Energetska kriza

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Foto: RTS

Objavljeno

11.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorio je direktor berze električne energije SEEPEX u Beogradu Miloš Mladenović. On je podsetio da učesnici na tržištu kupovinom tih finansijskih derivata mogu da se zaštite od nestabilnosti cena.

Prosečna cena struje od početka godine je na SEEPEX-u je dostigla 250 evra po megavat-satu, a od početka avgusta čak 390 evra, i na delu je konstantni uzlazni trend, kaže direktor te berze Miloš Mladenović. „To nije situacija samo kod nas, već je situacija na svim okolnim berzama. I to ne samo u regionu, nego i u celoj Evropi“, izjavio je za RTS.

Štaviše, upozorio je, stanje na tržištu pokazuje da će struja u četvrtom tromesečju ove godine koštati 500 evra po megavat-satu. Mladenović je objasnio da se to vidi iz cena na tržištu fjučersa, finansijskih derivata vezanih za cenu električne energije. Dodao je da nivo za sledeću godinu ide do 400 ili 450 evra.

Električna energija za isporuku od novembra do februara u Francuskoj se drži iznad hiljadu evra za megavat-sat

Inače, referentne cene bazne električne energije za godinu dana unapred u Francuskoj i Nemačkoj jutros su prvi put premašile 600 odnosno 450 evra po megavat-satu. Štaviše, mesečni ugovori za isporuku za period od novembra do februara u Francuskoj se ustaljuju na iznad hiljadu evra po megavat-satu. Ova zemlja je posle niza kvarova u nuklearnim elektranama prošle zime sada pogođena porastom temperature u rekama, pa je morala da smanji proizvodnju u tim postrojenjima jer ne može dovoljno da ih ohladi.

Prognoze nisu bile dovoljno pesimistične

Trend će se sigurno nastaviti sledeće godine, a prognoze su da će slično biti i u naredne dve do tri godine, ocenjuje Mladenović. On je napomenuo da u Srbiji proizvođači i potrošači nedovoljno koriste mehanizam zaštite za domaće i mađarsko tržište putem fjučersa, koji su im dostupni još od 2019. godine. SEEPEX ih je uveo u saradnji sa berzom EEX i listirani su u Nemačkoj.

Kupci fjučersa prošlog septembra osigurali su cenu za celu 2022. od 100 evra za megavat-sat

Uloga fjučersa je da budu osiguranje od naglih promena cena robe, u ovom slučaju električne energije. Naime, učesnici na tržištu su kupovinom ovih terminskih ugovora prošlog septembra mogli da ostvare pravo da cele ove godine plaćaju struju 100 evra za megavat-sat, istakao je Mladenović. U decembru su već bili na 250 evra.

„Ali vidimo da čak i tada prognoze nisu bile dovoljno pesimistične“, izjavio je direktor SEEPEX-a. Mladenović je kazao da je početkom godine cena za 2023. iznosila 200 evra. Upitan za uzroke nezapamćenog uzleta cena struje, ukazao je i na lošu hidrološku situaciju u Evropi ali i nagli oporavak azijske privrede i rast cena gasa koji su zabeleženi još pre početka rata u Ukrajini.

Berza je savršeno ogledalo

„Jedna od velikih prednosti i osnovna svrha berze električne energije je da u ovakvim uslovima, kada je zaista problem sa snabdevanjem,  imate mesto trgovine gde možete naći energiju. S tim što, opet, cena je pitanje situacije. Berza je savršeno ogledalo koje prikazuje situaciju takvom kakva jeste“, izjavio je Mladenović.

SEEPEX je licencirani operator za organizovano tržište električne energije. To je zajedničko preduzeće Elektromreže Srbije (EMS), koje je operator prenosnog sistema u Srbiji, i evropske berze električne energije EPEX Spot. Vlada Srbije je u junu SEEPEX-u dodelila status nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

11. avgust 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

11. avgust 2022. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

11. avgust 2022. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

11. avgust 2022. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona