Energetska kriza

Ljubičić: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni

optimizma-zimu-struje-snimak-otrezni-Ljubicic

Foto: EPS

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Proizvodnja električne energije u Srbiji je u kritičnom stanju i neizvesno je kakvo će na zimu biti snabdevanje, tvrdi Dragoslav Ljubičić iz sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost.

„Nema nade: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni. Uglja nema“, napisao je na Twitteru Dragoslav Ljubičić. U prilog svojoj tvrdnji objavio je video snimak deponije uglja kod postrojenja TENT A, najveće termoelektrane u Srbiji, u kojoj radi već tri decenije.

Ovaj pripadnik sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost je ranije ocenio da je proizvodnja struje u zemlji „u kritičnom stanju“ i da je neizvesno kakvo će snabdevanje biti na zimu. Dodao je da je do toga došlo zbog kašnjenja u pripremi otkrivke u poslednjih četiri ili pet godina kao i „katastrofalne hidrološke situacije“.

Kombinacija kašnjenja u pripremi otkrivke i pada dotoka u hidroenergetskom sistemu dovela je proizvodnju struje u Srbiji u kritično stanje

Naime, dotok vode u hidroenergetskom sistemu Srbije je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje. Međutim, nivoi vode u akumulacijama su niski i širom Evrope.

„Da zlo bude veće, pravosudni sistem svojim odlukama (Vrhovni kasacioni sud) o preinačenju pozitivnih presuda po tužbama smenskih (proizvodnih) radnika dodatno umanjuje pogonsku spremnost kroz potpuno urušavanje radne i tehničko-tehnološke discipline. Kataklizma u najavi“, istakao je Ljubičić.

Pregovori s Bugarskom i Rumunijom o uvozu uglja rekama nisu urodili plodom

Predsednik Aleksandar Vučić je prošle nedelje izjavio da je Srbija u tom trenutku imala uskladištenih 813.000 tona uglja i upozorio da se na zimu potroši i 115.000 tona dnevno. Ipak, izrazio je uverenje da će raspoloživa količina tog čvrstog goriva biti povećana toliko da 40 dana može da pokriva potrebe termoelektrana.

Cena električne energije je otišla „u nebesa“, naglasio je Vučić. „To će se katastrofalno odraziti na nas tokom zime“, kazao je i dodao da su „zbog različitih izgovora“ prekinuti pregovori sa Bugarskom i Rumunijom o dopremanju uglja rekama.

„Nastavljamo da kupujemo svuda gde stignemo, šta stignemo“, otkrio je predsednik. Elektroprivreda Srbije i Srbijagas „loše stoje“, priznao je. „Ali srpska država u celini stoji dobro. Mi to kupujemo kao država“, izjavio je Vučić.

Komentara: (1)
Danko sorak / 22.08.2022.

To da nemamo dovoljno struje i da su nam kapaciteti stari i potroseni znamo svi koji hoce otvoriti barem jedno oko i pogledati ,ali to nije tema za sutra vec konstatacija za juce !?.Dakle sto da se radi ??? Energije oko nas imamo onoliko koliko je zelimo uzeti no to treba znati !!???. Ja znam ,ali nemogu sam jer se ipak radi o velikom globalnom problemu i kontinentalno smo u energeckoj histeriji !??.Toplinu za grijanje mozemo uzeti od sunca koje nas obilato grije i to je najsigurnije i najjeftinije gledajuci na duzi rok !! Kratkotrajno gledano imamo to sto imamo to jest nemamo !? Struja je vec otisla u nebesa i 0,3 € po kilovatu je sad u Njemackoj za obicnog potrosaca ( rekao mi prijatelj koji tamo zivi godinama i nije lazov). Nepostoji nacin ta taj trend cena bitno zaobidjemo koliko god navijali za povoljne cene . Pitanje je i posto je struja kodnas jer sam dobio racun gde za 444 kilovata moram platiti oko 5000 dininara sto znaci da se priblizavamo na nesto manje od 10 € centi po kilovatu ,a ostalo su samo utjesne price bez osnovnoskolske matematike !!???. Dakle problem postoji ,ali je resiv i sto ga prije pocnemo resavati krace ce trajati neizvesnost i udar najskuplje struje ,a to je ona koje nemamo !?. Posto se ja nebavim obilaskom kancelarija vec novim energijama moze mi se javiti netko kome treba energija i radno iskustvo u dnevnoj praksi provereno u trajanju od 50 godina ,a bez ijedne ozbiljne greske !!! Nema nas puno takvih nazalost !!! Svima saljem tople pozdrave sa nadom da se sa njima necemo morati grijati !!! Danko 060 07 19970 . Nazdravlje svima !!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

15. avgust 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

15. avgust 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. avgust 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. avgust 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora