Energetska efikasnost

Još 1,5 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Jos 1,5 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Slika: Twitter UNDP BIH

Objavljeno

24.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2017.

Komentari

0

Podeli

U narednoj godini u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” biće uloženo 1,5 miliona evra u povećanje energetske efikasnosti u 22 vrtića, škola i bolnica u Bosni i Hercegovini.

Petogodišnji projekat od 2013. godine sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa institucijama BiH i Švedskom ambasadom.

U organizaciji UNDP pre nekoliko dana potpisan je ugovor o dodatnom finansiranju “Zelenog ekonomskog razvoja” od Vlade Švedske u iznosu od 1,5 miliona evra, kao i sporazum o sufinansiranju sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a u iznosu od 250.000 evra.

Ugovore su potpisali predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović, ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović.

Sezin Sinanoglu je izjavila da su zgrade u BiH stare i na njihovo zagrevanje se troši previše energije, zbog čega je potrebno izvršiti dodatne radove na fasadama i sistemima grejanja, posebno u vrtićima, školama i bolnicama.

Ambasador Hagelberg je istakao koliko je važno smanjiti potrošnju energije i rešiti probleme otpadnih voda, čvrstog otpada i zagađenja vazduha.

“Borba protiv klimatskih promena traži globalnu saradnju, političko liderstvo i visok nivo svesti o zaštiti životne sredine, a nudi ekonomsku i finansijsku dobit”, naveo je Hagelberg.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, najavio je rekonstrukciju 15 objekata u javnom sektoru. On je podsetio da je u Republici Srpskoj, zahvaljujući projektima UNDP-a i podršci Švedske, uloženo 3,5 miliona evra u 21  objekat u sektoru zdravstva i obrazovanja.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i UNDP potpisali su i Memoranduma o razumevanju povodom aktivnosti na institucionalizaciji energetskog menadžmenta u javnim objektima.

Mirko Šarović naveo je da BiH troši tri puta više energije nego Evropa.

„Uveren sam da ćemo ovaj projekt pametno iskoristiti. Mi smo tek na početku rada na povećanju energetske efikasnosti, a ovaj memorandum će nam u tome pomoći”, rekao je Šarović.

Fokus na javnim zgradama 

Cilj projekta je povećanje energetske efikasnosti i institucionalizacija aktivnosti upravljanja energijom unutar javnih zgrada u BiH. Sprovođenje projekta je u skladu sa direktivama EU i ugovorom sa Energetskom zajednicom.

Ovo nije prvi put da švedska vlada daje dodatna sredstva za ovaj projekat. Osim nje finansijeri su i Fond za zaštitu okoline Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

24. oktobar 2017. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

24. oktobar 2017. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

24. oktobar 2017. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

24. oktobar 2017. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra