Energetska efikasnost

GGF finansira energetsku efikasnost u Turskoj sa 15 miliona evra

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) pozajmiće 15 miliona evra turskom Garanti Lizingu (Garanti Leasing) za podsticanje ulaganja u energetsku efikasnost i opremu za korišćenje obnovljivih izvora od strane mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Turskoj.

Očekuje se da će mere energetske efikasnosti finansirane zajmom GGF-a godišnje uštedeti 61.000 MWh električne energije i smanjiti emisiju CO2 za 14.000 tona, navodi se u saopštenju GGF-a.

Pozajmice za zamenu zastarele i energetski neefikasne opreme čine oko 30 odsto kreditnog portfolia Garanti Lizinga, i već dovode do značajnih ušteda energije. Zajam GGF-a ima za cilj da proširi ovaj portfolio na nestandardne mere, kao što je iznajmljivanje solarnih postrojenja srednje veličine i energetski efikasne opreme za građevinski, tekstilni i proizvodni sektor.

Garanti Lizing je članica Garanti Banke, treće najveće banke u Turskoj, i pruža usluge lizinga za oko 10.000 klijenata iz različitih poslovnih sektora.

Predsednik GGF-a Kristofer Nouls je rekao: „Partnerstvo sa Garanti Lizingom u Turskoj je važan korak ka većem korišćenju energetski efikasne opreme od strane MMSP u toj zemlji. S obzirom na jaku tržišnu poziciju te kompanije i široku mrežu njenih filijala, zadovoljstvo nam je da pozdravimo Garanti Lizing kao našeg najnovijeg partnera“.

Generalni direktor Garanti Lizinga Unal Gokmen je kazao: „Mi u Garanti Lizingu obezbeđujemo finansijsku podršku investitorima u solarne i vetro energetske sisteme i sisteme na biomasu, kako bi povećali korišćenje sistema koji su obnovljivi, neiscrpni i potpuno ekološki. Zahvaljujući povoljnim uslovima u našoj zemlji i podsticajima Vlade, verujemo da će se upotreba obnovljivih izvora povećati u budućnosti. Garanti Lizing ceni stalne i održive doprinose životnoj sredini, i paralelno s tim podržavamo investicije u ovoj oblasti“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

12. januar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. januar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

12. januar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

12. januar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.