OIE

Mapiranje solarnih potencijala Srbije – pametno planiranje za održivi razvoj

Foto: The Nature Conservancy

Objavljeno

16.11.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

16.11.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Okrugli sto u okviru projekta Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije, biće održan 1. decembra 2022. godine u Beogradu. Na događaju koji organizuje The Nature Conservancy, zvaničnici relevantnih institucija zajedno sa zainteresovanim stranama i investitorima biće upoznati sa mogućnostima da se ubrza razvoj solarne energije kroz razradu konkretnih lokacija solarnih elektrana u Srbiji.

Mapiranje solarnih potencijala Srbije sproveli su članovi i saradnici organizacije The Nature Conservancy (TNC). Cilj ovog projekta je da se identifikuju potencijalne lokacije za razvoj solarnih elektrana u Srbiji korišćenjem Geografskog informacionog sistema (GIS).

Na okrugli sto o potencijalima za izgradnju solarnih elektrana u Srbiji pozvani su predstavnici relevantnih državnih institucija, civilnog sektora, privrede i investitori.

Lokacije za izgradnju solarnih elektrana kapaciteta 1 GW

Projektni tim je imao zadatak da odredi ukupno 100 lokacija sa potencijalom za izgradnju solarne fotonaponske elektrane kapaciteta do 10 MW, što bi doprinelo povećenju kapaciteta za proizvodnju zelene energije u Srbije za 1 GW.

Kako bi projekti bili održivi, potrebno je da lokacije zadovolje ekološke, ekonomske, socijalne i tehničke kriterijume

Kako bi ovi projekti bili održivi, potrebno je da potencijalne lokacije zadovolje određene ekološke, ekonomske, socijalne i tehničke kriterijume, odnosno da omoguće visoke performanse solarnih elektrana uz minimalne troškove i minimalan negativan uticaj na životnu sredinu.

Sa jedne strane, potrebno je očuvati resurse za proizvodnju hrane, biodiverzitet i vizuelni kvalitet predela, a sa druge pozicionirati solarne elektrane u zonama sa visokim vrednostima sunčevog zračenja, blizini postojeće elektro mreže, puteva, mesta potrošnje, itd.

Imperativ da se obezbedi energetska sigurnost

U svetlu globalne energetske krize, Srbija je kao i sve evropske zemlje pod imperativom obezbeđivanja energetske sigurnosti za svoje građane i industriju. Dugoročnim planiranjem, ovo se sistemski može rešiti ubrzanom izgradnjom solarnih i vetroelektrana, kao najbrže i verovatno najjeftinije investicione opcije, koja ne uključuje zavisnost od uvoznih energenata, ne zagađuje životnu sredinu a koristi prirodne i obnovljive resurse koje Srbija ima u izobilju.

Vejnović: Cilj mapiranja je odabir lokacija sa minimalnim uticajem na ljude i životnu sredinu

„Želimo da pokažemo da se kroz pametno mapiranje fotonaponskih elektrana a uz saradnju države, energetskih kompanija i civilnog društva može doći do rešenja koje je istovremeno atraktivno za investitore ali štiti i javni interes. Cilj mapiranja je odabir lokacija sa minimalnim uticajem na ljude i životnu sredinu, tako da se smanji rizik da planirane elektrane ugrožavaju prirodno i kulturno nasleđe Srbije ili ometaju druge strateške ekonomske aktivnosti poput poljoprivredne proizvodnje“, istakao je Igor Vejnović, Direktor za strateške inicijative Programa za Jugoistočnu Evropu u organizaciji The Nature Conservancy.

Partneri na projektu i zainteresovane strane

Tokom realizacije projekta, organizacija The Nature Conservancy sarađuje sa institucijama Republike Srbije, kao i drugim organizacijama i udruženjima koje mogu da doprinesu identifikovanju potencijalnih lokacija za izgradnju solarnih elektrana.

Neke od zainteresovanih strana koje mogu da doprinesu održivom razvoju solarne energije u Srbiji su i Vlada Republike Srbije i resorna ministarstva, javna preduzeća u oblasti energetike, lokalne samouprave, akademska zajednica, investitori, organizacije civilnog društva i mediji.

Podstrek za razvoj solarnih kapaciteta

Nakon što je Republika Srbija 2021. godine usvojila Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, pokrenut je talas investicija u razvoj i izgradnju solarnih elektrana. Osim krovnih elektrana na privatnim kućama i preduzećima, značajan deo investicija zauzima i segment izgradnje solarnih elektrana na zemlji, većih kapaciteta.

Osnovna motivacija je da se korišćenje solarne energije u državi ubrza na održivi način

Osnovna motivacija za mapiranje solarnog potencijala je da se korišćenje solarne energije u državi ubrza na održivi način, a time i značajnije doprinese procesu energetske tranzicije, energetskoj bezbednosti zemlje, kao i rešavanju aktuelne energetske krize, istakli su u organizaciji The Nature Conservancy.

Važan segment projekta predstavlja Zeleni dijalog, u okviru koga su organizovane radionice širom Srbije i kao i najavljeni okrugli sto koji se organizuje 1. decembra u Beogradu, na kojoj će biti predstavljeni prvi rezultati projekta i najavljeni dalji koraci.

Komentara: (1)
Sima Protić / 24.11.2022.

1. Član 10 Zakona o OIE mora biti ukinut da balansnu odgovornost ne snosi EPS (mi) nego investitori.
2. Vrednost gubitaka prinosa zbog zauzetog zemljišta uračunavati u trošak priozvodnje el. energije.
3. ‘Zeleni’ dijalog ‘obojiti’ u nisko-ugljenični kako to već rade u EU i bajku o 100% ne pričati ni deci.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

16. novembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. novembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

16. novembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

16. novembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu