Životna sredina

Meštani istrajni u odbrani Rupske reke od izgradnje male hidroelektrane

Meštani istrajni u odbrani Rupske reke od izgradnje male hidroelektrane

Foto: @vlasinafight / Bitka za Vlasinu

Objavljeno

17.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Meštani sela Dadinci se nalaze na barikadama već više od mesec dana i brane Rupsku reku od izgradnje treće male hidroelektrane na toj reci. Kako meštani navode, građevinska dozvola u opštini Vlasotince izdata je suprotno svim zakonima, i zdravom razumu. Oni upozoravaju da bi izgradnjom novog postrojenja veći deo vodotoka Rupske reke bio spakovan u cevi.

Meštani u mesnoj zajednici Dadince, koja se nalazi opštini Vlasotince na jugu Srbije, na barikadama su još od polovine decembra i ne dozvoljavaju investitoru da započne izgradnju male hidroelektrane (MHE) na Rupskoj reci.

Barikada je postavljena polovinom decembra, nakon što je investitor par dana pre isteka građevinske dozvole pokušao da započne radove

Barikada je postavljena 15.decembra, nakon što je investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo, samo par dana pre isteka građevinske dozvole dovezao građevinske mašine i pokušao da započne radove na izgradnji MHE Besko.

Meštani i aktivisti okupljeni oko neformalne grupe Bitka za Vlasinu su to sprečili i od tada svakodnevno dežuraju na barikadama.

Projekat bez studije uticaja na životnu sredinu

Građevinsku dozvolu za MHE Besko investitor je dobio od lokalne samouprave u Vlasotincu u decembru 2019. godine, iako nije imala izrađenu ni studiju uticaja na životnu sredinu, napominju aktivisti. Sporna dozvola je u međuvremenu istekla.

Investitor je dobio građevinsku dozvolu za MHE Besko iako nije imala izrađenu ni studiju uticaja na životnu sredinu

Ipak, bez studije i bez obzira na odluku Skupštine o zabrani gradnje MHE na teritoriji cele opštine, koja je u međuvremenu doneta, investitor je predao zahtev za početak gradnje MHE Besko, koji je odobrilo Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince.

Udruženje za političku ekologiju Polekol Beograda je takođe podnelo sredinom decembra zahtev Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, da se ponište građevinske dozvole za MHE Besko.

Kako navodi portal Mašina, spornu dozvolu je izdala opština Vlasotince, ali nema ingerencije i da je povuče. To može da učini nadležno ministrarstvo.

Meštani ne pristaju na odložena rešenja

Pored dananoćnog dežuranja na barikadama, oko dve stotine građana okupilo se ove nedelje na protestu ispred zgrade opštine u Vlasotincu, jer nakon više od mesec nisu zadovoljni reakcijom nadležnih u opštini, povodom ovog spora.

Predstavnik neformalnog udruženja Bitka za Vlasinu Petar Ilić je odbio da potpiše predloženi sporazum, koji je predstavio predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

U sporazumu je između ostalog navedeno da se MHE Besko neće graditi dok se ne donese konačna odluka resornog ministarstva.

Petrović je istakao da bi se zaključenjem ovog sporazuma smirile tenzije i prestala bi potreba za bilo kakvim dežurstvima i barikadama, do okončanja postupka.

Ipak, Bitka za Vlasinu nije podržala predloženi sporazum. Oni navode da opština Vlasotince glumi medijatora između meštana i investitora.

Meštani i investitor nisu ušli u nikakav nesporazum da bi potpisivali sporazume, navodi se u saopštenju ove aktivističke grupe, koje je preneo portal Jugmedia.

Predstavnici opštine su ušli u nesporazum sa investitorom i meštanima, tako neka oni rešavaju problem, ističu aktivisti.

„I da ne bismo ispali da smo protiv sporazuma, mi predlažemo da sporazum potpišete Vi sa izmenjenim tekstom, jasno definisanim da se investitor obavezuje da neće ući na spornu lokaciju,“ saopštila je Bitka za Vlasinu, povodom sporazuma koji je predložio predsednik opštine.

Rupska reka, jedna od najčistijih u Srbiji

Rupska reka izvire na planini Čemernik i u svom toku do naselja Ruplja zove se još i Bajinska reka, od Ruplja do Gradišta je Rupska reka, a do ušća u Južnu Moravu kod Grdelice zove se Kozaračka reka.

U reci živi i pet strogo zaštićenih vrsta riba i rakova, važi i za jednu od najčistijih reka, ne samo u Srbiji već i u Evropi, navode lokalni ekološki aktivisti. Oni se bore da ovaj prirodni dragulj sa četiri imena, ne dobije i treću malu hidroelektranu.

Kako prenose lokalni mediji, sa novom elektranom u Dadincu na Rupskoj reci, još 2.100 metara vodotoka reke bilo bi sprovedeno u cevi.

Uzvodno od lokacije vodozahvata MHE Besko već se nalaze MHE Porečje i Lanište. Na reci se još nalaze i ribnjak i vodozahvat Gradište, koji se koristi za vodosnabdevanje preko 15 hiljada stanovnika Grdelice i sela u okolini Vlasotinca.

Ako se izgradi i treća hidroelektrana, oko tri četvrtine vodotoka bilo bi u funkciji hidrotehničkih objekata, upozorili su aktivisti.

U prostornom planu još 12 projekta MHE

Udruženje Bitka za Vlasinu okuplja građane sa ciljem da se zaustavi izgradnja MHE na teritoriji opštine Vlasotince.

U slivu reka Vlasine i Bistrice već izgrađeno 15 ovakvih postrojenja, dok je planirana izgradnja još 12 novih MHE na vlasotinačkim rekama.

Aktivisti su naveli da projekti izgradnje MHE u slivu reke Vlasine, ali i na teritoriji cele Srbije datiraju još iz sedamdesetih godina prošlog veka i da su zasnovani na zastarelom katastru voda iz 1987.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

17. januar 2023. - Kompanija namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim pogonima

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

17. januar 2023. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

17. januar 2023. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Svetski dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

Međunarodni dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

17. januar 2023. - Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishrane do očuvanja i zaštite životne sredine