OIE

MET Group otvorila biogasnu elektranu snage 1,2 MW u Srbiji 

met group pepo novo milosevo biogas

Slika: MET Group

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

PEPO Energy, zajednička firma švajcarske energetske kompanije MET Group i lokalnog Arhar Teha izgradila je u u mestu Novo Miloševo elektranu na zelenu energiju.

Kogeneracijsko postrojenje sa instalisanim kapacitetom od 1,2 MW koristi poljoprivrednu biomasu za proizvodnju biogasa, od čega se zatim dobija električna i toplotna energija. Investicija se procenjuje na pet miliona evra.

Investicija se procenjuje na pet miliona evra

MET Group je u ovaj projekat ušla u maju 2020. godine kada je postala vlasnik 51% kapitala obezbedivši neophodno finansiranje, navodi se u saopštenju ove švajcarske kompanije.

Inače, od marta 2019. MET Renewables, deo kompanije MET Group, i srpska energetska kompanija NIS zajedno razvijaju projekat vetroparka Plandište u Srbiji. Švajcarska kompanija je aktivna u regionu, pa je u oktobru kupila vetropark snage 42 MW u Bugarskoj.

Mihajlović: U toku izgradnja još 73 elektrane na biogas

Svečanom otvaranju postrojenja prisustvovala je Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, koja je navela da je Srbija dosad izgradila 28 elektrana na biogas.

Srbija će uskoro proizvoditi više električne energije iz biogasa od Crne Gore, Hrvatske i Slovenije zajedno

„Trenutno gradimo još 73 takve elektrane, pa će Srbija sa oko 100 MW, koji će biti instalirani za godinu ili dve, proizvoditi više električne energije iz biogasa nego Crna Gora, Hrvatska i Slovenija zajedno“, rekla je Mihajlović, saopštila je MET Goup.

Benjamin Lakatos, izvršni direktor MET Group, izjavio je da je elektrana u Novom Miloševu još jedna prekretnica u strategiji ove kompanije za obnovljive izvore energije.

MET Group posluje u Srbiji od 2009. i, kako je naveo, želi da nastavi da širi svoje aktivnosti u sektoru obnovljive energije, ali i svoje konvencionalno poslovanje.

Švajcarska kompanija posluje u sektorima električne energije i prirodnog gasa.

Komentara: (1)
Ilija Lukic / 27.01.2021.

Sa srecom u ostvarenju svih ciljeva.

Vaš “ SAAS COOPERATIO “ KUCA ULJA I MAZIVA. VAŠE JE SAMO DA NAS POZOVETE..ZDRAV RADNI DAN !!! 063 500 426

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. januar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. januar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. januar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

26. januar 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine