x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Makedonskoj javnosti predstavljen treći NEEAP

06.12.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
Makedonskoj javnosti predstavljen treći NEEAP

Nacrt trećeg Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti Makedonije  (NEEAP) preporučuje smanjenje ukupne potrošnje energije zajedno sa mjerama koje će doprinijeti uštedi primarne energije.

Nacrt dokumenta koji je predstavljen na javnoj raspravi 1. decembra u prostorijama Ministarstva ekonomije u Skoplju, obuhvata mjere na području proizvodnje, prijenosa i distribucije energije koje će doprinijeti ostvarivanju značajnih ušteda u potrošnji primarne energije.

Na javnoj raspravi, Ismail Luma, šef Odjeljenja energetike Ministarstva ekonomije, predstavio je ključne zaključke i obaveze iz NEEAP-a za period 2016-2018, i objasnio da dokument također obuhvata evaluaciju provedbe drugog po redu NEEAP-a. Pored toga, istakao je da je nacionalni plan za potrošnju energije, koji proizlazi iz drugog NEEAP-a, predviđao uštede od 80,07 ktoe do kraja 2015. Dalje je istakao da su ti ciljevi postignuti ostvarivanjem 99,12% planirane uštede energije u 2015. Sličan scenario implementacije je predviđen i očekuje se za treći NEEAP.

Tijekom rasprave, Prof. Dr. Konstantin Dimitrov iz Makedonskog centra za energetsku efikasnost (MACEF) i Ilija Sazdovski, regionalni koordinator GIZ-ovog otvorenog regionalnog fonda za JIE–Energetska efikasnost (ORF-EE), fokusirali su se na obaveze i ciljeve izvedene iz Direktive o energetskoj efikasnosti, koji će postati obavezni u oktobru 2017. Sazdovski je tim povodom izjavio: „Uzimajući u obzir predstojeće izazove sa kojima se zemlja susreće u smislu transponiranja Direktive o energetskoj efikasnosti (EED), državna administracija će morati hitro da reaguje. Prije svega, definiranje pristupa transponiranju i implementaciji nekoliko članova, a naročito člana 7. EED, će biti nešto što se mora pripremiti na multisektoralnom nivou uz pažljivu procjenu ekonomskih implikacija.“

Nacrt Akcionog plana je pripremljen zajedničkim naporima Odjeljenja za energetiku Ministarstva ekonomije, Agencije za energiju Republike Makedonije, i nekoliko nacionalnih i internacionalnih eksperata angažiranih od strane ORF-EE, u provedbi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Tekst Akcionog plana je dostavljen na pregled Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču, i ocijenjen je kao zadovoljavajući. Tekst je također objavljen na internetskoj stranci Ministarstva ekonomije, te dat na razmatranje i zvanične komentare svim relevantnim javnim institucijama, privatnim preduzećima i predstavnicima civilnog društva.

Glavne stavke i ciljevi dokumenta su predstavljeni i različitim predstavnicima ministarstava i javnih institucija, privatnog sektora i civilnog društva koji su aktivni na području zaštite okoliša. Uslijedila je živa i konstruktivna polemika među prisutnima koji su postavljali pitanja i svojim komentarima značajno doprinosili panelu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.