Energetska efikasnost

MI-BOSPO dobio milion evra od GGF za energetsku efikasnost u BiH

GGF-obezbedio-milion-evra-za-energetsku-efikasnost-u-BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) obezbedio je kredit od milion evra za mikrokreditnu instituciju MI-BOSPO za promociju energetske efikasnosti kod mikro-firmi i domaćinstava u Bosni i Hercegovini (BiH).

MI-BOSPO se bavi obezbeđivanjem zelenog finansiranja klijentima, koji imaju ograničen pristup drugim izvorima finansiranja, i promocijom mera energetske efikasnosti kroz namenske proizvode.

MI-BOSPO će novac, koji je dobio od GGF, kroz kredite odobriti za mere poboljšanja energetske efikasnosti, kao što su popravke u domaćinstvima i kupovina nove poslovne opreme koje bi trebalo da rezultiraju godišnjom uštedom primarne energije od približno 3.700 MWh i smanjenjem emisija CO2 od oko 1.400 tona, navodi se u saopštenju GGF.

“Veoma smo srećni zbog nove saradnje sa MI-BOSPO i mogućnošću da obezbedimo finansiranje energetske efikasnosti klijentima sa ograničenim pristupom drugim izvorima finansiranja u mikrofinansijskom sektoru. Ova investicija pokazuje stalnu podršku GGF energetskoj efikasnosti u BiH”, rekao je predsednik GGF Olaf Zymelka.

Direktorka MI-BOSPO Nejira Nalić izjavila je da je ova institucija posvećena pružanju podrške, posebno ženama, kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje.

“Ovom podrškom u oblasti energetske efikasnosti naši klijenti će unaprediti svoj biznis i kvalitet života, ali ćemo, takođe, i podići svest o prednostima energetske efikasnosti”, dodala je Nejira Nalić.

U februaru ove godine GGF je obezbedio 1,5 miliona evra za sarajevsku Mikrokreditnu fondaciju Sunrise (MCF Sunrise).

Osim u BiH, GGF, koji su u decembru 2009. godine osnovali nemačka KfW banka i Evropska investiciona banka (EIB), pomaže mere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu*, Turskoj.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana