OIE

MET Group otvorila biogasnu elektranu snage 1,2 MW u Srbiji 

met group pepo novo milosevo biogas

Slika: MET Group

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

PEPO Energy, zajednička firma švajcarske energetske kompanije MET Group i lokalnog Arhar Teha izgradila je u u mestu Novo Miloševo elektranu na zelenu energiju.

Kogeneracijsko postrojenje sa instalisanim kapacitetom od 1,2 MW koristi poljoprivrednu biomasu za proizvodnju biogasa, od čega se zatim dobija električna i toplotna energija. Investicija se procenjuje na pet miliona evra.

Investicija se procenjuje na pet miliona evra

MET Group je u ovaj projekat ušla u maju 2020. godine kada je postala vlasnik 51% kapitala obezbedivši neophodno finansiranje, navodi se u saopštenju ove švajcarske kompanije.

Inače, od marta 2019. MET Renewables, deo kompanije MET Group, i srpska energetska kompanija NIS zajedno razvijaju projekat vetroparka Plandište u Srbiji. Švajcarska kompanija je aktivna u regionu, pa je u oktobru kupila vetropark snage 42 MW u Bugarskoj.

Mihajlović: U toku izgradnja još 73 elektrane na biogas

Svečanom otvaranju postrojenja prisustvovala je Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, koja je navela da je Srbija dosad izgradila 28 elektrana na biogas.

Srbija će uskoro proizvoditi više električne energije iz biogasa od Crne Gore, Hrvatske i Slovenije zajedno

„Trenutno gradimo još 73 takve elektrane, pa će Srbija sa oko 100 MW, koji će biti instalirani za godinu ili dve, proizvoditi više električne energije iz biogasa nego Crna Gora, Hrvatska i Slovenija zajedno“, rekla je Mihajlović, saopštila je MET Goup.

Benjamin Lakatos, izvršni direktor MET Group, izjavio je da je elektrana u Novom Miloševu još jedna prekretnica u strategiji ove kompanije za obnovljive izvore energije.

MET Group posluje u Srbiji od 2009. i, kako je naveo, želi da nastavi da širi svoje aktivnosti u sektoru obnovljive energije, ali i svoje konvencionalno poslovanje.

Švajcarska kompanija posluje u sektorima električne energije i prirodnog gasa.

Komentara: (1)
Ilija Lukic / 27.01.2021.

Sa srecom u ostvarenju svih ciljeva.

Vaš “ SAAS COOPERATIO “ KUCA ULJA I MAZIVA. VAŠE JE SAMO DA NAS POZOVETE..ZDRAV RADNI DAN !!! 063 500 426

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaza elisa

Vetar promene: održivo recikliranje elisa vetroturbina postaje stvarnost

26. januar 2021. - Od vetroturbina nastaju velike količine otpada. Nekoliko kompanija nudi održiva rešenja za recikliranje starih elisa.

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

26. januar 2021. - Rumunija namerava da odvoji i do 610 miliona evra za predstojeći javni poziv za solarne panele za domaćinstva

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

26. januar 2021. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

26. januar 2021. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora