Električna energija

Makedonija i Bugarska nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije

Makedonija i Bugarska nameravaju da povezu dan-unapred trzista elektricne energije

Slika: vlada.mk

Objavljeno

13.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Makedonska vlada prihvatila je tekst Memoranduma o razumevanju sa Bugarskom u oblasti energetike kojim dve države nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije.

Ova inicijativa pružiće Makedoniji priliku da se pridruži internom tržištu električne energije Jugoistočne Evrope, doneće nove poslovne mogućnosti, prekograničnu saradnju, konkurentnost cena, veću efikasnost i visok standard usluga, navodi se u saopštenju sa sednice vlade u Skoplju, održane ranije ove nedelje.

Na sednici je zaključeno da je tekst memoranduma rezultat rada na liberalizaciji energetskog sektora u zemlji. Vlada je nedavno najavila da će uskoro predstaviti Predlog zakona o energetici, kojim je upravo predviđena potpuna liberalizacija energetskog sektora u zemlji.

Donošenje ovog zakona, po rečima zamenika premijera makedonske vlade zaduženog za ekonomska pitanja Koče Anguševa, znači primenu pet evropskih direktiva i tri evropska propisa.

U najnovijem izveštaju o električnoj energiji šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), Sekretarijat Energetske zajednice navodi da su one preusmerile svoje aktivnosti sa razvoja nacionalnih dan-unapred tržišta električne energije odnosno berzi, na pronalaženju efikasnog rešenja koje će osigurati brzo uvođenje ovog tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

U izveštaju se navodi da se većina država prvobitno odlučila za uspostavljanje sopstvenog nacionalnog dan-unapred tržišta odnosno berzi električne energije, ali da se sada fokus prebacio na pronalaženje efikasnog rešenja kroz partnerstva, koja će osigurati brže uvođenje tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

Uvođenjem dan-unapred tržišta 11. aprila, Nezavisna bugarska berza električne energije (IBEX) kompletirala je svoju platformu za trgovinu.

U januaru ove godine, Bugarska berza (BSE) kupila je IBEX za 5.2 miliona leva (2.7 miliona evra).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. april 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. april 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. april 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

13. april 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu