Električna energija

EPCG će prepoloviti minimalnu cenu za prodaju 10 odsto udela

EPCG prepoloviti minimalnu cenu prodaju 10 odsto udela

Foto: EPCG

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle dva neuspela kruga prodaje udela od deset odsto svojih akcija, Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da vlada može da odluči da postupak nastavi putem aukcije po pravilima Montenegroberze za jednog ili više potencijalnih kupaca, ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu.

EPCG-u ponestaje vremena da proda paket od 10 odsto svojih akcija kojeg je otkupila od ranijeg manjinskog suvlasnika A2A. Drugi javni poziv za novog partnera se ponovo okončao bez ijedne ponude, pa crnogorski državni proizvođač uglja i električne energije namerava da promeni pristup.

Za početak, kompanija je otkrila da je voljna da udeo proda po ceni od najmanje 4,49 evra po akciji, što bi paket učinilo vrednim 53 miliona evra. U poslednjoj propaloj rundi je tražila 8,63 evra po deonici. Međutim, trenutna cena na Montenegroberzi je samo 3,51 evro po akciji.

Postoji opcija kontinuirane prodaje akcija na Montenegroberzi

EPCG je saopštio da bi vlada trebalo što pre da odluči da li da se sprovede aukcija, u skladu s pravilima Montenegroberze, za prodaju jednom kupcu ili više njih, ili da dozvoli kompaniji da kontinuirano prodaje rečene deonice na slobodnom tržištu. Prva dva pokušaja su bila za blok transakciju, gde bi kupac bio samo jedan.

EPCG mora da proda udeo od 10 odsto akcija kojeg je otkupio od bivšeg manjinskog suvlasnika A2A ili da otpiše paket

Jedina preostala varijanta je otpis ovog udela u kapitalu. Njega je kompanija 2019. platila 52,9 miliona evra, a knjigovodstvena vrednost mu je 77 miliona evra. Rok da te akcije promene vlasnika ističe 26. septembra. One sada ne nose pravo glasa.

EPCG viđen da preuzme Željezaru

Sedište EPCG-a je u Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori. Upravlja nad elektranama ukupnog kapaciteta 877 megavata. Kompanija je vlasnik termoelektrane Pljevlja, jedine u zemlji, kao i hidroelektrana Perućica i Piva i još pet malih hidrocentrala.

Inače, premijer Dritan Abazović je danas izjavio da je EPCG dobio zeleno svetlo da počne pregovore sa turskom kompanijom Tosçelik o mogućem preuzimanju Železare Nikšić, koja je u njenom vlasništvu. Odbor zaposlenih je ukazao na razrađen projekat za izgradnju solarne elektrane za sopstvene potrebe u krugu čeličane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu