Energetska efikasnost

GGF podržava mere energetske efikasnosti u Makedoniji sa 10 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

13.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) pozajmiće Halk Banci u Skoplju 10 miliona evra kako bi finansirala kredite za podsticaje energetske efikasnosti u Makedoniji.

Mere energetske efikasnosti koje će biti finansirane kreditom GGF trebalo bi da dovedu do uštede energije od skoro 50.000 megavat-sati (MWh) na godišnjem nivou. Pored toga, emisija ugljen-dioksida (CO2) bi trebalo da bude smanjena za skoro 15.000 tona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu GGF.

Zahvaljujući kreditu GGF-a, Halk Banka će povećati ponudu i obim svojih Eko-kredita. Zamena zastarele poljoprivredne opreme u poljoprivrednim gazdinstvima i ugradnja tehnologija koje će smanjiti potrošnju energije i emisiju CO2 u domaćinstvima su među merama energetske efikasnosti će biti finansirane iz najnovijeg kredita. GGF će tehnički podržati prodaju i promotivne aktivnosti Halk Banke, kao i dalji razvoj kreditnih proizvoda za podsticaj energetske efikasnosti.

Ovo je treća tranša kredita koju Halk Banka u Skoplju povlači od GGF-a od 2010. godine. Reč je o prvoj banci koja je u Makedoniji ponudila kredite za podsticaj mera energetske efikasnosti.

„GGF je došao da podrži prve kredite za posticaj energetske efikasnosti Halk Banke u 2010. godini, a naše stalno partnerstvo već pomaže hiljadama Makedonaca da smanje potrošnju energije, što je i jedan od primarnih ciljeva fonda,“ rekao je predsednik GGF-a Christopher Knowles.

„Naši krediti su namenjeni podsticaju mera energetske efikasnosti koje će doprineti manjoj potrošnji energije bez smanjenja kvaliteta života. Krediti za energetsku efikasnost pomoći će našim klijentima da naprave značajnu uštedu u primarnoj potrošnji energije,“ rekao je Turhan Ademi, v.d. direktor Halk Banke u Skoplju.

Prema najnovijem izveštaju Energetske zajednice, Makedonija pati od nedostatka političke volje da se sprovedu zakoni u oblasti energetske efikasnosti. Usvajanje Trećeg nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti (NEEAP) koji je nedavno predstavljen javnosti i puna implementacija Direktive o energetskim karakteristikama zgrada identifikovani su kao glavni prioriteti. Pored toga, od Makedonije se očekuje da osnuje fond za energetsku efikasnost i kompaniju za pružanje energetskih usluga (ESCO), kao i da kadrovski unapredi odeljenje energetske efikasnosti Ministarstva ekonomije i Agencije za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže