Energetska efikasnost

GGF – novi kredit za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini

GGF - novi kredit za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Ugovorom o kreditu od 1.5 miliona evra koji su potpisali Fond za zeleni razvoj GGF i sarajevska Mikrokreditna fondacija Sunrise (MCF Sunrise), GGF nastavlja da ulaže u podršku merama za energetsku efikasnost i podizanje svesti o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini.

GGF i MCF Sunrise Sarajevo podržavaju energetsku efikasnost u mikrofinansijskom sektoru Bosne i Hercegovine. Preko mreže MCF Sunrise, koja se neprekidno šiti, i Fond za zeleni razvoj stiže do novih regiona u kojima može investirati u sektore stanovanja, poljoprivrede i mikro i malih preduzeća (MSE), navodi se u saopštenju Fonda.

Kredit od 1,5 miliona evra biće iskorišćen za finansiranje novog kreditnog proizvoda za energetsku efikasnost za klijente MCF Sunrise fondacije, preko njene 43 filijale širom BiH.

Uz podršku daljem razvoju MCF Sunrise fondacije u ruralnim područjima i ambicije da edukuje klijente o merama i prednostima energetske efikasnosti, pomoć u internoj izgradnji kapaciteta i podršku marketingu obezbediće Tehnička podrška GGF-a.

MCF Sunrise, fondacija osnovana 1996, u okviru projekta lokalnih inicijativa Svetske banke, izuzetno je fokusirana na preduzetnike sa niskim primanjima i mirko i mala preduzeća u urbanim i polu-urbanim područjima BiH, čime pruža priliku i GGF-u da dalje dosegne i produbi svoje prisustvo u mikrofinansijskom sektoru, navodi se u saopštenju Fonda.

Samir Bajrović, direktor sarajevske Fondacije, rekao je prilikom potpisivanja Ugovora o kreditu, da je MCF posvećen kontinuiranoj podršci programima i aktivnostima koje za cilj imaju smanjenje energetskog siromaštva, poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenje emisije CO2, i dodao da će ovaj projekat pomoći poboljšanju životnog standarda klijenata Fondacije.

Dajući podršku investicijama u energetsku efikasnost u mikrofinansijskom sektoru u Bosni i Hercegovini kroz partnerstvo sa MCF Sunrise fondacijom, GGF podržava „veća ulaganja u energetsku efikasnost i podizanje svesti mikro-preduzetnika i malih preduzeća u Bosni i Hercegovini“, rekao je predsednik GGF Kristofer Nouls.

Mere energetske efikasnosti koje se finansiraju kreditima GGF projektovane su tako da rezultiraju godišnjim uštedama primarne energije od približno 5.500 MWh i smanjenjem emisije CO2 od oko 2.100 metričkih tona, saopštio je Fond za zeleni razvoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

19. februar 2018. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

19. februar 2018. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

19. februar 2018. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

19. februar 2018. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.