MI-BOSPO i mogućnošću da obezbedimo finansiranje energetske efikasnosti klijentima sa ograničenim pristupom drugim izvorima finansiranja u mikrofinansijskom sektoru. Ova investicija pokazuje stalnu podršku GGF energetskoj efikasnosti u BiH”, rekao je predsednik GGF Olaf Zymelka.

Direktorka MI-BOSPO Nejira Nalić izjavila je da je ova institucija posvećena pružanju podrške, posebno ženama, kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje.

“Ovom podrškom u oblasti energetske efikasnosti naši klijenti će unaprediti svoj biznis i kvalitet života, ali ćemo, takođe, i podići svest o prednostima energetske efikasnosti”, dodala je Nejira Nalić.

U februaru ove godine GGF je obezbedio 1,5 miliona evra za sarajevsku Mikrokreditnu fondaciju Sunrise (MCF Sunrise).

Osim u BiH, GGF, koji su u decembru 2009. godine osnovali nemačka KfW banka i Evropska investiciona banka (EIB), pomaže mere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu*, Turskoj.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović

Lideri EU usvojili budzet zelene podsticaje cilj od 55 odsto za emisije

Lideri EU usvojili budžet, zelene podsticaje, cilj od 55 odsto za emisije

11 December 2020 - Evropskom parlamentu je prosleđen predlog za sedmogodišnji budžet EU, zelene podsticaje i cilj da se emisije smanje za 55 procenata