OIE

GGF finansira dva velika vetroparka u Srbiji

GGF finansira dva pionirska projekta vetroparkova u Srbiji

Photo: Pexels

Objavljeno

05.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF), koga savetuje Finance in Motion, finansiraće sa sa ukupno 31,85 miliona evra vetroparkove Čibuk 1, snage 158 MW, i Alibunar, snage 42 MW, koji su u grupi prvih velikih vetroparkova u Srbiji.

GGF je, kako se navodi u saopštenju, obezbedio 18,35 miliona evra za vetropark Čibuk 1, najveći projekat te vrste u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Fond je dao zajam Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), koja je zajedno sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), delom Svetske banke, vodila celu transakciju. EBRD i IFC će obezbediti finansijski paket od ukupno 215 miliona evra.

Vetroelektranu, koja se sastoji od 57 turbina kompanije General Electric, grade Vetroelektrane Balkana, u vlasništvu firme Tesla Wind, koja je zajedničko ulaganje kompanije Masdar, sa sedištem u Abu Dabiju, DEG – nemačke razvojne finansijske institucije i finske kompanije Taaleri Group, saopštio je GGF.

„GGF je pokazao svoju podršku nameri Srbije da do 2020. godine 27 odsto potrošnje energije obezbedi iz obnovljivih izvora energije (OIE), kroz investicije u dve vetroelektrane“, naveo je GGF.

GGF, takođe, finansira i vetropark Alibunar sa 13,5 miliona evra preko kredita IFC, koji je zvanični davalac kredita i banka koja je strukturirala projekat.

Vetropark Alibunar razvija belgijska kompanija Elicio NV, u blizini grada Alibunar u severoistočnoj Srbiji. Elicio je najavio da bi instaliranje 21 turbine nemačkog proizvođača Senvion trebalo da bude završeno do septembra ove godine.

Knowles: Podsticanje OIE u jugoistočnoj Evropi

„GGF sa ponosom podržava rast sektora OIE u Srbiji na samom početku“, izjavio je predsednik GGF Christopher Knovles, dodajući da fond podstiče rast OIE u jugoistočnoj Evropi, a dva vetroparka u Srbiji su pefektan primer za ceo region.

GGF navodi da će izgradnja dva vetroparka smanjiti emisije štetnih gasova za oko 50.000 tona godišnje.

Fond za zeleni razvoj su kao javno-privatno partnerstvo u decembru 2009. godine osnovali nemačka KfW banka i Evropska investiciona banka (EIB), uz finansijsku podršku Evropske komisije, nemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, EBRD i austrijske razvojne banke OeEB.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. jun 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. jun 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

5. jun 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. jun 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu