Životna sredina

EPS potpisao ugovor sa Agencijom za zaštitu životne sredine, deo projekta vrednog milijardu evra za usklađivanje sa evropskim standardima

Foto: www.eps.rs

Objavljeno

01.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) i Agencija za zaštitu životne sredine potpisale su danas Ugovor o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji koja podrazumeva monitoring uticaja EPS-ovih postrojenja na kvalitet životne sredine. Ova inicijativa deo je programa vrednog milijardu evra koji bi trebalo da omogući EPS-u da dostigne evropske standarde u oblasti životne sredine i učini poslovanje održivim.

Ugovor su potpisali v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović. On predviđa da će Elektroprivreda Srbije i Agencija za zastitu životne sredine sarađivati u praćenju vazduha, vode, zemljišta, otpada, kao i nivoa buke, nejonizujućeg zračenja i drugih uticaja na životnu sredinu u blizini elektrana i distributivnih postrojenja EPS-a.

EPS će blagovremeno dobijati i moći da koristi rezultate mernih stanica Agencije, što je od značajno za preventivno delovanje i sprečavanje ili smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

Nakon potpisivanja ugovora Grčić je rekao da je EPS do sada u zaštitu životne sredine  uložio oko 200 miliona evra, a da će do 2026. godine uložiti ukupno milijardu evra.

„Ovo jasno govori da je nastavljen proces restrukturiranja i da EPS ide sigurno napred,“ poručio je on.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine je istakao da proizvodnja električne energije ima najveći uticaj na životnu sredinu zbog čega je važno pratiti situaciju i raditi na ublažavanju posledica.

„Ulaganje u životnu sredinu nikada nije trošak, već je to investicija u bolju budućnost. Ovaj ugovor nije samo formalnost, već ćemo nastaviti da se i dalje srećemo i razgovaramo, a sve u cilju efikasnijeg korišćenja energije i zaštite životne sredine,“ rekao je Radović.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Danijel Berg koji je naglasio da je potpisani ugovor potreban EPS-u da bi ta kompanija postala održiva.

„EBRD će nastaviti da pomaže Srbiju da dobije održiv i efikasan energetski sistem. Biti odgovorna kompanija znači biti efikasna kompanija kojom se dobro upravlja, a na kraju to znači biti i profitabilan,“ dodao je Berg.

Kroz uspostavljanje saradnje sa Agencijom za zaštitu životne sredine EPS ispunjava program restrukturiranja koji je kreditom podržala EBRD. Uz to, ova kompanija sprovodi odredbe Akcionog plana za zaštitu životne sredine i socijalna pitanja, koji je usklađen sa politikom zaštite životne sredine i socijalnom politikom koju EBRD primenjuje.

Milijarda evra za usklađivanje sa standardima EU

Elektroprivreda Srbije će uložiti oko milijardu evra do 2026. godine da bi se u potpunosti uskladio rad EPS-ovih postrojenja sa standardima EU u oblasti životne sredine. Investicije je najavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je posetio Termoelektranu Nikola Tesla (TENT) A u Obrenovcu zajedno sa generalnim direktorom Evropske komisije za proširenje Kristijanom Danijelsonom, šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom i v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da bi do jeseni trebalo da bude dogovorena izgradnja postrojenja za odsumporavanje na TENT-u A navodeći da će koštati oko 200 miliona evra.

Antić je kazao da je potrebno završiti denitrifikaciju i odsumporavanje na svim objektima, ali i da se reši pitanje otpadnih voda. On je dodao da je  završeno postavlјanje elektrofiltera na svim velikim postrojenjima i da je započeo proces denitrifikacije.

Prema najavama iz Ministarstva, najvažniji projekti biće usmereni na smanjenje emisija zagadjujućih materija u vazduh iz termoelektrana, što uklјučuje praškaste materije, sumporne okside i okside azota. Sprovodiće se i mere koje dovode do smanjenja negativnog uticaja rada EPS-ovih postrojenja na vodu, zemlјište i biodiverzitet.

Očekivani efekti mera koje će EPS primeniti u oblasti zaštite vazduha do 2026. godine su smanjenje emisije oksida azota za oko 46 odsto, sumpornih oksida za oko 92 odsto i praškastih čestica za oko 84 odsto u odnosu na 2013. godinu.

U periodu od 2000. godine do sada EPS je uložio oko 200 miliona evra u zaštitu životne sredine. Realizovano je 17 isklјučivo ekoloških projekata kojima se podiže nivo zaštite vazduha, vode i zemlјišta u Srbiji. Od toga je šest projekata primenjeno uz podršku EU.

Do sada je EPS ugradio ili rekonstruisao elektrofiltere na 14 termoblokova, čime su smanjene emisije praškastih materija. Projekti za smanjenje emisija azotnih oksida sprovedeni su u tri bloka, a jedan projekat je u toku.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

1. mart 2017. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

1. mart 2017. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

1. mart 2017. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

1. mart 2017. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu