Energetska efikasnost

GGF finansira energetsku efikasnost u Turskoj sa 15 miliona evra

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) pozajmiće 15 miliona evra turskom Garanti Lizingu (Garanti Leasing) za podsticanje ulaganja u energetsku efikasnost i opremu za korišćenje obnovljivih izvora od strane mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Turskoj.

Očekuje se da će mere energetske efikasnosti finansirane zajmom GGF-a godišnje uštedeti 61.000 MWh električne energije i smanjiti emisiju CO2 za 14.000 tona, navodi se u saopštenju GGF-a.

Pozajmice za zamenu zastarele i energetski neefikasne opreme čine oko 30 odsto kreditnog portfolia Garanti Lizinga, i već dovode do značajnih ušteda energije. Zajam GGF-a ima za cilj da proširi ovaj portfolio na nestandardne mere, kao što je iznajmljivanje solarnih postrojenja srednje veličine i energetski efikasne opreme za građevinski, tekstilni i proizvodni sektor.

Garanti Lizing je članica Garanti Banke, treće najveće banke u Turskoj, i pruža usluge lizinga za oko 10.000 klijenata iz različitih poslovnih sektora.

Predsednik GGF-a Kristofer Nouls je rekao: “Partnerstvo sa Garanti Lizingom u Turskoj je važan korak ka većem korišćenju energetski efikasne opreme od strane MMSP u toj zemlji. S obzirom na jaku tržišnu poziciju te kompanije i široku mrežu njenih filijala, zadovoljstvo nam je da pozdravimo Garanti Lizing kao našeg najnovijeg partnera”.

Generalni direktor Garanti Lizinga Unal Gokmen je kazao: “Mi u Garanti Lizingu obezbeđujemo finansijsku podršku investitorima u solarne i vetro energetske sisteme i sisteme na biomasu, kako bi povećali korišćenje sistema koji su obnovljivi, neiscrpni i potpuno ekološki. Zahvaljujući povoljnim uslovima u našoj zemlji i podsticajima Vlade, verujemo da će se upotreba obnovljivih izvora povećati u budućnosti. Garanti Lizing ceni stalne i održive doprinose životnoj sredini, i paralelno s tim podržavamo investicije u ovoj oblasti”.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana