Električna energija

Makedonija i Bugarska nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije

Makedonija i Bugarska nameravaju da povezu dan-unapred trzista elektricne energije

Slika: vlada.mk

Objavljeno

13.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Makedonska vlada prihvatila je tekst Memoranduma o razumevanju sa Bugarskom u oblasti energetike kojim dve države nameravaju da povežu dan-unapred tržišta električne energije.

Ova inicijativa pružiće Makedoniji priliku da se pridruži internom tržištu električne energije Jugoistočne Evrope, doneće nove poslovne mogućnosti, prekograničnu saradnju, konkurentnost cena, veću efikasnost i visok standard usluga, navodi se u saopštenju sa sednice vlade u Skoplju, održane ranije ove nedelje.

Na sednici je zaključeno da je tekst memoranduma rezultat rada na liberalizaciji energetskog sektora u zemlji. Vlada je nedavno najavila da će uskoro predstaviti Predlog zakona o energetici, kojim je upravo predviđena potpuna liberalizacija energetskog sektora u zemlji.

Donošenje ovog zakona, po rečima zamenika premijera makedonske vlade zaduženog za ekonomska pitanja Koče Anguševa, znači primenu pet evropskih direktiva i tri evropska propisa.

U najnovijem izveštaju o električnoj energiji šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), Sekretarijat Energetske zajednice navodi da su one preusmerile svoje aktivnosti sa razvoja nacionalnih dan-unapred tržišta električne energije odnosno berzi, na pronalaženju efikasnog rešenja koje će osigurati brzo uvođenje ovog tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

U izveštaju se navodi da se većina država prvobitno odlučila za uspostavljanje sopstvenog nacionalnog dan-unapred tržišta odnosno berzi električne energije, ali da se sada fokus prebacio na pronalaženje efikasnog rešenja kroz partnerstva, koja će osigurati brže uvođenje tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

Uvođenjem dan-unapred tržišta 11. aprila, Nezavisna bugarska berza električne energije (IBEX) kompletirala je svoju platformu za trgovinu.

U januaru ove godine, Bugarska berza (BSE) kupila je IBEX za 5.2 miliona leva (2.7 miliona evra).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

danski-gigant-dekarbonizacija-vetroparkovi-na-vodi

Danski gigant u gradnji vetroparkova na vodi traži od dobavljača da najkasnije 2025. pređu na zelenu struju

17 августа 2022 - Ørsted je saopštio da je postao prva energetska kompanija u svetu koja je zatražila od svih dobavljača da koriste samo zelenu struju

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

17 августа 2022 - Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom u Dalmaciji, za koji je u toku javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

16 августа 2022 - Izraelska kompanija BIG Shopping Centers preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra

javni-poziv-solarni-paneli-krov-ers

ERS raspisao javni poziv domaćinstvima za kreditiranje ugradnje solarnih panela

16 августа 2022 - Javni poziv je raspisan sa ciljem da 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj postavi fotonaponske sisteme na krovovima i tako postanu prozjumeri