Životna sredina

Kuda za vikend u Srbiji: 20 besplatnih izleta za posmatranje ptica

Kuda za vikend Srbiji besplatnih izleta posmatranje ptica Goran_Jancic

Slika: Mini eko zona – Rusanda (Goran Jančić)

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Čuvari ptica u Srbiji organizuju besplatne izlete do 20 staništa u redovnoj godišnjoj akciji, u vreme kada počinje seoba na jug.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da sutra i prekosutra otkriju taj čudesni svet i njihove seobe na 20 besplatnih izleta na mesta za posmatranje ptica. U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu, gde provode zimu.

Akcija se sprovodi u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, a tema je ovog puta kako biti dobar posmatrač. Ogromne promene u svakodnevnom životu, neizvesnost i strah od virusa korona proizveli su kod građana stres, koji se kod nekih pretočio u agresiju prema prirodi, kažu u društvu i podsećaju da su građani masovno odlazili u prirodu i da su se mnogi neodgovorno ponašali.

Vodič u formi mobilne aplikacije za one koji idu sami u posmatranje ptica

„Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom, savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje, a nema negativnih uticaja na prirodu“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Posmatranje ptica smiruje stres, a ne šteti prirodi

On savetuje svima koji odluče da sami posmatraju ptice da instaliraju besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“.

Od Uvca do Kanjiže

Organizovano posmatranje ptica u više od 35 zemalja Evrope služi da se skrene pažnja na potrebe divljih ptica. U Srbiji izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Kapetanskog rita u Kanjiži i Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja: u na Adi Ciganliji u Beogradu i u Futoškom parku u Novom Sadu.

Organizatori će kontaktirati prijavljene i dati im sve informacije o izabranom izletu i pratećim aktivnostima. Ovog puta zbog pandemije neće biti organizovanog prevoza.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IUCN Crvena lista 2022a

Objavljena ažurirana Crvena lista ugroženih vrsta za 2022. godinu

26 јула 2022 - Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta™,...

Papa Franja odlcuno deluju tacke pucanja klimatskim promenama

Papa Franja: Svi moraju odlučno da deluju, jer dolazimo do tačke pucanja u klimatskim promenama

22 јула 2022 - Papa Franja je pozvao države sveta da zajedno rade na primeni Pariskog sporazuma, upozoravajući da je tačka pucanja blizu

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude