Energetska efikasnost

GGF finansira energetsku efikasnost u Turskoj sa 15 miliona evra

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) pozajmiće 15 miliona evra turskom Garanti Lizingu (Garanti Leasing) za podsticanje ulaganja u energetsku efikasnost i opremu za korišćenje obnovljivih izvora od strane mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Turskoj.

Očekuje se da će mere energetske efikasnosti finansirane zajmom GGF-a godišnje uštedeti 61.000 MWh električne energije i smanjiti emisiju CO2 za 14.000 tona, navodi se u saopštenju GGF-a.

Pozajmice za zamenu zastarele i energetski neefikasne opreme čine oko 30 odsto kreditnog portfolia Garanti Lizinga, i već dovode do značajnih ušteda energije. Zajam GGF-a ima za cilj da proširi ovaj portfolio na nestandardne mere, kao što je iznajmljivanje solarnih postrojenja srednje veličine i energetski efikasne opreme za građevinski, tekstilni i proizvodni sektor.

Garanti Lizing je članica Garanti Banke, treće najveće banke u Turskoj, i pruža usluge lizinga za oko 10.000 klijenata iz različitih poslovnih sektora.

Predsednik GGF-a Kristofer Nouls je rekao: „Partnerstvo sa Garanti Lizingom u Turskoj je važan korak ka većem korišćenju energetski efikasne opreme od strane MMSP u toj zemlji. S obzirom na jaku tržišnu poziciju te kompanije i široku mrežu njenih filijala, zadovoljstvo nam je da pozdravimo Garanti Lizing kao našeg najnovijeg partnera“.

Generalni direktor Garanti Lizinga Unal Gokmen je kazao: „Mi u Garanti Lizingu obezbeđujemo finansijsku podršku investitorima u solarne i vetro energetske sisteme i sisteme na biomasu, kako bi povećali korišćenje sistema koji su obnovljivi, neiscrpni i potpuno ekološki. Zahvaljujući povoljnim uslovima u našoj zemlji i podsticajima Vlade, verujemo da će se upotreba obnovljivih izvora povećati u budućnosti. Garanti Lizing ceni stalne i održive doprinose životnoj sredini, i paralelno s tim podržavamo investicije u ovoj oblasti“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.