Mobilnost

Magnetni beton, inovacija za ubrzanje električne mobilnosti

Magnetni beton, inovacija za ubrzanje električne mobilnosti

Foto: jatocreate / Pixabay

Objavljeno

14.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Tehnologija magnetnog betona, koja omogućava bežično punjenje električnih vozila tokom vožnje, osnova je novog strateškog partnerstva startapa Magment i kompanije Holcim. Tehnologija radi na principu induktivnog punjenja i vodi ka održivom, električnom transportu budućnosti, navode partneri na projektu.

Istraživački i razvojni timovi švajcarskog proizvođača građevinskih materijala Holcim i nemačkog startapa Magment napravili su jedinstveni beton visoke magnetne propustljivosti. On će biti korišćen za za površine puteva i bežično napajanje električnih vozila u pokretu. Beton koji se magnetizuje napravljen je od cementa i magnetnih čestica iz recikliranog otpada.

Beton je napravljen od cementa i magnetnih čestica iz recikliranog otpada

Magment je ovakav tehnološki pristup prvi put predstavio 2018. godine. Tehnologijom magnetizovanja betona, ovaj startap razvija konkretna rešenja za ubrzanje električne mobilnosti.

Holcim tu tehnološku inovaciju vidi kao revolucionarno rešenje na bazi betona koje će smanjiti potrebu za stanicama za punjenje, ali i uštedeti vreme korisnicima. Rešenja poput ovih doprinose ubrzanju prelaska na obnovljivu energiju, ističu u kompaniji.

Tehnologiju magnetnog betona trenutno testiraju istraživači sa Univerziteta Perdju u američkoj državi Indijana. Druge aplikacije ove vrste koje Holcim razvija uključuju elektrifikaciju industrijskih podova za punjenje robota i viljuškara dok rade.

Holcim zainteresovan za održive inovacije

Holcim trenutno radi sa više od 120 inovativnih startapa i pionirskih tehnologija širom sveta koje, kako navodi, mogu ubrzati smanjivanje emisija na nulu.

U Francuskoj je Holcim investirao u startap CCB Greentech i razvoj tehnologije za proizvodnju prvog drvenog betona za prefabrikovane konstrukcije sa negativnim ugljeničnim otiskom. Drveni beton je hibridna struktura koja sadrži oba elementa.

U kompaniji takođe navode kako rade sa sa startapima na unapređenju 3D štampanja, koje omogućava bržu izgradnju uz korišćenje manje materijala. Holcimu ističe i partnerstvo s firmom XTreeE na pravljenju 3D štamapnih mostova i sa COBOD-om, sa kojim radi na rešenjima za izgradnju 3D štampanih betonskih baza za vetrenjače.

Rešenja za električna vozila

U Magmentu ističu da postoje tri faktora koji usporavaju prodaju električnih vozila, a prvi je vreme potrebno za punjenje baterije. Tu je takođe i, kako su je nazvali, anksioznost dometa, odnosno strah od nestanka baterije. Treća je cena električnih vozila, na koju najviše utiče veličina baterije na vozilu, kažu nemački inovatori.

Autonomija baterije se produžava dok je vozilo u pokretu

Inovativna rešenja na kojima firma radi omogućuju da se autonomija baterije produži punjenjem dok je vozilo u pokretu, pa je vozilo u mogućnosti i da napravi veću kilometražu. A to dalje smanjuje potreban kapacitet baterije, pa samim tim i cenu, kažu u Magmentu.

Nemački startap takođe razvija sličan projekat dinamičkog induktivnog sistema punjenja eRoad za koji tvrdi da će omogućiti električnim vozilima da se pune različitim snagama, prilagođavajući se potrebama svakog vozila. Zatim i proveru pražnjenja baterije u infrastrukturi, uz tehnologiju Vehicle to Grid. U Magmentu objašnjavaju da će usluga će biti podržana bezbednim sistemom, zasnovanim na blokčejn platformi, koji omogućava da se autonomno upravlja uslugom punjenja i pražnjenja vozila, kao i da se monetizuje takva usluga dopunjavanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

14. januar 2022. - Maersk je u Kopenhagenu porinuo prvi kontejnerski brod na metanol na svetu, a takva plovila su poručile i ostale velike kompanije

andrada madjarska recikliranje baterija

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

14. januar 2022. - Andrada je firma koju su slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije osnovali u Mađarskoj

Parižani izglasali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta

Pariz zabranjuje iznajmljivanje električnih trotineta

14. januar 2022. - Pariz će ove nedelje postati jedan od prvih gradova u Evropi koji su zabranili iznajmljivanje električnih trotineta

Oživljavanje Evropske železničke mreže - šinama do zelene mobilnosti

Plan EU za održivu mobilnost: vozovi da zamene avione

14. januar 2022. - Kako bi dekarbonizovala transportni sektor, Evropska Unija aktivno radi na poboljšanju međugradske i prekogranične železničke infrastrukture