Energetska kriza

Kosovo* uvelo restrikcije struje, a one prete i ostatku Zapadnog Balkana

Kosovo restrikcije prete ostatku Zapadnog Balkana

Foto: Joe from Pixabay

Objavljeno

19.08.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kosovo* je zbog slabe proizvodnje električne energije i velikog uvoza bilo prisiljeno da uvede restrikcije. Zemlje Zapadnog Balkana najviše ovise o zastarelim termoelektranama na ugalj, a lignita nema dovoljno, dok ekstremno loši hidrološki uslovi ne dozvoljavaju hidroelektranama da delimično nadomeste manjak.

Prve restrikcije struje od početka rata u Ukrajini uvedene su na Kosovu*, budući da je proizvodnja zbog remonta blokova u jedine dve tamošnje termoelektrane na ugalj preniska da se prebrodi ovaj uporni toplotni talas.

Evropska mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) je upozorila vlasti u Prištini da nestabilnost i disparitet između proizvodnje i potrošnje električne energije utiču na ceo evropski prenosni sistem. Situacija je bila slična minule zime posle niza kvarova u termoelektranama, uključujući one u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Albanija nije uspela da pomogne Kosovu* da izbegne restrikcije

Kosovo je još pre dve nedelje uvelo vanredne mere u sektoru snabdevanja električnom energijom. Kada su pre nekoliko dana počele restrikcije, vlada je prvo objavila da je situacija stabilizovana uz pomoć Albanije, ali prekidi snabdevanja su ubrzo nastavljeni.

Elektroenergetski sistem Albanije je gotovo potpuno oslonjen na hidroelektrane. Poslednji statistički izveštaj je pokazao da je neto proizvodnja struje u zemlji u prvoj polovini godine pala 40 odsto s nivoa iz istog perioda prethodne godine, usled teške suše koja je pogodila i ostatak Zapadnog Balkana i većinu Evrope.

Nestašica uglja, loši hidrološki uslovi prete energetskoj stabilnosti

Državni zvaničnici u regionu pozivaju institucije, kompanije i građane da štede energiju. Severna Makedonija je čak uvela mere i preporuke za smanjenje potrošnje struje za 15 procenata. S vedrije strane, državne Elektrani na Severna Makedonija su saopštile da su u prvih šest meseci 2022. povećale proizvodnju u svoje dve elektrane na ugalj za 40 odsto na godišnjem nivou. Međutim, kompaniji i dalje nedostaje uglja da bi radile punim kapacitetom.

Srbija nema dovoljno lignita za nastupajuću zimu, tvrdi Dragoslav Ljubičić iz sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost. Inače, državni zvaničnici uporno ponavljaju da restrikcija neće biti. Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je na uvoz struje i gasa od početka energetske krize potrošeno milijardu i po evra i da će do kraja marta za struju i grejanje trebati da se obezbedi još tri milijarde evra.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je otkrila da je snabdevanje električnom energijom posle septembra neizvesno. Kompanija je nagovestila da su među opcijama restrikcije i poskupljenje.

Državne elektroprivrede na Zapadnom Balkanu su finansijski sve iscrpljenije od uvoza nezapamćeno skupe struje, što ih takođe sprečava da ulažu u povećanje i kvalitet proizvodnje.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

19. avgust 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

19. avgust 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

19. avgust 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

19. avgust 2022. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske