U fokusu

Martovsko ludilo – izveštavanje Agenciji za zaštitu životne sredine

Martovsko ludilo izvestavanje Agenciji za zastitu zivotne sredine

Foto: Marko Rokvić

Objavljeno

07.03.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.03.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Marko Rokvić, master inženjer zaštite životne sredine, osnivač i direktor kompanije Green Group

Pravna lica u Srbiji do 31. marta podnose izveštaj o nastalom, odloženom, tretiranom i izvezenom otpadu, emisijama i upotrebi hemikalija za prethodnu godinu. Drugi izveštaj sa istim rokom je za proizvode koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada i za njih se plaća eko-taksa.

Martovsko ludilo (March Madness) je doba godine (obično od sredine marta do početka aprila) kada se u SAD održavaju muški i ženski košarkaški turniri Nacionalne akademske atletske asocijacije (NCAA), tj. koledž košarke.

Zašto je to ludilo? Taj izraz odražava uzbuđenje koje se vrti oko sveta sporta kako se vreme turnira približava.

Mi koji se bavimo savetovanjem u životnoj sredini, u ovom periodu godine imamo svoje “martovsko ludilo”. U tom periodu se podnose izveštaji Agenciji za zaštitu životne sredine Srbije (SEPA) za nastali otpad u preduzećima, emisije u vazduh i vodu, odloženi, tretirani, izvezeni otpad, upotrebu hemikalija… Ovo je deo godine gde se sumira sve što je rađeno, sređuje dokumentacija, proveravaju količine više puta…

Faktički, sve što ste radili tokom prethodne godine što ima uticaj na životnu sredinu mora da se prijavi do 31. marta tekuće godine.

Otpad se predaje ovlašćenom operateru

Po Zakonu o upravljanju otpadom, pravno lice koje tokom svog rada proizvodi neki otpad dužno je da taj otpad predaje ovlašćenom operateru – firmi koja ima dozvolu za upravljanje otpadom. Na primer, tokom rada imate dosta otpadnog kartona i najlona koji služi za pakovanje sirovine i robe.

Taj otpad (i mnogi drugi, ovo je samo jednostavan primer) ste dužni da predate firmi koja ima dozvolu da preuzme taj otpad. Ta firma vam izdaje dokument o kretanju otpada. Vodite evidenciju o nastalom i predatom otpadu, i do 31. marta naredne godine predajete izveštaj koji sadrži podatke koje vrste otpada ste proizveli, koju količinu i kome ste je predali. Znači, do 31. marta 2022. godine ste dužni da prijavite otpad iz 2021. godine.

Eko-taksu je moguće samostalno izračunati i uplaćivati kvartalno

Druga stvar koju ne treba mešati sa otpadom su određeni proizvodi koje uvozite za svoje potrebe, ili za dalju distribuciju. Ovo su tzv. „proizvodi koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada“. Ovde spadaju ulje, vozila, gume, baterije i akumulatori, električni i elektronski proizvodi i proizvodi koji sadrže azbest.

Drugi (i mnogo češći) primeri su vozila – teretna, putnička i druga. Ako ste uvezli kombi za potrebe sopstvene firme, dužni ste da to prijavite. Ovaj izveštaj se takođe podnosi do 31. marta tekuće godine za prethodnu – do 31. marta ove godine prijavljujete šta ste uvezli tokom prošle godine. Na ove proizvode se plaća eko-taksa, odnosno naknada. Taksu je moguće i samostalno izračunati i uplatiti kvartalno, ali će vam svakako poslati rešenje sa iznosom takse. Bitno je istaći da ovo važi samo za pravna lica. Ako ste kao fizičko lice uvezli nešto od ovih proizvoda, nemate nikakvu obavezu prijavljivanja.

Kazne idu do milion dinara

Da ponovimo, ovo nije otpad, ovo su klasični proizvodi. Država iz ove naknade pomaže reciklere tih proizvoda kad postanu otpad.

Za nepoštovanje ovih propisa predviđene kazne su:

  • 500.000-1.000.000 dinara za pravno lice
  • 25.000-50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu
  • 250.000-500.000 dinara za preduzetnike.

Postoje i drugi izveštaji, za firme koje se bave sakupljanjem i preradom otpada, uvozom i izvozom, a i komunalna preduzeća koja upravljaju deponijama imaju svoje izveštaje, ali su te firme uglavnom upoznate sa tim obavezama. Takođe postoje izveštaji za emitovane zagađujuće materije u vazduh i vodu, fosfate u proizvodima itd.

Sve ovo deluje dosta komplikovano, i zaista nam nije cilj da vas uplašimo, već samo da skrenemo pažnju na obaveze pravnih lica, koje nisu toliko poznate javnosti. Evidencija i izveštavanje treba da pokažu koji otpad gde nastaje, gde završava i kako se njim postupa. Sve ovo su bitni koraci, čak i esencijalni, u cilju sprečavanja neadekvatnog odlaganja otpada i zagađivanja životne sredine.

Tagovi: ,
Komentara: (1)
Zeljko / 09.03.2022.

Zapravo je ovo ohrabrujuci tekst, posebno za mala preduzeca, nezavisna od drzave i politike! Verujem da imamo dodatni razlog da u ovom ludilu ostavimo posao i zavrsimo na birou! To je valjda i bo cilj svega ovoga!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nenad jovanovic ldk balansiranje oie

Srbija već može da balansira pet puta više vetroelektrana od postojećih

7. mart 2022. - Nenad Jovanović, doktor elektrotehničkih nauka, u autorskom tekstu predstavio je rezultate studije slučaja o balansiranju vetroparkova snage 1.865 MW

Procena uticaja klimatskih rizika kljucnih preduslova donosenje poslovnih odluka

Procena uticaja klimatskih rizika postaće jedan od ključnih preduslova za donošenje poslovnih odluka

7. mart 2022. - Od svih ESG rizika, verovatno najkompleksniji su oni koje izazivaju ubrzane klimatske promene. Vrlo često nisu prepoznatljivi na prvi pogled.

damir miljevic mirza kusljugic gradjanska energija

Građanska energija – okosnica održive i efikasne energetske tranzicije

7. mart 2022. - O učešću građana u energetskoj tranziciji pišu Damir Miljević i Mirza Kušljugić, članovi  Regionalnog centra za održivu energetsku tranziciju (RESET)

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Hoće li bioplinska postrojenja preživjeti visoke cijene sirovina?

7. mart 2022. - Trećina firmi koje upravljaju bioplinskim postrojenjima nema u svome vlasništvu niti jednog hektara zemlje i potpuno ovisi o dobavljačima