Energetska efikasnost

MI-BOSPO dobio milion evra od GGF za energetsku efikasnost u BiH

GGF-obezbedio-milion-evra-za-energetsku-efikasnost-u-BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) obezbedio je kredit od milion evra za mikrokreditnu instituciju MI-BOSPO za promociju energetske efikasnosti kod mikro-firmi i domaćinstava u Bosni i Hercegovini (BiH).

MI-BOSPO se bavi obezbeđivanjem zelenog finansiranja klijentima, koji imaju ograničen pristup drugim izvorima finansiranja, i promocijom mera energetske efikasnosti kroz namenske proizvode.

MI-BOSPO će novac, koji je dobio od GGF, kroz kredite odobriti za mere poboljšanja energetske efikasnosti, kao što su popravke u domaćinstvima i kupovina nove poslovne opreme koje bi trebalo da rezultiraju godišnjom uštedom primarne energije od približno 3.700 MWh i smanjenjem emisija CO2 od oko 1.400 tona, navodi se u saopštenju GGF.

„Veoma smo srećni zbog nove saradnje sa MI-BOSPO i mogućnošću da obezbedimo finansiranje energetske efikasnosti klijentima sa ograničenim pristupom drugim izvorima finansiranja u mikrofinansijskom sektoru. Ova investicija pokazuje stalnu podršku GGF energetskoj efikasnosti u BiH“, rekao je predsednik GGF Olaf Zymelka.

Direktorka MI-BOSPO Nejira Nalić izjavila je da je ova institucija posvećena pružanju podrške, posebno ženama, kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje.

“Ovom podrškom u oblasti energetske efikasnosti naši klijenti će unaprediti svoj biznis i kvalitet života, ali ćemo, takođe, i podići svest o prednostima energetske efikasnosti”, dodala je Nejira Nalić.

U februaru ove godine GGF je obezbedio 1,5 miliona evra za sarajevsku Mikrokreditnu fondaciju Sunrise (MCF Sunrise).

Osim u BiH, GGF, koji su u decembru 2009. godine osnovali nemačka KfW banka i Evropska investiciona banka (EIB), pomaže mere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu*, Turskoj.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

5. jul 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

5. jul 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. jul 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. jul 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.