OIE

Probni rad vetroparka Alibunar u septembru, najavljuje belgijski Elicio

Probni rad vetroparka Alibunar u septembru, najavljuje investitor Elicio

Slika: Elicio

Objavljeno

19.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Belgijska kompanija za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije (OIE), Elicio, dovršava postavljanje temelje za 21 turbinu vetroparka Alibunar i namerava da završi njihovu instalaciju do septembra ove godine. Kapacitet vetroparka je 42 MW.

Izgradnja temelja za vetroturbine bi trebalo da bude završena najkasnije do kraja ovog meseca, a zatim će početi isporuka delova turbina koja će trajati do kraja maja, rekao je Petar Goderis, direktor za operacije i izgradnju u kompaniji, u izjavi za lokalnu TV stanicu Banat Vršac, čiji je snimak objavljen na Youtube-u.

U septembru bi se očekivalo i da vetropark bude pušten u probni rad. Svaka od 21 turbine ima snagu od 2 MW i moći će da razvije maksimalnih 11 m/s. Proizvođač turbine je nemačka firma Senvion SA.

Radovi na vetroparku u Alibunaru počeli su oktobra prošle godine. Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je kredit u iznosu od 19,1 miliona evra kompaniji Elicio. U vidu zajmova, 40 miliona evra obezbedilo je nekoliko komercijalnih banaka (Unicredit banka, Holandska razvojna banka  – FMO, i Green for Growth Fund – GGF), a preostalih 20 miliona evra je obezbedio Elicio.

Oktobra 2017, upravo kada su počeli radovi na ovom vetroparku, Elicio -ogranak belgijske grupe Nethys, giganta u oblasti energetike i telekomunikacija – završio je i pustio u probni rad obližnji vetropark Malibunar, kapaciteta 8 MW. Radovi su trajali nepunih godinu dana, a instalirane su takođe Senvionove, 4 vetro turbine, svaka snage 2 MW.

Proizvodnja energije je već počela, i po rečima investitora, dovoljna je da pokrije potrebe oko 7.200 domaćinstava za energijom. Predviđena proizvodnja je 25 GWh na godišnjem nivou, a sa njom i smanjenje emisije ugljen-dioksida za 16.000 tona godišnje u odnosu na proizvodnju iz konvencionalnih izvora.

Malibunar je treća elektrana koja koristi energiju vetra koja je završena i počela sa radom u Srbiji. Sa njenim kapacitetom, Srbija je u tom trenutku premašila 100 MW dobijene električne energije iz obnovljivih izvora energije, rekao je ministar Ukupna investicija u Malibunar bila je 14 miliona evra.

Ministar za energetiku i rudarstvo Srbije Aleksandar Antić rekao je prilikom završetka radova na Malibunaru, da je Srbija približava cilju da do 2020. dostigne 27 odsto proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

19. januar 2018. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

19. januar 2018. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

19. januar 2018. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

19. januar 2018. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević