Energetska efikasnost

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Foto: iStock

Objavljeno

01.06.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

01.06.2023.

Država

Podeli

Građani Srbiji tokom leta trebalo bi da dobiju mogućnost da se prijave za dobijanje subvencija za energetsku efikasnost i instaliranje solarnih panela i kolektora. Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine, a zatim će uslediti javni pozivi za firme koje izvode radove i na kraju za domaćinstva.

U Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da je novina u odobravanju subvencija to što će građani moći da se prijavljuju tokom cele godine, kao i da će moći da dobiju i do 65 odsto investicije koju planiraju. Dosad je bila praksa da im se odobrava do 50 odsto, dok ostalih 50 odsto, po pola, obezbeđuju lokalne samouprave i Ministarstvo.

Novi programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova trebalo bi da traje pet godina tokom kojih bi, prema očekivanju Ministarstva, oko 50.000 domaćinstava trebalo da dobije subvencije.

Da podsetimo, na prethodna tri javna poziva subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a ukupan iznos subvencija koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara.

Građani će moći da dobiju subvencije koje će pokriti do 65 odsto investicije

U javnom pozivu nije navedeno koliko je novca na raspolaganju lokalnim samoupravama, ali su u Ministarstvu za Balkan Green Energy News rekli da su dosad obezbedili 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom. Početkom ove godine najavljeno je da je za subvencije u narednom periodu obezbeđeno 70 miliona evra.

Sada u Ministarstvu kažu da je omogućeno da građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima kroz subvencije pokriju i do 65 odsto troškova investicije, što će biti detaljno obrazloženo u javnom pozivu za građane koje će objavljivati lokalne samouprave.

Javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren je do 23. juna

„Javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren je do 23. juna, i naše očekivanje je da gradovi i opštine koje potpišu ugovore sa Ministarstvom već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva“, rekla je Đedović.

Novim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, pa te lokalne samouprave neće morati da obezbede isti iznos subvencija koje dobiju od Ministarstva ili 50 odsto ukupnih subvencija koje će dobijati građani nego 30 odnosno 40 odsto, navodi se u javnom pozivu.

Ostale lokalne samouprave moraju da obezebede isti iznos novca koji dobiju od Ministarstva.

Moguća je i ugradnja toplotnih pumpi

Minimalni iznos sredstava koje mogu da traže lokalne samouprave delimično je promenjen u odnosu na ranije javne pozive. I sada zavisi od broja stanovnika, pa one do 10.000 građana mogu da traže 1,5 miliona dinara, a one sa više od 100.000 građana deset miliona.

Đedović je naglasila da je najjeftinija energija koja se ne potroši i cilj države je da što veći broj građana učestvuje u programu. Tako će, kako je dodala, dobiti mogućnost da smanje svoju potrošnju zamenom stolarije u domaćinstvu, poboljšanjem izolacije krovova i zidova, ugradnjom efikasnijih kotlova, ugradnjom solarnih kolektora ili solarnih panela.

To znači da će subvencije moći da dobiju i oni koji žele da postanu prozjumeri, a moguća je i ugradnja toplotnih pumpi.

„Na ovaj način, uz podršku države i lokalnih samouprava, dajemo mogućnost svim građanima da smanje svoje troškove za energiju, i doprinosimo da kao država uspešno prođemo kroz proces energetske tranzicije“, rekla je Đedović.

Komentara: (7)
Sale / 02.06.2023.

Ja zivim u stanu koji sam kupio preko Solis-a kad bi hteo da se na zgradu postave solarni paneli u zgradi bi poceo rat.

Dejan / 07.07.2023.

Sta se desava sa gradjanima koji zive u Opstinama koje se ni ne prijavljuju za takav vid subvencionisanja a ima ih jer ih ne zanima tako nesto.Malo mi to deluje neravnopravno.

Ljubinka Kisin / 08.07.2023.

Kako doći do subvencija i kao ugraditi solarne panele.
Potrebno mi je objašnjenje i uputstvo.
Hvala puno

Rosica Miladinovic / 20.07.2023.

Moje pitanje glasi, zena sam preduzetnica u nerazvijenom podrucju i moje je preduzece malo, zelim ugraditi obnovljive izvore energije tj solarne panele. Gde mogu konkuristati, hvala

Oleon doo Pančevo / 01.08.2023.

Poštovani,
Molim za informaciju da li je moguće dobiti subvencije za postavku solarnih panela za preduzetnike?
Hvala.

Slavoljub Vukajlović / 25.08.2023.

Živim sa porodicom u privatnoj kući na Dušanovcu opština Voždovac.Zimi imam veću potrošnju el.energije prizemlje i sprat oko 4000 KW mesečno, jer se grejem Ta pećima.Želeo bih da ugradim solarnu elektranu od 10 KW i postanem prozujmer.Pitao sam u opštini Voždovac ali o tome neznaju ništa,što se tiče subvencije.Molio bih vas da me uputite kome da se obratim jer je kuća na dobrom sunčanom mestu a zima se približava.Očekujem vaš pozitivan odgovor i unapred zahvaljujem.S poštovanjem Slavoljub Vukajlović,Beograd,Vojislava Nanovića br.23(bivša Maksima Gorkog br.147)tel.br.011 2456 096.

Goran / 02.09.2023.

ZIVIM NAZALOST U SREMCICI OPSTINA CUKARICA KOJA JE NAJGORA OD SVIH OPSTINA U BEOGRADU PO SVIM PARAMETRIMA …. BILO.KOJI PAPIR DA VAM TREBA GODINE I GODINE TREBA DA IZDAJU TAMO CVETA KORUPCIJA I NEZNANJE….ZASTO NISU APLICIRALI ZA PROJEKAT ZA SOLARNE PANELE MISLIM DA TREBA PROVERITI RAD OVE OPSTINE KOJA NE RADI U INTERESU GRADJANA I DOKLE CEMO DA TRPIMO OVAKVO PONASANJE LJUDI KOJI VODE CUKARICU A POTPUNO SU NESPISOBNI ZA TO…ZASTO NISMO U RAVNOPRAVNOM ODNOSU NA OSTALE GRADJANE BEOGRADU@

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

WindEurope evropskim izborima desni centar revidira Evropski zeleni dogovor

WindEurope o evropskim izborima – očekuje se da desni centar delimično revidira Evropski zeleni dogovor

1. jun 2023. - Energetski intenzivna industrija i WindEurope traže garancije od EU za Evropski zeleni dogovor, posle promena na evropskim izborima

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

1. jun 2023. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

1. jun 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

1. jun 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu