Klimatske promene

EPCG u trećem kvartalu zbog suše uvozi struje za 100 miliona evra

EPCG trecem kvartalu suse uvozi struje 100 miliona evra

Foto: EPCG

Objavljeno

01.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da će u trećem tromesečju uvesti 294 gigavat-sata električne energije i ukazala na uticaj suše na učinak hidroelektrana. Trošak je procenila na 100 miliona evra.

Balkan prolazi kroz jednu od najgorih suša u istoriji, kao i velik deo Evrope, pa vodostaji dostižu rekordno niske nivoe. U EPCG-u kažu da manjak proizvodnje iz hidroelektrana pokrivaju uvozom po ceni od 34 evrocenta po kilovat-satu, prenose Vijesti.  Za to vreme domaćinstvima naplaćuje samo četiri centa po kilovat-satu, što uzrokuje ogromne gubitke, stoji u članku.

Uvoz će u trećem kvartalu dostići 294 gigavat-sata, što po trenutnim cenama košta sto miliona evra, saopštilo je preduzeće. Sa naknadama za Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operatora tržišta, regulatornu agenciju i podršku proizvodnji iz obnovljivih izvora i porezom, cena iznosi deset evrocenti po kilovat-satu.

EPCG je početkom godine imao znatan višak proizvodnje, ali je u aprilu i maju morao da se okrene uvozu zbog zakazanog remonta termoelektrane Pljevlja.

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) treba da odredi cene za 2023. do kraja godine. Iz EPCG-a poručuju da se nadaju kiši koja bi na jesen nadoknadila trošak za sadašnji uvoz. Kompanija je početkom godine imala znatan višak proizvodnje struje, ali je u aprilu i maju morala da uveze velike količine zbog zakazanog remonta termoelektrane na ugalj Pljevlja, jedine te vrste u zemlji. U međuvremenu je ozvaničen početak ekološke rekonstrukcije tog postrojenja.

EPCG je u prvoj polovini godine izvezao 719 gigavat-sati za 132,5 miliona evra. U istom periodu je u inostranstvu kupio 664 gigavat-sata za 107,1 milion evra, otkrivaju u kompaniji. To državno preduzeće je prošle nedelje uputilo apel građanima da štede struju da bi se izbegle restrikcije. U međuvremenu je pojasnilo da isključenja za sada nisu u planu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja