x
Newsletter Image
Ne propustite naš njuzleter
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
Stay up to date with our latest news
PRIJAVA

Your email is safe with us

Probni rad vetroparka Alibunar u septembru, najavljuje belgijski Elicio

19.01.2018.

Slika: Elicio
Probni rad vetroparka Alibunar u septembru, najavljuje belgijski Elicio

Belgijska kompanija za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije (OIE), Elicio, dovršava postavljanje temelje za 21 turbinu vetroparka Alibunar i namerava da završi njihovu instalaciju do septembra ove godine. Kapacitet vetroparka je 42 MW.

Izgradnja temelja za vetroturbine bi trebalo da bude završena najkasnije do kraja ovog meseca, a zatim će početi isporuka delova turbina koja će trajati do kraja maja, rekao je Petar Goderis, direktor za operacije i izgradnju u kompaniji, u izjavi za lokalnu TV stanicu Banat Vršac, čiji je snimak objavljen na Youtube-u.

U septembru bi se očekivalo i da vetropark bude pušten u probni rad. Svaka od 21 turbine ima snagu od 2 MW i moći će da razvije maksimalnih 11 m/s. Proizvođač turbine je nemačka firma Senvion SA.

Radovi na vetroparku u Alibunaru počeli su oktobra prošle godine. Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je kredit u iznosu od 19,1 miliona evra kompaniji Elicio. U vidu zajmova, 40 miliona evra obezbedilo je nekoliko komercijalnih banaka (Unicredit banka, Holandska razvojna banka  – FMO, i Green for Growth Fund – GGF), a preostalih 20 miliona evra je obezbedio Elicio.

Oktobra 2017, upravo kada su počeli radovi na ovom vetroparku, Elicio -ogranak belgijske grupe Nethys, giganta u oblasti energetike i telekomunikacija – završio je i pustio u probni rad obližnji vetropark Malibunar, kapaciteta 8 MW. Radovi su trajali nepunih godinu dana, a instalirane su takođe Senvionove, 4 vetro turbine, svaka snage 2 MW.

Proizvodnja energije je već počela, i po rečima investitora, dovoljna je da pokrije potrebe oko 7.200 domaćinstava za energijom. Predviđena proizvodnja je 25 GWh na godišnjem nivou, a sa njom i smanjenje emisije ugljen-dioksida za 16.000 tona godišnje u odnosu na proizvodnju iz konvencionalnih izvora.

Malibunar je treća elektrana koja koristi energiju vetra koja je završena i počela sa radom u Srbiji. Sa njenim kapacitetom, Srbija je u tom trenutku premašila 100 MW dobijene električne energije iz obnovljivih izvora energije, rekao je ministar Ukupna investicija u Malibunar bila je 14 miliona evra.

Ministar za energetiku i rudarstvo Srbije Aleksandar Antić rekao je prilikom završetka radova na Malibunaru, da je Srbija približava cilju da do 2020. dostigne 27 odsto proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije (OIE).