OIE

Solarna energija u privredi tema je nove epizode solarnog podkasta

solarni podkast solarna energija u privredi cetvrta epizoda

Objavljeno

15.06.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.06.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Izgradnja solarnih elektrana pokazala se kao jedno od najboljih rešenja koje privreda može da primeni kako bi odgovorila na izazov visokih cena električne energije i obezbedila predvidljivije troškove. Instaliranje solarnih panela je takođe i način da se kroz dekarbonizaciju i niže emisije CO2 smanji uticaj poslovanja na životnu sredinu i klimatske promene.

Nakon tri epizode solarnog podkasta koje su se bavile primenom solarne energije u domaćinstvima, četvrta epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate biće posvećena primeni solarne tehnologije u privredi. Razgovor na ovu temu dolazi u trenutku velikog interesovanja srpskih firmi da instaliraju solarne panele i tako proizvedu deo električne energije za sopstvenu potrošnju.

Solarni podkast biće emitovan u sredu 21. juna od 18,30 do 20 sati na Fejsbuk i Yutjub kanalu portala Balkan Green Energy News.

Svi zainteresovani mogu unapred poslati pitanja imejlom na solarnipodkast@balkangreenenergynews.com, ali i postaviti kao komentar na ovaj tekst ili Fejsbuk najavu događaja.

Na pitanja će odgovarati učesnici podkasta:

  • Aleksandar Savić, finansijski konsultant
  • Dejan Stojadinović, energetski konsultant
  • Siniša Janjušević, menadžer, Interenergo
  • Dušan Vukotić, viši analitičar za poslovne procese za upravljanje distributivnim elektroenergetskim sistemom (DEES), Elektrodistribucija Srbije (EDS).

Podkast će voditi Danko Kalkan, menadžer za ESG (eng. Environmental, Social and Governance) savetodavne usluge u kompaniji Ernst & Young.

„Pridružite nam se u četvrtoj epizodi Solarnog podkasta, gde ćemo pričati o upotrebi solarne energije u kompanijama. Saznajte kako one mogu da iskoriste solarnu energiju u svojim poslovnim objektima, uključujući modele finansiranja, prednosti prelaska na solarnu energiju i podršku koju mogu dobiti. Ne propustite priliku da saznate kako solarna energija može transformisati poslovno okruženje”, poručio je Kalkan.

Solarni podkast organizuje portal Balkan Green Energy News uz podršku projekta Nemačke razvojne saradnje Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Firme predale isti broj zahteva kao i domaćinstva

Kakve promene se dešavaju u načinu na koji se privreda snabdeva električnom energijom pokazuju poslednji podaci Elektrodistribucije Srbije (EDS).

Od kada je pre malo više od godinu dana završen regulatorni okvir da firme postanu prozjumeri, na taj potez se odlučilo ukupno 387 pravnih subjekata. Na drugoj strani, 1.159 domaćinstava je dosad dobilo status prozjumera (kupac-proizvođač).

Prema poslednjim informacijama EDS-a, broj zahteva firmi i domaćinstava se izjednačio, a ukupan kapacitet koji planiraju da priključe je 263 MW. To je deset puta veći kapacitet u odnosu na snagu solarnih elektrana pre samo godinu dana.

Komentara: (1)
Miodrag / 21.06.2023.

Biće interesantno dobiti iz prve ruke informacije o uslovima priključenja solarnih elektrana za privredu

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

15. jun 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

15. jun 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

15. jun 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

15. jun 2023. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori