OIE

Kina sagradila drugu solarnu elektranu po veličini u svetu

Kina drugu solarnu elektranu velicini svetu

Slika: Sungrow

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Huanghe Hydropower Development je povezao svoj fotonaponski pogon od 2,2 gigavata na mrežu. Kina sad u Ćinghaju ima drugu solarnu elektranu po veličini na svetu, koja uključuje sistem kompanije Sungrow za skladištenje struje jačine 202,9 megavata. Ovo je deo planiranog kompleksa za struju iz obnovljivih izvora od neverovatnih 16 gigavata.

Huanghe Hydropower Development je sagradio solarnu elektranu od 2,2 gigavata na severozapadu najmnogoljudnije države, tako da Kina sad zaostaje samo za Indijom. Tamošnji solarni park Bhadla ima malo veći kapacitet. Novo postrojenje je instalirano u Ćinghaju sa sistemom za skladištenje električne energije od 202,9 megavata koje je isporučio proizvođač invertera Sungrow. Kapacitet je jedan sat, odnosno ukupno 202,9 megavat-sati.

U projekat ulazi i dalekovod od 800 kilovolti, dugačak skoro 1.600 kilometara, za prenos struje na istok iz ovog slabo naseljenog područja. Državna kompanija je najveću solarnu elektranu, po ranijim informacijama procenjenu na 2,2 milijarde dolara, podigla u okviru plana po kojem će Kina instalirati kompleks za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora snage 16 gigavata.

Kompleks za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora treba da uključi 10 gigavata solara i jedan gigavat u postrojenjima za koncentrovanu solarnu struju

Fotonaponski deo bi mogao da dostigne 10 gigavata, uz vetroturbine od ukupno pet gigavata i još gigavat u sistemu za proizvodnju struje iz koncentrovane solarne energije – CSP. Do sada je najveća solarna elektrana bio Tengger Desert Solar Park, sa 1,55 gigavata.

Sungrow je saopštio da je svoj mikromrežni sistem s funkcijama za fleksibilnost sastavio za tek nešto više od četiri meseca. Dodao je da je do kraja juna instalirao invertore od ukupno 120 gigavata.

Za dalekovod ultravisokog napona zadužen je State Grid Corp. a procenjen je na 3,18 milijardi dolara, kako je ranije najavljeno. Poduhvat kompanije, takođe pod kontrolom vlade, uključuje dve konvertorske stanice od ukupno osam gigavata. Huanghe Hydropower posluje u okviru firme State Power Investment Corp. a sedište mu je u Siningu, prestonici Ćinghaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

2. oktobar 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

2. oktobar 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

2. oktobar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

2. oktobar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin