Električna energija

EPCG će prepoloviti minimalnu cenu za prodaju 10 odsto udela

EPCG prepoloviti minimalnu cenu prodaju 10 odsto udela

Foto: EPCG

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle dva neuspela kruga prodaje udela od deset odsto svojih akcija, Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da vlada može da odluči da postupak nastavi putem aukcije po pravilima Montenegroberze za jednog ili više potencijalnih kupaca, ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu.

EPCG-u ponestaje vremena da proda paket od 10 odsto svojih akcija kojeg je otkupila od ranijeg manjinskog suvlasnika A2A. Drugi javni poziv za novog partnera se ponovo okončao bez ijedne ponude, pa crnogorski državni proizvođač uglja i električne energije namerava da promeni pristup.

Za početak, kompanija je otkrila da je voljna da udeo proda po ceni od najmanje 4,49 evra po akciji, što bi paket učinilo vrednim 53 miliona evra. U poslednjoj propaloj rundi je tražila 8,63 evra po deonici. Međutim, trenutna cena na Montenegroberzi je samo 3,51 evro po akciji.

Postoji opcija kontinuirane prodaje akcija na Montenegroberzi

EPCG je saopštio da bi vlada trebalo što pre da odluči da li da se sprovede aukcija, u skladu s pravilima Montenegroberze, za prodaju jednom kupcu ili više njih, ili da dozvoli kompaniji da kontinuirano prodaje rečene deonice na slobodnom tržištu. Prva dva pokušaja su bila za blok transakciju, gde bi kupac bio samo jedan.

EPCG mora da proda udeo od 10 odsto akcija kojeg je otkupio od bivšeg manjinskog suvlasnika A2A ili da otpiše paket

Jedina preostala varijanta je otpis ovog udela u kapitalu. Njega je kompanija 2019. platila 52,9 miliona evra, a knjigovodstvena vrednost mu je 77 miliona evra. Rok da te akcije promene vlasnika ističe 26. septembra. One sada ne nose pravo glasa.

EPCG viđen da preuzme Željezaru

Sedište EPCG-a je u Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori. Upravlja nad elektranama ukupnog kapaciteta 877 megavata. Kompanija je vlasnik termoelektrane Pljevlja, jedine u zemlji, kao i hidroelektrana Perućica i Piva i još pet malih hidrocentrala.

Inače, premijer Dritan Abazović je danas izjavio da je EPCG dobio zeleno svetlo da počne pregovore sa turskom kompanijom Tosçelik o mogućem preuzimanju Železare Nikšić, koja je u njenom vlasništvu. Odbor zaposlenih je ukazao na razrađen projekat za izgradnju solarne elektrane za sopstvene potrebe u krugu čeličane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. avgust 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. avgust 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. avgust 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. avgust 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji