OIE

Kako dodatno smanjiti račune za prozjumere u Srbiji

solarni paneli prozjumeri obracun smanjenje racuna

Foto: iStock

Objavljeno

16.06.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

16.06.2023.

Država

Podeli

Novi obračun poreza na dodatu vrednost (PDV) za prozjumere u Srbiji od januara je za dodatnih desetak odsto umanjio njihove račune, pa sada plaćaju 30 do 50 odsto manje, nego pre instaliranja solarnih panela. Taj procenat bi mogao da bude i veći od 50 odsto, ako Vlada Srbije promeni određene zakone i podzakonske akte.

Nesporazum ministarstava finansija i energetike u vezi sa obračunom PDV-a jeste razočarao prve prozjumere, ali, sudeći po broju solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i firmi nije drastično usporio solarni bum. Naime, za godinu dana instalirano je više od 1.500 fotonaponskih sistema, a u proceduri su zahtevi za dodatnih 263 MW, što je još najmanje 20.000 elektrana.

Čak je i Vlada Srbije rešila da postane prozjumer.

Promena propisa, uz preko potrebne subvencije, dodatno bi smanjila račune i bila novi podstrek građanima i privrednicima da se odluče da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju. Pomogla bi i stanarima u višestambenim zgradama da krenu koracima Nišlija.

Instaliranje solarnih panela bi trebalo omasoviti, što je trenutno trend u svetu, jer donosi višestruke koristi za sve u društvu: čistiju životnu sredinu, novčane uštede za potrošače, više domaće energije i to iz obnovljivih izvora, manje štetnih emisija…

Maričić: Ispoštovati Uredbu do kraja

Na pitanje kako još smanjiti račune prozjumera Nenad Maričić, jedan od prvih prozjumera u Srbiji, kaže za Balkan Green Energy News da bi, za početak, trebalo do kraja ispoštovati Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača.

„Uredba ne predviđa da se naknade za energetsku efikasnost, povlašćene proizvođače, akciza, kao i mrežarina, koja je isto neka vrsta naknade, obračunava na svu povučenu struju od EPS, kao što je to bio slučaj i kod PDV-a, nego na razliku između isporučene i povučene električne energije. Zbog toga je potrebno i to uskladiti“, ističe on.

Propuštena šansa prilikom izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

Da bi se to desilo potrebno je promeniti zakone o akcizama, o obnovljivim izvorima energije i korišćenju javnih dobara. Za akcize je zaduženo Ministarstvo finansija, za obnovljive izvore i javna dobra Ministarstvo rudarstva i energetike, dok bi deo o mrežarini trebalo da promeni Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Predlog da se promeni Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, zasad, kako kaže Maričić nije prošao. Ministarstvo energetike je predlog odbilo u javnoj raspravi o izmenama Zakona koje su nedavno usvojene.

Ali, kako kaže, ne bi trebalo gubiti nadu jer dosta organizacija radi na poboljšanju statusa prozjumera. Jedna od njih je, kako kaže Maričić, i NALED, koji o tome razgovarao sa nadležnim ministarstvima.

“Te dodatne izmene bi dodatno smanjile račun, i to i više od 50 odsto, i ispunila bi se do kraja Uredba. Tako bi priča o prozjumerima bila mnogo atraktivnija i instaliranje solarnih panela bi se omasovilo”, poručuje Maričić.

Komentara: (4)
Veljko / 17.06.2023.

Ja i skoro svi u mojoj ulici čekamo promenu zakona da bi uradili instalaciju solarnih panela. Po sadašnjim pravilnicima nemamo matematiku da uradimo tako nešto

Vlada Sabol / 18.06.2023.

Zašto nam naplaćuju preuzetu a ne utrošenu i ako smo proizvođači zašto nam naplaćuju stimulaciju za proizvodnju iz obnovljivih sredstava?

Vojislav Marković / 22.06.2023.

Jedino pravedno rešenje bi bilo 1kWh za 1kWh, bez ikakvih taksi, naknada, itd. jer ono što smo proizveli u toku dana i predali merži, EDB je nekome isporucio i naplatio sve to po dnevnoj tarifi. Prozjumeri bi trebali da plaćaju samo za utoršenu količinu energije koju nisu proizveli, tj. ako su u „minusu“.

Zoran / 11.08.2023.

Da li postoji neko udruzenje kupac-proizvođač u Srbiji?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

16. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji