Energetska efikasnost

Još 1,5 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Jos 1,5 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Slika: Twitter UNDP BIH

Objavljeno

24.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2017.

Komentari

0

Podeli

U narednoj godini u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” biće uloženo 1,5 miliona evra u povećanje energetske efikasnosti u 22 vrtića, škola i bolnica u Bosni i Hercegovini.

Petogodišnji projekat od 2013. godine sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa institucijama BiH i Švedskom ambasadom.

U organizaciji UNDP pre nekoliko dana potpisan je ugovor o dodatnom finansiranju “Zelenog ekonomskog razvoja” od Vlade Švedske u iznosu od 1,5 miliona evra, kao i sporazum o sufinansiranju sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a u iznosu od 250.000 evra.

Ugovore su potpisali predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović, ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović.

Sezin Sinanoglu je izjavila da su zgrade u BiH stare i na njihovo zagrevanje se troši previše energije, zbog čega je potrebno izvršiti dodatne radove na fasadama i sistemima grejanja, posebno u vrtićima, školama i bolnicama.

Ambasador Hagelberg je istakao koliko je važno smanjiti potrošnju energije i rešiti probleme otpadnih voda, čvrstog otpada i zagađenja vazduha.

“Borba protiv klimatskih promena traži globalnu saradnju, političko liderstvo i visok nivo svesti o zaštiti životne sredine, a nudi ekonomsku i finansijsku dobit”, naveo je Hagelberg.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, najavio je rekonstrukciju 15 objekata u javnom sektoru. On je podsetio da je u Republici Srpskoj, zahvaljujući projektima UNDP-a i podršci Švedske, uloženo 3,5 miliona evra u 21  objekat u sektoru zdravstva i obrazovanja.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i UNDP potpisali su i Memoranduma o razumevanju povodom aktivnosti na institucionalizaciji energetskog menadžmenta u javnim objektima.

Mirko Šarović naveo je da BiH troši tri puta više energije nego Evropa.

“Uveren sam da ćemo ovaj projekt pametno iskoristiti. Mi smo tek na početku rada na povećanju energetske efikasnosti, a ovaj memorandum će nam u tome pomoći”, rekao je Šarović.

Fokus na javnim zgradama 

Cilj projekta je povećanje energetske efikasnosti i institucionalizacija aktivnosti upravljanja energijom unutar javnih zgrada u BiH. Sprovođenje projekta je u skladu sa direktivama EU i ugovorom sa Energetskom zajednicom.

Ovo nije prvi put da švedska vlada daje dodatna sredstva za ovaj projekat. Osim nje finansijeri su i Fond za zaštitu okoline Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Obnovljivi izvori energije ulogu u daljinskoj energetici Srbiji

Obnovljivi izvori energije dobijaju sve važniju ulogu u daljinskoj energetici u Srbiji

12 April 2021 - Vlada Srbije planira da uz EBRD-ovu podršku iskoristi potencijal obnovljivih izvora u daljinskom grejanju, posebno sa solarnim termalnim sistemima

Ovako ce domacinstvima biti odobravane subvencije za energetsku efikasnost

Ovako će domaćinstvima biti odobravane subvencije za energetsku efikasnost

12 April 2021 - Opštine i gradovi i firme će se prijavljivati za učešće u programu za subvencije za energetsku efikasnost i zamenu peći u domaćinstvima

budzetski fond energetska efikasnost srbija lokalne samouprave

Dvadeset dve lokalne samouprave u Srbiji dobile 310 miliona dinara za energetsku efikasnost

19 March 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike izabralo je gradove i opštine koji će dobiti novac iz Budžetskog fonda.

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuca i 91 odsto zgrada do 2050

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuća i 91 odsto zgrada do 2050.

18 March 2021 - Vlada je usvojila dugoročnu strategiju energetske obnove zgrada koja predviđa smanjenje emisije CO2 za 75% do 2050. godine.