Energetska efikasnost

Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu 1. i 2. marta

Medjunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu 1. i 2. marta

Slika: CEDEF

Objavljeno

06.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Novom Sadu će 1. i 2. marta ove godine biti održani sedmi Međunarodni dani energetike i investicija (MDEI) čiji će fokus biti na aktuelnim temama iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine.

Ovaj najveći forum za inostrane i domaće projekte i jedini te vrste u Vojvodini koji organizuju Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF, Novosadski sajam i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, gradjevinarsto i saobraćaj, omogućava učesnicima predstavljanje projekata i pronalaženje adekvatnih finansijskih i stručnih partnera za njihovu realizaciju, stimuliše veća ulaganja u sektor, jača konkurentnost lokalnih sredina i podstiče lokalni razvoj širom regiona.

Upravljanje vodama, zelena energija, javno-privatno partnerstvo i ESCO, održiva i zelena gradnja, energetska efikasnost i klimatske promene ključne su teme o kojima će raspravljati i deliti iskustva više od 2.000 učesnika iz desetak zemalja, među njima i 70 najavljenih govornika.

Tokom dvodnevnog skupa na kome će se predstaviti  40 kompanija-izlagača, planirano je 25 konferencija, radionica i drugih događaja. Skupu će, kako najavljuju organizatori prisustvovati predstavnici vlada, lokalnih samouprava, relevantnih međunarodnih i domaćih finansijskih i razvojnih institucija i organizacija, privrednih subjekata, agencija, mladih inovatora i medija u oblasti energetskog i građevinskog sektora i drugih gostiju.

Cilj Međunarodnih dana energetike i investicija je da, između ostalog, podstakne poslovne kontakte i saradnju svih aktera u oblastima kojima je skup posvećen, da omogući upoznavanje potencijalnih investitora sa investicionim projektima i tako stimuliše sve veće investiranje u energetski sektor, industrijske parkove i izgradju prečistača otpadnih voda, da predstavi napredne tehnologije i oblike finansiranja energetskiih projekata.

Kao i svake godine, ova manifestacija bi trebalo da doprinese većoj primeni obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti, ekološki savesnoj izgradnji objekata, stimuliše primenu ESCO ugovora i javno-privatnih partnerstava u Srbiji i regionu, i da utiče na smanjenje posledica klimatskih promena.

Prošlogodišnji Međunarodni dani energetike i investicija održani su neposredno nakon što su Elektroprivreda Srbije i Agencija za zaštitu životne sredine potpisale ugovor o saradnji sa ciljem da EPS uskladi svoje poslovanje sa EU standardima, tako da su i teme održivog razvoja u energetici, kao i zaštita životne sredine dominirale skupom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

najcitaniji tekstovi 2021 balkan green energy news

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2021.

31 децембра 2021 - Čitaoce portala Balkan Green Energy News su 2021. godine najviše zanimali energetska efikasnost, prozjumeri i litijum

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

14 децембра 2021 - Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila klaster 4 – zelenu agendu i održivu povezanost, koji se sastoji od četiri poglavlja