Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Makedonija i Bugarska nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije

Makedonija i Bugarska nameravaju da povezu dan-unapred trzista elektricne energije

Slika: vlada.mk

Objavljeno

13.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Makedonska vlada prihvatila je tekst Memoranduma o razumevanju sa Bugarskom u oblasti energetike kojim dve države nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije.

Ova inicijativa pružiće Makedoniji priliku da se pridruži internom tržištu električne energije Jugoistočne Evrope, doneće nove poslovne mogućnosti, prekograničnu saradnju, konkurentnost cena, veću efikasnost i visok standard usluga, navodi se u saopštenju sa sednice vlade u Skoplju, održane ranije ove nedelje.

Na sednici je zaključeno da je tekst memoranduma rezultat rada na liberalizaciji energetskog sektora u zemlji. Vlada je nedavno najavila da će uskoro predstaviti Predlog zakona o energetici, kojim je upravo predviđena potpuna liberalizacija energetskog sektora u zemlji.

Donošenje ovog zakona, po rečima zamenika premijera makedonske vlade zaduženog za ekonomska pitanja Koče Anguševa, znači primenu pet evropskih direktiva i tri evropska propisa.

U najnovijem izveštaju o električnoj energiji šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), Sekretarijat Energetske zajednice navodi da su one preusmerile svoje aktivnosti sa razvoja nacionalnih dan-unapred tržišta električne energije odnosno berzi, na pronalaženju efikasnog rešenja koje će osigurati brzo uvođenje ovog tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

U izveštaju se navodi da se većina država prvobitno odlučila za uspostavljanje sopstvenog nacionalnog dan-unapred tržišta odnosno berzi električne energije, ali da se sada fokus prebacio na pronalaženje efikasnog rešenja kroz partnerstva, koja će osigurati brže uvođenje tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

Uvođenjem dan-unapred tržišta 11. aprila, Nezavisna bugarska berza električne energije (IBEX) kompletirala je svoju platformu za trgovinu.

U januaru ove godine, Bugarska berza (BSE) kupila je IBEX za 5.2 miliona leva (2.7 miliona evra).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zarobljavanja CO2 slab vazni energetsku tranziciju

Učinak projekata zarobljavanja CO2 još slab, ali biće važni za energetsku tranziciju

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU