Biodiverzitet

Evropski vikend posmatranja ptica – prijavite se za neki od izleta u Srbiji 5. i 6. oktobra

Kuda za vikend Srbiji besplatnih izleta posmatranje ptica Goran_Jancic

Foto: DZPPS

Objavljeno

02.10.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

02.10.2019.

Država

Podeli

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) narednog vikenda, 5. i 6. oktobra organizuje Evropski vikend posmatranja ptica u okviru koga će se održati više od 20 besplatnih izleta širom Srbije.

Cilj manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica, koja se tradicionalno održava svake godine prvog vikenda u oktobru, je izlazak u prirodu i uživanje u posmatranju ptica i njihove čudesne seobe, saopštio je DZPPS.

U jesen preko Balkana put juga preleće više od 2 milijarde ptica. Za većinu jedinki ovo je dug i opasan poduhvat, pun prirodnih prepreka kao što su mora, planine i vremenske nepogode, ali i nedaća koje pticama uzrokuju ljudi.

Krivolov ptica, kao najraširenija pojava, tokom seobe odnosi milione nedužnih života

Krivolov ptica, kao najraširenija pojava, tokom seobe odnosi milione nedužnih života. Na ovaj način stradaju i veličanstveni orlovi, ali i maleni trstenjaci i grmuše. Za one ptice koje se radije sele noću, gradovi predstavljaju opasne zamke jer ih brojni veštački svetlosni izvori privlače i remete im seobu, a nemali deo ptica se povredi i strada usled sudara sa staklenim površinama i žicama koje vrebaju sa svih strana.

Za one ptice koje se radije sele noću, gradovi predstavljaju opasne zamke

Organizovana posmatranja ptica u više od 40 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica. Osim toga, važno je motivisati građane da izađu u prirodu, da upoznaju lepote živog sveta i da se kreću u zdravom okruženju čime postižu psihičko i fizičko blagostanje.

Izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Zasavice, Rusande, Uvca, Labudovog okna, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput parka Ušće u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu.

Učešće na izletima je besplatno, a svoje mesto možete obezbediti ako popunite prijavu na linku OVDE.

A pre polaska na izlet, preporučujemo vam da instalirate Ptice na dlanu, aplikaciju za prepoznavanje ptica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Komentara: (3)
Vule / 03.10.2019.

U koliko i odakle se polaxi. Molim vas navedite da bi znali da li mozemo da se organizujemo

Svetlana Jovanović / 03.10.2019.

Pozdrav, imate u tekst Google obrazac za prijavljivanje.

Vesna / 05.10.2019.

Mogu da krenem iz Paraćina ka Soko Banji u nedelju u 11h, busom. Da li je to kasno da se priključim grupi koja polazi iz Soko Banje?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

2. oktobar 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

2. oktobar 2019. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

2. oktobar 2019. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

2. oktobar 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj