Energetska efikasnost

MI-BOSPO dobio milion evra od GGF za energetsku efikasnost u BiH

GGF-obezbedio-milion-evra-za-energetsku-efikasnost-u-BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) obezbedio je kredit od milion evra za mikrokreditnu instituciju MI-BOSPO za promociju energetske efikasnosti kod mikro-firmi i domaćinstava u Bosni i Hercegovini (BiH).

MI-BOSPO se bavi obezbeđivanjem zelenog finansiranja klijentima, koji imaju ograničen pristup drugim izvorima finansiranja, i promocijom mera energetske efikasnosti kroz namenske proizvode.

MI-BOSPO će novac, koji je dobio od GGF, kroz kredite odobriti za mere poboljšanja energetske efikasnosti, kao što su popravke u domaćinstvima i kupovina nove poslovne opreme koje bi trebalo da rezultiraju godišnjom uštedom primarne energije od približno 3.700 MWh i smanjenjem emisija CO2 od oko 1.400 tona, navodi se u saopštenju GGF.

„Veoma smo srećni zbog nove saradnje sa MI-BOSPO i mogućnošću da obezbedimo finansiranje energetske efikasnosti klijentima sa ograničenim pristupom drugim izvorima finansiranja u mikrofinansijskom sektoru. Ova investicija pokazuje stalnu podršku GGF energetskoj efikasnosti u BiH“, rekao je predsednik GGF Olaf Zymelka.

Direktorka MI-BOSPO Nejira Nalić izjavila je da je ova institucija posvećena pružanju podrške, posebno ženama, kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje.

“Ovom podrškom u oblasti energetske efikasnosti naši klijenti će unaprediti svoj biznis i kvalitet života, ali ćemo, takođe, i podići svest o prednostima energetske efikasnosti”, dodala je Nejira Nalić.

U februaru ove godine GGF je obezbedio 1,5 miliona evra za sarajevsku Mikrokreditnu fondaciju Sunrise (MCF Sunrise).

Osim u BiH, GGF, koji su u decembru 2009. godine osnovali nemačka KfW banka i Evropska investiciona banka (EIB), pomaže mere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu*, Turskoj.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

5. jul 2018. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

5. jul 2018. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

5. jul 2018. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

5. jul 2018. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.