Energetska efikasnost

Makedonskoj javnosti predstavljen treći NEEAP

Makedonija NEEAP

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

06.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Nacrt trećeg Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti Makedonije  (NEEAP) preporučuje smanjenje ukupne potrošnje energije zajedno sa mjerama koje će doprinijeti uštedi primarne energije.

Nacrt dokumenta koji je predstavljen na javnoj raspravi 1. decembra u prostorijama Ministarstva ekonomije u Skoplju, obuhvata mjere na području proizvodnje, prijenosa i distribucije energije koje će doprinijeti ostvarivanju značajnih ušteda u potrošnji primarne energije.

Na javnoj raspravi, Ismail Luma, šef Odjeljenja energetike Ministarstva ekonomije, predstavio je ključne zaključke i obaveze iz NEEAP-a za period 2016-2018, i objasnio da dokument također obuhvata evaluaciju provedbe drugog po redu NEEAP-a. Pored toga, istakao je da je nacionalni plan za potrošnju energije, koji proizlazi iz drugog NEEAP-a, predviđao uštede od 80,07 ktoe do kraja 2015. Dalje je istakao da su ti ciljevi postignuti ostvarivanjem 99,12% planirane uštede energije u 2015. Sličan scenario implementacije je predviđen i očekuje se za treći NEEAP.

Tijekom rasprave, Prof. Dr. Konstantin Dimitrov iz Makedonskog centra za energetsku efikasnost (MACEF) i Ilija Sazdovski, regionalni koordinator GIZ-ovog otvorenog regionalnog fonda za JIE–Energetska efikasnost (ORF-EE), fokusirali su se na obaveze i ciljeve izvedene iz Direktive o energetskoj efikasnosti, koji će postati obavezni u oktobru 2017. Sazdovski je tim povodom izjavio: „Uzimajući u obzir predstojeće izazove sa kojima se zemlja susreće u smislu transponiranja Direktive o energetskoj efikasnosti (EED), državna administracija će morati hitro da reaguje. Prije svega, definiranje pristupa transponiranju i implementaciji nekoliko članova, a naročito člana 7. EED, će biti nešto što se mora pripremiti na multisektoralnom nivou uz pažljivu procjenu ekonomskih implikacija.“

Nacrt Akcionog plana je pripremljen zajedničkim naporima Odjeljenja za energetiku Ministarstva ekonomije, Agencije za energiju Republike Makedonije, i nekoliko nacionalnih i internacionalnih eksperata angažiranih od strane ORF-EE, u provedbi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Tekst Akcionog plana je dostavljen na pregled Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču, i ocijenjen je kao zadovoljavajući. Tekst je također objavljen na internetskoj stranci Ministarstva ekonomije, te dat na razmatranje i zvanične komentare svim relevantnim javnim institucijama, privatnim preduzećima i predstavnicima civilnog društva.

Glavne stavke i ciljevi dokumenta su predstavljeni i različitim predstavnicima ministarstava i javnih institucija, privatnog sektora i civilnog društva koji su aktivni na području zaštite okoliša. Uslijedila je živa i konstruktivna polemika među prisutnima koji su postavljali pitanja i svojim komentarima značajno doprinosili panelu.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. decembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. decembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. decembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

6. decembar 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.