Energetska efikasnost

GGF podržava mere energetske efikasnosti u Makedoniji sa 10 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

13.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) pozajmiće Halk Banci u Skoplju 10 miliona evra kako bi finansirala kredite za podsticaje energetske efikasnosti u Makedoniji.

Mere energetske efikasnosti koje će biti finansirane kreditom GGF trebalo bi da dovedu do uštede energije od skoro 50.000 megavat-sati (MWh) na godišnjem nivou. Pored toga, emisija ugljen-dioksida (CO2) bi trebalo da bude smanjena za skoro 15.000 tona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu GGF.

Zahvaljujući kreditu GGF-a, Halk Banka će povećati ponudu i obim svojih Eko-kredita. Zamena zastarele poljoprivredne opreme u poljoprivrednim gazdinstvima i ugradnja tehnologija koje će smanjiti potrošnju energije i emisiju CO2 u domaćinstvima su među merama energetske efikasnosti će biti finansirane iz najnovijeg kredita. GGF će tehnički podržati prodaju i promotivne aktivnosti Halk Banke, kao i dalji razvoj kreditnih proizvoda za podsticaj energetske efikasnosti.

Ovo je treća tranša kredita koju Halk Banka u Skoplju povlači od GGF-a od 2010. godine. Reč je o prvoj banci koja je u Makedoniji ponudila kredite za podsticaj mera energetske efikasnosti.

„GGF je došao da podrži prve kredite za posticaj energetske efikasnosti Halk Banke u 2010. godini, a naše stalno partnerstvo već pomaže hiljadama Makedonaca da smanje potrošnju energije, što je i jedan od primarnih ciljeva fonda,“ rekao je predsednik GGF-a Christopher Knowles.

„Naši krediti su namenjeni podsticaju mera energetske efikasnosti koje će doprineti manjoj potrošnji energije bez smanjenja kvaliteta života. Krediti za energetsku efikasnost pomoći će našim klijentima da naprave značajnu uštedu u primarnoj potrošnji energije,“ rekao je Turhan Ademi, v.d. direktor Halk Banke u Skoplju.

Prema najnovijem izveštaju Energetske zajednice, Makedonija pati od nedostatka političke volje da se sprovedu zakoni u oblasti energetske efikasnosti. Usvajanje Trećeg nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti (NEEAP) koji je nedavno predstavljen javnosti i puna implementacija Direktive o energetskim karakteristikama zgrada identifikovani su kao glavni prioriteti. Pored toga, od Makedonije se očekuje da osnuje fond za energetsku efikasnost i kompaniju za pružanje energetskih usluga (ESCO), kao i da kadrovski unapredi odeljenje energetske efikasnosti Ministarstva ekonomije i Agencije za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije