Električna energija

MEPSO započeo rekonstrukciju dalekovoda Štip-Ovče Pole

dalekovod-Severna-Makedonija-rekonstrukcija-modernizacija-MEPSO

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

06.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Operater prenosnog sistema Severne Makedonije (MEPSO) započeo je radove na rekonstrukciji dalekovoda Štip-Ovče Pole, projekat vredan 1,41 milion evra koji se finansira uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Modernizacija dalekovoda od 110 kV, dužine 17,88 kilometara, trebalo bi da bude završena u oktobru ove godine.

Projekat Štip-Ovče Pole je deo investicionog ciklusa od 15 miliona evra za obnovu prenosne mreže Severne Makedonije, koji obuhvata rekonstrukciju i izgradnju šest dalekovoda, ukupne dužine 130 kilometara, navodi se na sajtu makedonske vlade.

Obeležavanju zvaničnog početka radova prisustvovali su premijer Zoran Zaev, ministar saobraćaja i komunikacija Blagoj Bočvarski, generalni direktor MEPSO Kushtrim Ramadani i predstavnik EBRD-a Andi Aranitasi.

Na dalekovod Štip-Ovče Pole biće priključena vetroelektrana Bogoslovec

Na rekonstruisani dalekovod Štip-Ovče Pole biće priključena vetroelektrana Bogoslovec, snage 36 MW, rekao je Ramadani, dodavši da je ova investicija u skladu sa strateškim opredeljenjem vlade da se u proizvodnji električne energije pređe sa uglja na obnovljive izvore.

Ramadani je rekao i da će ovaj dalekovod značajno povećati pouzdanost i kapacitet prenosne mreže u istočnom delu zemlje, svesti troškove održavanja na najmanju meru i smanjiti gubitke na mreži.

Aranitasi je pozdravio posvećenost vlade sprovođenju zelene agende iz energetske strategije, postepenom zatvaranju termoelektrana Oslomej i Bitola i prestanku upotrebe uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

6. mart 2021. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva

Regionima regione uglja Zapadnom Balkanu Ukrajini namenska sredstva pravednu tranziciju

Regionima zavisnim od uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini neophodna namenska sredstva za pravednu tranziciju

6. mart 2021. - Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini je održala godišnji sastanak u Briselu

Dedovic Djedovic Termoelektrana Kostolac B3 Vidovdan

Đedović: Termoelektrana Kostolac B3 biće puštena u rad od oktobra

6. mart 2021. - Poslednji kontingent opreme za izgradnju bloka Kostolac B3 stigao je brodom na gradilište, a pogon treba da se poveže na mrežu na Vidovdan

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

6. mart 2021. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto