Električna energija

Kina, Japan i SAD u inostranstvu najviše finansirale gradnju elektrana na ugalj i gas

Kina, Japan i SAD najvise su finansirale gradnju elektrana na ugalj i gas u inostranstvu

Slika: moritz320 from Pixabay

Objavljeno

17.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kina, Japan i SAD najveći deo novca namenjen novim elektranama za proizvodnju električne energije u inostranstvu usmerile su u fosilna goriva. Između 2000. i 2018. godine finansirale su elektrane na ugalj i gas sa ukupnom instalisanom snagom od 243 gigavata (GW).

Finansiranje gradnje elektrana na fosilnih goriva u inostranstvu je još jedan dokaz da većina razvijenih zemalja ne čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promena. Nedavno se pojavio i podatak da su najrazvijenije ekonomije okupljene u G20 od početka pandemije COVID-19,  u prvom kvartalu prošle godine, u fosilna goriva investirale više javnog novca nego u obnovljive izvore energije.

Bilateralno finansiranje elektrana na ugalj i gas Kine, Japana i SAD onemogućiće smanjenje emisija u narednih nekoliko decenija

Kineska, japanska i američka podrška gradnji elektrana na gas i ugalj, kroz državne razvojne agencije i strane direktne investicije, povećaće emisije CO2 u narednih nekoliko decenija što će smanjiti sposobnost globalne zajednice da postigne ciljeve postavljene u Agendi 2030. i Pariskom sporazumu, naveo je tim istraživača Centra za globalnu razvojnu politiku Univerziteta Boston i Univerziteta Princeton.

Najviše novca za fosilna goriva odvojio je Japan – 87 odsto od ukupne sume za elektrane u inostranstvu, zatim SAD 66 odsto i Kina 64 odsto, navodi se u studiji Financing carbon lock-in in developing countries: Bilateral financing for power generation technologies from China, Japan, and the United States.

Autori ove analize otkrili su da je finasiranje Kine omogućilo gradnju elektrana na ugalj i gas snage 101 GW, finansiranje Japana snage 95 GW i SAD-a 47 GW.

Procentualno najviše novca za fosilna goriva izdvojio je Japan, a nominalno Kina

U studiji se navodi da je multilateralno finansiranje pokazalo znake pomaka ka podršci obnovljivim izvorima energije u skladu sa Agendom 2030. i Pariskim sporazumom, ali bilateralno finansiranje zaostaju u tranziciji.

Kina Japan SAD finansiranje elektrana na ugalj gas u inostranstvu

Kineske državne razvojne agencije, iako su kasnije počele sa ovom aktivnošću, od 2010. do 2018. izdvojile su 112 milijardi dolara za fosilna goriva, što je više od dva puta od japanskih (46 milijardi dolara), i pet puta više od američkih (21 milijarda dolara).

Bilateralno finansiranje elektrana na gas i ugalj od strane Kine, Japana i SAD povećaće emisije CO2 za 24 gigatona do 2060.

Sredstva su uglavnom išla u Aziju

Geografski gledano, i kineske i japanske državne agencije su najveći deo svog finansiranja za ugalj i gas usmerile u zemlje u razvoju u Aziji, dok su američke uglavnom finansirali elektrane u drugim regionima sveta.

Kineske i japanske agencije finansirale su zemlje poput Indonezije, Vijetnama i Indije, gde potražnja za električnom energijom brzo raste, i to uglavnom elektrane na ugalj.

Na primer, kineske agencije su u velikoj meri podržale razvoj proizvodnje energije u Pakistanu i Nigeriji, a japanske i američke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. avgust 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

17. avgust 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

17. avgust 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

17. avgust 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra