Energetska kriza

Kosovo* uvelo restrikcije struje, a one prete i ostatku Zapadnog Balkana

Kosovo restrikcije prete ostatku Zapadnog Balkana

Foto: Joe from Pixabay

Objavljeno

19.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovo* je zbog slabe proizvodnje električne energije i velikog uvoza bilo prisiljeno da uvede restrikcije. Zemlje Zapadnog Balkana najviše ovise o zastarelim termoelektranama na ugalj, a lignita nema dovoljno, dok ekstremno loši hidrološki uslovi ne dozvoljavaju hidroelektranama da delimično nadomeste manjak.

Prve restrikcije struje od početka rata u Ukrajini uvedene su na Kosovu*, budući da je proizvodnja zbog remonta blokova u jedine dve tamošnje termoelektrane na ugalj preniska da se prebrodi ovaj uporni toplotni talas.

Evropska mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) je upozorila vlasti u Prištini da nestabilnost i disparitet između proizvodnje i potrošnje električne energije utiču na ceo evropski prenosni sistem. Situacija je bila slična minule zime posle niza kvarova u termoelektranama, uključujući one u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Albanija nije uspela da pomogne Kosovu* da izbegne restrikcije

Kosovo je još pre dve nedelje uvelo vanredne mere u sektoru snabdevanja električnom energijom. Kada su pre nekoliko dana počele restrikcije, vlada je prvo objavila da je situacija stabilizovana uz pomoć Albanije, ali prekidi snabdevanja su ubrzo nastavljeni.

Elektroenergetski sistem Albanije je gotovo potpuno oslonjen na hidroelektrane. Poslednji statistički izveštaj je pokazao da je neto proizvodnja struje u zemlji u prvoj polovini godine pala 40 odsto s nivoa iz istog perioda prethodne godine, usled teške suše koja je pogodila i ostatak Zapadnog Balkana i većinu Evrope.

Nestašica uglja, loši hidrološki uslovi prete energetskoj stabilnosti

Državni zvaničnici u regionu pozivaju institucije, kompanije i građane da štede energiju. Severna Makedonija je čak uvela mere i preporuke za smanjenje potrošnje struje za 15 procenata. S vedrije strane, državne Elektrani na Severna Makedonija su saopštile da su u prvih šest meseci 2022. povećale proizvodnju u svoje dve elektrane na ugalj za 40 odsto na godišnjem nivou. Međutim, kompaniji i dalje nedostaje uglja da bi radile punim kapacitetom.

Srbija nema dovoljno lignita za nastupajuću zimu, tvrdi Dragoslav Ljubičić iz sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost. Inače, državni zvaničnici uporno ponavljaju da restrikcija neće biti. Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je na uvoz struje i gasa od početka energetske krize potrošeno milijardu i po evra i da će do kraja marta za struju i grejanje trebati da se obezbedi još tri milijarde evra.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je otkrila da je snabdevanje električnom energijom posle septembra neizvesno. Kompanija je nagovestila da su među opcijama restrikcije i poskupljenje.

Državne elektroprivrede na Zapadnom Balkanu su finansijski sve iscrpljenije od uvoza nezapamćeno skupe struje, što ih takođe sprečava da ulažu u povećanje i kvalitet proizvodnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

19. avgust 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

19. avgust 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

19. avgust 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

19. avgust 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi