Energetska efikasnost

GGF – novi kredit za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini

GGF - novi kredit za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Ugovorom o kreditu od 1.5 miliona evra koji su potpisali Fond za zeleni razvoj GGF i sarajevska Mikrokreditna fondacija Sunrise (MCF Sunrise), GGF nastavlja da ulaže u podršku merama za energetsku efikasnost i podizanje svesti o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini.

GGF i MCF Sunrise Sarajevo podržavaju energetsku efikasnost u mikrofinansijskom sektoru Bosne i Hercegovine. Preko mreže MCF Sunrise, koja se neprekidno šiti, i Fond za zeleni razvoj stiže do novih regiona u kojima može investirati u sektore stanovanja, poljoprivrede i mikro i malih preduzeća (MSE), navodi se u saopštenju Fonda.

Kredit od 1,5 miliona evra biće iskorišćen za finansiranje novog kreditnog proizvoda za energetsku efikasnost za klijente MCF Sunrise fondacije, preko njene 43 filijale širom BiH.

Uz podršku daljem razvoju MCF Sunrise fondacije u ruralnim područjima i ambicije da edukuje klijente o merama i prednostima energetske efikasnosti, pomoć u internoj izgradnji kapaciteta i podršku marketingu obezbediće Tehnička podrška GGF-a.

MCF Sunrise, fondacija osnovana 1996, u okviru projekta lokalnih inicijativa Svetske banke, izuzetno je fokusirana na preduzetnike sa niskim primanjima i mirko i mala preduzeća u urbanim i polu-urbanim područjima BiH, čime pruža priliku i GGF-u da dalje dosegne i produbi svoje prisustvo u mikrofinansijskom sektoru, navodi se u saopštenju Fonda.

Samir Bajrović, direktor sarajevske Fondacije, rekao je prilikom potpisivanja Ugovora o kreditu, da je MCF posvećen kontinuiranoj podršci programima i aktivnostima koje za cilj imaju smanjenje energetskog siromaštva, poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenje emisije CO2, i dodao da će ovaj projekat pomoći poboljšanju životnog standarda klijenata Fondacije.

Dajući podršku investicijama u energetsku efikasnost u mikrofinansijskom sektoru u Bosni i Hercegovini kroz partnerstvo sa MCF Sunrise fondacijom, GGF podržava „veća ulaganja u energetsku efikasnost i podizanje svesti mikro-preduzetnika i malih preduzeća u Bosni i Hercegovini“, rekao je predsednik GGF Kristofer Nouls.

Mere energetske efikasnosti koje se finansiraju kreditima GGF projektovane su tako da rezultiraju godišnjim uštedama primarne energije od približno 5.500 MWh i smanjenjem emisije CO2 od oko 2.100 metričkih tona, saopštio je Fond za zeleni razvoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države