Životna sredina

Kuda za vikend u Srbiji: 20 besplatnih izleta za posmatranje ptica

Kuda za vikend Srbiji besplatnih izleta posmatranje ptica Goran_Jancic

Slika: Mini eko zona – Rusanda (Goran Jančić)

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Čuvari ptica u Srbiji organizuju besplatne izlete do 20 staništa u redovnoj godišnjoj akciji, u vreme kada počinje seoba na jug.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da sutra i prekosutra otkriju taj čudesni svet i njihove seobe na 20 besplatnih izleta na mesta za posmatranje ptica. U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu, gde provode zimu.

Akcija se sprovodi u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, a tema je ovog puta kako biti dobar posmatrač. Ogromne promene u svakodnevnom životu, neizvesnost i strah od virusa korona proizveli su kod građana stres, koji se kod nekih pretočio u agresiju prema prirodi, kažu u društvu i podsećaju da su građani masovno odlazili u prirodu i da su se mnogi neodgovorno ponašali.

Vodič u formi mobilne aplikacije za one koji idu sami u posmatranje ptica

„Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom, savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje, a nema negativnih uticaja na prirodu“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Posmatranje ptica smiruje stres, a ne šteti prirodi

On savetuje svima koji odluče da sami posmatraju ptice da instaliraju besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“.

Od Uvca do Kanjiže

Organizovano posmatranje ptica u više od 35 zemalja Evrope služi da se skrene pažnja na potrebe divljih ptica. U Srbiji izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Kapetanskog rita u Kanjiži i Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja: u na Adi Ciganliji u Beogradu i u Futoškom parku u Novom Sadu.

Organizatori će kontaktirati prijavljene i dati im sve informacije o izabranom izletu i pratećim aktivnostima. Ovog puta zbog pandemije neće biti organizovanog prevoza.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

2. oktobar 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

2. oktobar 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

2. oktobar 2020. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

2. oktobar 2020. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj