Klimatske promene

EPCG u trećem kvartalu zbog suše uvozi struje za 100 miliona evra

EPCG trecem kvartalu suse uvozi struje 100 miliona evra

Foto: EPCG

Objavljeno

01.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da će u trećem tromesečju uvesti 294 gigavat-sata električne energije i ukazala na uticaj suše na učinak hidroelektrana. Trošak je procenila na 100 miliona evra.

Balkan prolazi kroz jednu od najgorih suša u istoriji, kao i velik deo Evrope, pa vodostaji dostižu rekordno niske nivoe. U EPCG-u kažu da manjak proizvodnje iz hidroelektrana pokrivaju uvozom po ceni od 34 evrocenta po kilovat-satu, prenose Vijesti.  Za to vreme domaćinstvima naplaćuje samo četiri centa po kilovat-satu, što uzrokuje ogromne gubitke, stoji u članku.

Uvoz će u trećem kvartalu dostići 294 gigavat-sata, što po trenutnim cenama košta sto miliona evra, saopštilo je preduzeće. Sa naknadama za Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operatora tržišta, regulatornu agenciju i podršku proizvodnji iz obnovljivih izvora i porezom, cena iznosi deset evrocenti po kilovat-satu.

EPCG je početkom godine imao znatan višak proizvodnje, ali je u aprilu i maju morao da se okrene uvozu zbog zakazanog remonta termoelektrane Pljevlja.

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) treba da odredi cene za 2023. do kraja godine. Iz EPCG-a poručuju da se nadaju kiši koja bi na jesen nadoknadila trošak za sadašnji uvoz. Kompanija je početkom godine imala znatan višak proizvodnje struje, ali je u aprilu i maju morala da uveze velike količine zbog zakazanog remonta termoelektrane na ugalj Pljevlja, jedine te vrste u zemlji. U međuvremenu je ozvaničen početak ekološke rekonstrukcije tog postrojenja.

EPCG je u prvoj polovini godine izvezao 719 gigavat-sati za 132,5 miliona evra. U istom periodu je u inostranstvu kupio 664 gigavat-sata za 107,1 milion evra, otkrivaju u kompaniji. To državno preduzeće je prošle nedelje uputilo apel građanima da štede struju da bi se izbegle restrikcije. U međuvremenu je pojasnilo da isključenja za sada nisu u planu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

1. avgust 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

1. avgust 2022. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

1. avgust 2022. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

1. avgust 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta