Električna energija

MEPSO započeo rekonstrukciju dalekovoda Štip-Ovče Pole

dalekovod-Severna-Makedonija-rekonstrukcija-modernizacija-MEPSO

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

06.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Operater prenosnog sistema Severne Makedonije (MEPSO) započeo je radove na rekonstrukciji dalekovoda Štip-Ovče Pole, projekat vredan 1,41 milion evra koji se finansira uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Modernizacija dalekovoda od 110 kV, dužine 17,88 kilometara, trebalo bi da bude završena u oktobru ove godine.

Projekat Štip-Ovče Pole je deo investicionog ciklusa od 15 miliona evra za obnovu prenosne mreže Severne Makedonije, koji obuhvata rekonstrukciju i izgradnju šest dalekovoda, ukupne dužine 130 kilometara, navodi se na sajtu makedonske vlade.

Obeležavanju zvaničnog početka radova prisustvovali su premijer Zoran Zaev, ministar saobraćaja i komunikacija Blagoj Bočvarski, generalni direktor MEPSO Kushtrim Ramadani i predstavnik EBRD-a Andi Aranitasi.

Na dalekovod Štip-Ovče Pole biće priključena vetroelektrana Bogoslovec

Na rekonstruisani dalekovod Štip-Ovče Pole biće priključena vetroelektrana Bogoslovec, snage 36 MW, rekao je Ramadani, dodavši da je ova investicija u skladu sa strateškim opredeljenjem vlade da se u proizvodnji električne energije pređe sa uglja na obnovljive izvore.

Ramadani je rekao i da će ovaj dalekovod značajno povećati pouzdanost i kapacitet prenosne mreže u istočnom delu zemlje, svesti troškove održavanja na najmanju meru i smanjiti gubitke na mreži.

Aranitasi je pozdravio posvećenost vlade sprovođenju zelene agende iz energetske strategije, postepenom zatvaranju termoelektrana Oslomej i Bitola i prestanku upotrebe uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima