Električna energija

Makedonija i Bugarska nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije

Makedonija i Bugarska nameravaju da povezu dan-unapred trzista elektricne energije

Slika: vlada.mk

Objavljeno

13.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Makedonska vlada prihvatila je tekst Memoranduma o razumevanju sa Bugarskom u oblasti energetike kojim dve države nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije.

Ova inicijativa pružiće Makedoniji priliku da se pridruži internom tržištu električne energije Jugoistočne Evrope, doneće nove poslovne mogućnosti, prekograničnu saradnju, konkurentnost cena, veću efikasnost i visok standard usluga, navodi se u saopštenju sa sednice vlade u Skoplju, održane ranije ove nedelje.

Na sednici je zaključeno da je tekst memoranduma rezultat rada na liberalizaciji energetskog sektora u zemlji. Vlada je nedavno najavila da će uskoro predstaviti Predlog zakona o energetici, kojim je upravo predviđena potpuna liberalizacija energetskog sektora u zemlji.

Donošenje ovog zakona, po rečima zamenika premijera makedonske vlade zaduženog za ekonomska pitanja Koče Anguševa, znači primenu pet evropskih direktiva i tri evropska propisa.

U najnovijem izveštaju o električnoj energiji šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), Sekretarijat Energetske zajednice navodi da su one preusmerile svoje aktivnosti sa razvoja nacionalnih dan-unapred tržišta električne energije odnosno berzi, na pronalaženju efikasnog rešenja koje će osigurati brzo uvođenje ovog tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

U izveštaju se navodi da se većina država prvobitno odlučila za uspostavljanje sopstvenog nacionalnog dan-unapred tržišta odnosno berzi električne energije, ali da se sada fokus prebacio na pronalaženje efikasnog rešenja kroz partnerstva, koja će osigurati brže uvođenje tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

Uvođenjem dan-unapred tržišta 11. aprila, Nezavisna bugarska berza električne energije (IBEX) kompletirala je svoju platformu za trgovinu.

U januaru ove godine, Bugarska berza (BSE) kupila je IBEX za 5.2 miliona leva (2.7 miliona evra).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako su operatori prenosnih sistema BiH, Hrvatske i Srbije ujedinili evropsku sinhronu zonu posle raspada na dva dela?

03 March 2021 - Najnoviji izveštaj evropske agencije ENTSO-E objašnjava kako su kompanije iz regiona obavile spajanje sinhrone zone Kontinentalna Evrope.

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor