Električna energija

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

Foto: EPCG

Objavljeno

06.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Suočena sa rokom da proda udeo od 10 procenata, Elektroprivreda Crne Gore je spustila cenu paketa akcija na 87 sa više od 100 miliona evra, iako bi mu tržišna vrednost na berzi bila samo 41,3 miliona evra.

Elektroprivreda Crne Gore je objavila drugi poziv za ponude za 10 odsto svojih akcija nakon što se nijedan investitor nije javio na konkursu gde su bile vrednovane na po najmanje 8,63 evra. Kompanija je spustila najmanju cenu na 7,33 evra po deonici, odnosno za 15,1 odsto.

Međutim, njenim akcijama se trenutno na Montenegroberzi trguje za tek po 3,5 evra, što predmetni udeo u vlasništvu čini vrednim 41,3 miliona evra. Minimalna cena za udeo od 10 odsto je sada 87 miliona evra.

Paket može da akvirira samo jedan ponuđač, budući da je stavljen na prodaju za takozvanu blok transakciju. EPCG je prošle godine saopštio da će tražiti stranog partnera za projekte energije iz obnovljivih izvora.

Ovo elektroenergetsko preduzeće je pomenute akcije otkupio 2019. od manjinskog suvlasnika za 52,9 miliona evra. Te deonice ne nose glasačko pravo u okviru kompanije. Ukoliko ih EPCG ne proda do 26. septembra, moraće da ih otpiše.

Radi poređenja, knjigovodstvena vrednost EPCG-a je 770 miliona evra. Uslovi za ponuđače se nisu promenili od poslednjeg javnog poziva. Rok za dostavljanje ponuda je 12. avgust.

EPCG, sa sedištem u Nikšiću, ima elektrane ukupnog bruto kapaciteta 877 megavata. Kompanija upravlja jedinom termoelektranom u državi – Pljevlja, koja koristi ugalj, i hidrocentralama Perućica i Piva, a u vlasništvu joj je i pet malih hidroelektrana.

Rečeno državno preduzeće će zbog posledica jake suše na svoje hidroelektrane morati da plati pozamašan račun na ime uvoza električne energije. Osim toga, u aprilu je otpočelo rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja, u okviru koje će u kasnijoj fazi morati da se privremeno zaustavi proizvodnja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja