Životna sredina

Makedonija i Crna Gora među 16 zemalja koje su postavile klimatske ciljeve kako bi ispunile svoje obaveze prema Pariskom sporazumu

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Makedonija i Crna Gora su među 16 zemalja, od ukupno 197 potpisnica Pariskog sporazuma, koje su postavile nacionalne ciljeve za smanjenje emisija u domaćem zakonodavstvu u skladu sa onim što su njihovi nacionalno utvrđeni doprinosi (NDC), navodi se u izveštaju Poređenje nacionalnih i međunarodnih klimatskih ciljeva.

Definisanje ciljeva u nacionalnim zakonima i strategijama je presudno za kredibilitet potpisnica Pariskog sporazuma kada je reč o ispunjavanju obaveza preuzetih kroz nacionalno utvrđene doprinose. Izveštaj daje pregled ciljeva u okviru nacionalno utvrđenih doprinosa i nacionalnih zakona i strategija.

Osim Makedonije i Crne Gore u grupi od 16 zemalja su Alžir, Kanada, Kostarika, Etiopija, Gvatemala, Indonezija, Japan, Malezija, Norveška, Papua Nova Gvineja, Peru, Samoa, Singapur i Tonga.

“Od 197 potpisinica Pariskog sporazuma 157 je odredilo nacionalne ciljeve za smanjenje emisija u svojim nacionalno utvrđenim doprinosima, od toga je samo 58 te ciljeve unelo u domaće zakone i strategije, a samo kod 16 zemalja su ti nacionalni ciljevi u skladu sa nacionalno utvrđenim doprinosima. Ove nedoslednosti stvaraju sumnju da će ciljevi Pariskog sporazuma biti ostvareni”, zaključuje se u izveštaju.

Takođe, više od 60% nacionalnih i sektorskih ciljeva u nacionalnim zakonima i strategijama postavljeno je do 2020. godine, dok je ciljna godina za većinu nacionalno utvrđenih doprinosa 2030: 14 zemalja je postavilo ciljeve u nacionalnim zakonima i strategijama do 2030, a 16 država i EU nakon 2030.

Izveštaj su uradili Grantham Research Institute on Climate Change and Environment i ESRC Centre for Climate Change Economics and Policy, sa Londonske škole za ekonomiju i političke nauke, i World Resources Institute.

Autori izveštaja kažu da je praćenje nivoa ispunjenih obaveza na međunarodnom nivou veliki izazov, jer u mnogim slučajevima nema dovoljno podataka.

Makedonija započela pripremu Četvrtog izveštaja prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime

Nedavno je u Skoplju održan uvodni sastanak projekta za izradu Četvrtog izveštaja prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promeni klime (UNFCCC) i Trećeg dvogodišnjeg ažuriranog izveštaja prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promeni klime. Projekat sprovode Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i UNDP.

U okviru projekta korišćenjem modernih i inovativnih alata biće ažurirana nacionalna baza emisija gasova sa efektom staklene bašte i biće definisani kriterijumi za određivanje prioritetnih mera za ublažavanje klimatskih promena, dok će Dvogodišnji izveštaj dodatno podržati uspostavljanje sistema za praćenje, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. oktobar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

30. oktobar 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. oktobar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

30. oktobar 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić