Životna sredina

Kuda za vikend u Srbiji: 20 besplatnih izleta za posmatranje ptica

Kuda za vikend Srbiji besplatnih izleta posmatranje ptica Goran_Jancic

Slika: Mini eko zona – Rusanda (Goran Jančić)

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Čuvari ptica u Srbiji organizuju besplatne izlete do 20 staništa u redovnoj godišnjoj akciji, u vreme kada počinje seoba na jug.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da sutra i prekosutra otkriju taj čudesni svet i njihove seobe na 20 besplatnih izleta na mesta za posmatranje ptica. U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu, gde provode zimu.

Akcija se sprovodi u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, a tema je ovog puta kako biti dobar posmatrač. Ogromne promene u svakodnevnom životu, neizvesnost i strah od virusa korona proizveli su kod građana stres, koji se kod nekih pretočio u agresiju prema prirodi, kažu u društvu i podsećaju da su građani masovno odlazili u prirodu i da su se mnogi neodgovorno ponašali.

Vodič u formi mobilne aplikacije za one koji idu sami u posmatranje ptica

„Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom, savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje, a nema negativnih uticaja na prirodu“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Posmatranje ptica smiruje stres, a ne šteti prirodi

On savetuje svima koji odluče da sami posmatraju ptice da instaliraju besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“.

Od Uvca do Kanjiže

Organizovano posmatranje ptica u više od 35 zemalja Evrope služi da se skrene pažnja na potrebe divljih ptica. U Srbiji izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Kapetanskog rita u Kanjiži i Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja: u na Adi Ciganliji u Beogradu i u Futoškom parku u Novom Sadu.

Organizatori će kontaktirati prijavljene i dati im sve informacije o izabranom izletu i pratećim aktivnostima. Ovog puta zbog pandemije neće biti organizovanog prevoza.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

2. oktobar 2020. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

2. oktobar 2020. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

2. oktobar 2020. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pcela 2024, pcele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

2. oktobar 2020. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.