Životna sredina

Ažurirano: Rok za prijave za eko taksu 31. jul – plaćaju je firme, organizacije i preduzetnici

Rok za prijave eko taksu taksa 31 jul firme, organizacije preduzetnici

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.07.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

20.07.2020.

Država

Podeli

Država je eko nadoknadu dosad naplaćivala samo najvećim privrednim subjektima te od proizvođača i uvoznika čija roba nakon upotrebe spada u posebne tokove otpada. Eko taksa po uredbi o novoj kategorizaciji važi od 7. decembra prošle godine. Sva preduzeća, preduzetnici, paušalci i udruženja moraju da do kraja jula podnesu prijavu Lokalnoj poreskoj administraciji, a mnogo je nedorečenog.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije saopštila je da će od 18. jula na portalu Lokalne poreske administracije biti omogućeno elektronsko podnošenje prijava sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine na obrascu 1 za ovu godinu. Eko taksa se od 7. decembra 2019. zaračunava mnogo većem broju obveznika, sve do mikro pravnih lica i preduzetnika uključujući paušalce. Svi oni imaju rok do 31. jula da podnesu prijavu.

Eko nadoknada je ranije bila obaveza samo najvećih privrednih subjekata te uvoznika i proizvođača proizvoda koji se nakon upotrebe svrstavaju u posebne tokove otpada. Sada obuhvata i male i srednje i velike firme i udruženja građana.

Godišnji iznosi se kreću od 5.000 do dva miliona dinara, zavisno od veličine obveznika i uticaja na životnu sredinu.

Postupak je kompleksan

Petar Damnjanović, direktor MENTOR preduzeća za knjigovodstvene usluge i finansijski konsalting, objasnio je za Balkan Green Energy News da knjigovođa može da podnese prijavu umesto klijenta, kao i bilo ko ko je ovlašćen, ali je ukazao na kompleksnost postupka. Prvo, obveznik mora da raspolaže podacima potrebnim za obrazac i da se deklariše po šifri.

Uredba o novoj kategorizaciji se primenjuje od 7. decembra prošle godine. U spisku nisu navedene sve delatnosti, pa onaj poreski obveznik čije šifre nema, to treba da upiše u prijavu, preporučuje Pausal.rs.

Rešenja će se vući mesecima

Damnjanović ocenjuje da će mnogi propustiti da se prijave za plaćanje. U tom slučaju, eko taksa postaje briga lokalne uprave i ona će se mesecima baviti izdavanjem rešenja te razrezivati kome koliko oceni, naglasio je. Tu se onda otvara prostor za primedbe i žalbe, kaže naš sagovornik.

Damnjanović podvlači da su prošlogodišnji bilansi već predati i postavlja pitanje šta s onima koji su već pogasili firme. U propisu je „serija nedoslednosti“, istakao je.

Vlada ubrzo odustala od eko takse za domaćinstva

U polje jedinice lokalne samouprave upisuju se sve opštine u kojima obveznik naknade obavlja pretežnu delatnost. Potrebno je navesti period i godinu na koje se prijava odnosi, saopštila je vlada.

Iz uredbe o utvrđivanju aktivnosti koje štete životnoj sredini je samo nekoliko dana posle donošenja izostavljeno uvođenje nameta za domaćinstva, tačnije obveznike poreza na imovinu.

Ostalo je nejasno kako će se trošiti novac od eko takse i koji je mehanizam kontrole.

 

Ažurirano: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije u međuvremenu je saopštila da poreski obveznici prijavu za eko taksu za deo decembra 2019. obuhvaćen uredbom mogu da podnesu elektronskim putem. To prvobitno nije bilo moguće.

Komentara: (2)
Stevan Trtica / 17.07.2020.

Poštovani,

Kakve su kaznene odredbe, ukoliko ih ima, ako ne podnesemo prijavu

Milena / 22.07.2020.

Kakvo licemerstvo! Kada bi nasa drzava zaista i napravila neke korake u cilju zastite zivotne sredine, vrlo rado bih placala eko taksu. Ovako smatram da je ovo samo jos jedan izmisljeni namet sa ciljem da nam oteza poslovanje, dok se po Srbiji prave minihidroelektrane i rudnici, dok se seku sume i svo zelenilo unistava, i dok se smece baca svuda jer nema uredjenih deponija, a o pogonima za reciklazu da ne govorimo…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra