UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Životna sredina

Kuda za vikend u Srbiji: 20 besplatnih izleta za posmatranje ptica

Kuda za vikend Srbiji besplatnih izleta posmatranje ptica Goran_Jancic

Slika: Mini eko zona – Rusanda (Goran Jančić)

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Čuvari ptica u Srbiji organizuju besplatne izlete do 20 staništa u redovnoj godišnjoj akciji, u vreme kada počinje seoba na jug.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da sutra i prekosutra otkriju taj čudesni svet i njihove seobe na 20 besplatnih izleta na mesta za posmatranje ptica. U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu, gde provode zimu.

Akcija se sprovodi u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, a tema je ovog puta kako biti dobar posmatrač. Ogromne promene u svakodnevnom životu, neizvesnost i strah od virusa korona proizveli su kod građana stres, koji se kod nekih pretočio u agresiju prema prirodi, kažu u društvu i podsećaju da su građani masovno odlazili u prirodu i da su se mnogi neodgovorno ponašali.

Vodič u formi mobilne aplikacije za one koji idu sami u posmatranje ptica

“Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom, savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje, a nema negativnih uticaja na prirodu”, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Posmatranje ptica smiruje stres, a ne šteti prirodi

On savetuje svima koji odluče da sami posmatraju ptice da instaliraju besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica “Ptice na dlanu”.

Od Uvca do Kanjiže

Organizovano posmatranje ptica u više od 35 zemalja Evrope služi da se skrene pažnja na potrebe divljih ptica. U Srbiji izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Kapetanskog rita u Kanjiži i Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja: u na Adi Ciganliji u Beogradu i u Futoškom parku u Novom Sadu.

Organizatori će kontaktirati prijavljene i dati im sve informacije o izabranom izletu i pratećim aktivnostima. Ovog puta zbog pandemije neće biti organizovanog prevoza.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 June 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe

medjunarodni dan biodiverziteta 2021

Međunarodni dan biodiverziteta 2021 – Budi deo rešenja

20 May 2021 - Sve veći broj ljudi širom sveta zabrinut je kako se odnosimo prema prirodi, zbog čega menjaju navike i zahtevaju mere za zaštitu planete.

Svetski dan pcela kako pomoci oprasivacima

Svetski dan pčela: evo kako možemo pomoći najvažnijim oprašivačima

17 May 2021 - Pri uređivanju terase i okućnice, na raspolaganju su jednostavna rešenja koja mogu da doprinesu neumornom radu pčela i bumbara

Pogledajte uzivo rode Sara Novko ptice

Pogledajte uživo kako rode Sara i Novko dobijaju ptiće

13 May 2021 - Bele rode u Saranovu kod Rače će ovih dana dobiti ptiće. Prenos događaja omogućen je pomoću 4G kamere sa solarnim napajanjem.