OIE

Kanibalizacija će sniziti cenu struje iz solara 40-50 odsto u odnosu na vetar i baznu energiju

srbija JIE evropa veleprodajne cene struje solar vetar bazna energija

Foto: Montel

Objavljeno

09.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Veleprodajne cene bazne električne energije u Srbiji, ali i celoj Jugoistočnoj Evropi, imaće silazni trend do 2050. godine, pokazuju projekcije firme Aurora Energy Research. U istom periodu prosečne cene struje (eng. capture price) iz solarnih elektrana biće znatno niže u odnosu na prosečne cene iz vetroparkova i cene bazne enerije.

Tokom perioda 2025-2060. godina trendovi kretanja veleprodajnih cena bazne energije i prosečne cena struj iz vetroelektrana i solarnih parkova su slični, ali razlika postoji u njihovom stvarnom nivou, istakla je Džulija SAbo (Julia Szabo), viši analitičar iz firme Aurora Energy Research.

Ona je na konferenciji SEE Energy Day 2024 u Beogradu, koju je organizovao Montel, predstavila kakav će prema njihovim projekcijama izgledati tržište u Jugoistočnoj Evropi.

Kratkoročno, kako je navela, cene bazne energije će se smanjivati, jer će se smanjivati pritisak na cene prirodnog gasa, posebno posle 2025, imajući u vidu i otvaranje novog terminala za tečni prirodni gas (eng. LNG) u regionu (prim. aut. Aleksandropolis u Grčkoj).

Očekuje se da će veleprodajne cene bazne energije, prema njenim rečima, biti stabilne, da će dostići vrhunac oko 2050, sa cenama oko 80-85 evra po MWh.

srbija JIE evropa veleprodajne cene struje solar vetar bazna energija aurora

„Ovo je projekcija za Srbiju, međutim, pošto očekujemo spajanje tržišta, povećanu povezanost između elektroenergetskih sistema, pokretači, trendovi i prognoze su veoma slični širom regiona. Naravno, imajući u vidu male razlike. Ali, grafikoni za Mađarsku i Bugarsku bi izgledali veoma slično, ne samo za cene bazne energije, već i za prosečne cene struje iz soalra i vetra“, naglasila je ona.

Projekcije, kako je istakla, uzimaju u obzir efekat kanibalizacije kod solara, specifičnosti svake tehnologije, efekat prekogranične razmene.

Veleprodajne cene bazne energije i prosečne cene iz solara imaju, dodala je, prilično sličan trend, ali nivoi cena se drastično pvoećavaju. Dugoročno gledano, u periodu 2040-2060, Aurora očekuje da će prosečne cene struje iz solarnih postrojenja u Srbiji, i u većem delu Jugoistočne Evrope, biti 40-50 odsto ispod cena bazne energije.

Aurora očekuje naglo povećanje kapaciteta za korišćenje obnovljivih izvora energije

Razlozi su tehnološki profil solarne energije, obrasci satne proizvodnje, efekat kanibalizacije.

Sabo ističe da su trendovi slični i za prosečne cene električne energije iz vetra, ali je razlika u odnosu na cene bazne energije mnogo manja. Očekuje se da će cene struje iz vetroparkova biti 1-4 odsto niže u odnosu na cene bazne energije.

Aurora predviđa naglo povećanje kapaciteta elektrana za obnovljivu energiju tokom navedenog perioda, što je ključni pokretač u snižavanju cena i razlog onoga što se može videti u grafikonu koji su pripremili. To je prognoza ne samo za Srbiju, nego za ceo region, istakla je Sabo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

9. april 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

9. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

9. april 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka