Električna energija

EPCG će prepoloviti minimalnu cenu za prodaju 10 odsto udela

EPCG prepoloviti minimalnu cenu prodaju 10 odsto udela

Foto: EPCG

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle dva neuspela kruga prodaje udela od deset odsto svojih akcija, Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da vlada može da odluči da postupak nastavi putem aukcije po pravilima Montenegroberze za jednog ili više potencijalnih kupaca, ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu.

EPCG-u ponestaje vremena da proda paket od 10 odsto svojih akcija kojeg je otkupila od ranijeg manjinskog suvlasnika A2A. Drugi javni poziv za novog partnera se ponovo okončao bez ijedne ponude, pa crnogorski državni proizvođač uglja i električne energije namerava da promeni pristup.

Za početak, kompanija je otkrila da je voljna da udeo proda po ceni od najmanje 4,49 evra po akciji, što bi paket učinilo vrednim 53 miliona evra. U poslednjoj propaloj rundi je tražila 8,63 evra po deonici. Međutim, trenutna cena na Montenegroberzi je samo 3,51 evro po akciji.

Postoji opcija kontinuirane prodaje akcija na Montenegroberzi

EPCG je saopštio da bi vlada trebalo što pre da odluči da li da se sprovede aukcija, u skladu s pravilima Montenegroberze, za prodaju jednom kupcu ili više njih, ili da dozvoli kompaniji da kontinuirano prodaje rečene deonice na slobodnom tržištu. Prva dva pokušaja su bila za blok transakciju, gde bi kupac bio samo jedan.

EPCG mora da proda udeo od 10 odsto akcija kojeg je otkupio od bivšeg manjinskog suvlasnika A2A ili da otpiše paket

Jedina preostala varijanta je otpis ovog udela u kapitalu. Njega je kompanija 2019. platila 52,9 miliona evra, a knjigovodstvena vrednost mu je 77 miliona evra. Rok da te akcije promene vlasnika ističe 26. septembra. One sada ne nose pravo glasa.

EPCG viđen da preuzme Željezaru

Sedište EPCG-a je u Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori. Upravlja nad elektranama ukupnog kapaciteta 877 megavata. Kompanija je vlasnik termoelektrane Pljevlja, jedine u zemlji, kao i hidroelektrana Perućica i Piva i još pet malih hidrocentrala.

Inače, premijer Dritan Abazović je danas izjavio da je EPCG dobio zeleno svetlo da počne pregovore sa turskom kompanijom Tosçelik o mogućem preuzimanju Železare Nikšić, koja je u njenom vlasništvu. Odbor zaposlenih je ukazao na razrađen projekat za izgradnju solarne elektrane za sopstvene potrebe u krugu čeličane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inobat sbija fabrika baterije reciklaza rio tinto

Rio Tintov partner InoBat izabrao Ćupriju za lokaciju buduće fabrike baterija

15. avgust 2022. - Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. između ove firme, u koju je investirao i Rio Tinto, i Vlade Srbije

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

15. avgust 2022. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

15. avgust 2022. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

15. avgust 2022. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze