Energetska efikasnost

Makedonskoj javnosti predstavljen treći NEEAP

Makedonija NEEAP

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

06.12.2016.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2016.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nacrt trećeg Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti Makedonije  (NEEAP) preporučuje smanjenje ukupne potrošnje energije zajedno sa mjerama koje će doprinijeti uštedi primarne energije.

Nacrt dokumenta koji je predstavljen na javnoj raspravi 1. decembra u prostorijama Ministarstva ekonomije u Skoplju, obuhvata mjere na području proizvodnje, prijenosa i distribucije energije koje će doprinijeti ostvarivanju značajnih ušteda u potrošnji primarne energije.

Na javnoj raspravi, Ismail Luma, šef Odjeljenja energetike Ministarstva ekonomije, predstavio je ključne zaključke i obaveze iz NEEAP-a za period 2016-2018, i objasnio da dokument također obuhvata evaluaciju provedbe drugog po redu NEEAP-a. Pored toga, istakao je da je nacionalni plan za potrošnju energije, koji proizlazi iz drugog NEEAP-a, predviđao uštede od 80,07 ktoe do kraja 2015. Dalje je istakao da su ti ciljevi postignuti ostvarivanjem 99,12% planirane uštede energije u 2015. Sličan scenario implementacije je predviđen i očekuje se za treći NEEAP.

Tijekom rasprave, Prof. Dr. Konstantin Dimitrov iz Makedonskog centra za energetsku efikasnost (MACEF) i Ilija Sazdovski, regionalni koordinator GIZ-ovog otvorenog regionalnog fonda za JIE–Energetska efikasnost (ORF-EE), fokusirali su se na obaveze i ciljeve izvedene iz Direktive o energetskoj efikasnosti, koji će postati obavezni u oktobru 2017. Sazdovski je tim povodom izjavio: „Uzimajući u obzir predstojeće izazove sa kojima se zemlja susreće u smislu transponiranja Direktive o energetskoj efikasnosti (EED), državna administracija će morati hitro da reaguje. Prije svega, definiranje pristupa transponiranju i implementaciji nekoliko članova, a naročito člana 7. EED, će biti nešto što se mora pripremiti na multisektoralnom nivou uz pažljivu procjenu ekonomskih implikacija.“

Nacrt Akcionog plana je pripremljen zajedničkim naporima Odjeljenja za energetiku Ministarstva ekonomije, Agencije za energiju Republike Makedonije, i nekoliko nacionalnih i internacionalnih eksperata angažiranih od strane ORF-EE, u provedbi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Tekst Akcionog plana je dostavljen na pregled Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču, i ocijenjen je kao zadovoljavajući. Tekst je također objavljen na internetskoj stranci Ministarstva ekonomije, te dat na razmatranje i zvanične komentare svim relevantnim javnim institucijama, privatnim preduzećima i predstavnicima civilnog društva.

Glavne stavke i ciljevi dokumenta su predstavljeni i različitim predstavnicima ministarstava i javnih institucija, privatnog sektora i civilnog društva koji su aktivni na području zaštite okoliša. Uslijedila je živa i konstruktivna polemika među prisutnima koji su postavljali pitanja i svojim komentarima značajno doprinosili panelu.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

6. decembar 2016. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

6. decembar 2016. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

6. decembar 2016. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

6. decembar 2016. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija