Električna energija

MEPSO započeo rekonstrukciju dalekovoda Štip-Ovče Pole

dalekovod-Severna-Makedonija-rekonstrukcija-modernizacija-MEPSO

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

06.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Operater prenosnog sistema Severne Makedonije (MEPSO) započeo je radove na rekonstrukciji dalekovoda Štip-Ovče Pole, projekat vredan 1,41 milion evra koji se finansira uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Modernizacija dalekovoda od 110 kV, dužine 17,88 kilometara, trebalo bi da bude završena u oktobru ove godine.

Projekat Štip-Ovče Pole je deo investicionog ciklusa od 15 miliona evra za obnovu prenosne mreže Severne Makedonije, koji obuhvata rekonstrukciju i izgradnju šest dalekovoda, ukupne dužine 130 kilometara, navodi se na sajtu makedonske vlade.

Obeležavanju zvaničnog početka radova prisustvovali su premijer Zoran Zaev, ministar saobraćaja i komunikacija Blagoj Bočvarski, generalni direktor MEPSO Kushtrim Ramadani i predstavnik EBRD-a Andi Aranitasi.

Na dalekovod Štip-Ovče Pole biće priključena vetroelektrana Bogoslovec

Na rekonstruisani dalekovod Štip-Ovče Pole biće priključena vetroelektrana Bogoslovec, snage 36 MW, rekao je Ramadani, dodavši da je ova investicija u skladu sa strateškim opredeljenjem vlade da se u proizvodnji električne energije pređe sa uglja na obnovljive izvore.

Ramadani je rekao i da će ovaj dalekovod značajno povećati pouzdanost i kapacitet prenosne mreže u istočnom delu zemlje, svesti troškove održavanja na najmanju meru i smanjiti gubitke na mreži.

Aranitasi je pozdravio posvećenost vlade sprovođenju zelene agende iz energetske strategije, postepenom zatvaranju termoelektrana Oslomej i Bitola i prestanku upotrebe uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.