x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Makedonija i Bugarska nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije

13.04.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: vlada.mk
Makedonija i Bugarska nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije

Makedonska vlada prihvatila je tekst Memoranduma o razumevanju sa Bugarskom u oblasti energetike kojim dve države nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije.

Ova inicijativa pružiće Makedoniji priliku da se pridruži internom tržištu električne energije Jugoistočne Evrope, doneće nove poslovne mogućnosti, prekograničnu saradnju, konkurentnost cena, veću efikasnost i visok standard usluga, navodi se u saopštenju sa sednice vlade u Skoplju, održane ranije ove nedelje.

Na sednici je zaključeno da je tekst memoranduma rezultat rada na liberalizaciji energetskog sektora u zemlji. Vlada je nedavno najavila da će uskoro predstaviti Predlog zakona o energetici, kojim je upravo predviđena potpuna liberalizacija energetskog sektora u zemlji.

Donošenje ovog zakona, po rečima zamenika premijera makedonske vlade zaduženog za ekonomska pitanja Koče Anguševa, znači primenu pet evropskih direktiva i tri evropska propisa.

U najnovijem izveštaju o električnoj energiji šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), Sekretarijat Energetske zajednice navodi da su one preusmerile svoje aktivnosti sa razvoja nacionalnih dan-unapred tržišta električne energije odnosno berzi, na pronalaženju efikasnog rešenja koje će osigurati brzo uvođenje ovog tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

U izveštaju se navodi da se većina država prvobitno odlučila za uspostavljanje sopstvenog nacionalnog dan-unapred tržišta odnosno berzi električne energije, ali da se sada fokus prebacio na pronalaženje efikasnog rešenja kroz partnerstva, koja će osigurati brže uvođenje tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

Uvođenjem dan-unapred tržišta 11. aprila, Nezavisna bugarska berza električne energije (IBEX) kompletirala je svoju platformu za trgovinu.

U januaru ove godine, Bugarska berza (BSE) kupila je IBEX za 5.2 miliona leva (2.7 miliona evra).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.