Otpad

Konkurs za dodelu 75 miliona dinara za uklanjanje nelegalnih deponija

Rapisan konkurs za raspodelu 75 miliona dinara za uklanjanje nelegalnih deponija

Slika: Gerardo Gómez from Pixabay

Objavljeno

09.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je konkurs za dodelu 75 miliona dinara lokalnim samoupravama i gradskim opštinama u Srbiji u cilju prevencije nelegalnog odlaganja otpada i i uklanjanje divljih deponija.

Rok za prijavljivanje počeo je da teče 7. juna i trajaće do 22. juna, saopštilo je Ministarstvo.

Lokalne samouprave i gradske opštine mogu da dobiju do 80 odsto vrednosti projekta, koji prijave, što znači da će same morati da investiraju najmanje 20 odsto.

Troškovi koji mogu biti finansirani na konkursu su oni neophodni za realizaciju projekta, kao i oni nastali tokom realizacije projekta, dok se ne priznaju rashodi koji su nastali pre potpisivanja ugovora o dodeli sredstava, kao i stavke koje se već finansiraju iz drugih javnih izvora.

Svaki projekat može da dobije najviše 80 odsto sredstava potrebnih za planirane radove

Glavni kriterijumi za dodelu sredstava biće stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, zatim spremnost projekata i održivost rezultata projekta, navelo je Ministarstvo, i dodalo da su planirane i pojačane kontrole, kako jednom očišćene i revitalizovane lokacije, ne bi ponovo postajale deponije.

Sredstva za prevenciju obezbeđena su iz Zelenog fonda Republike Srbije.

Ministarstvo zaštite životne sredine je prethodnih godina dodeljivalo novac lokalnim samoupravama i gradskim opštinama za izradu projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih i opštinskih deponija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

9. jun 2021. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

9. jun 2021. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

9. jun 2021. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

9. jun 2021. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom