Životna sredina

‘Jednokratan’ je reč godine rečnika Collins

Foto: Collins Dictionary

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

‘Jednokratan’ (eng. single-use) – pridev koji opisuje predmete čija nekontrolisana upotreba šteti životnoj sredini i utiče na lanac ishrane – proglašen je za reč 2018. godine čuvenog rečnika Collins Dictionary.

Predmeti za jednokratnu upotrebu su često od plastike, a proizvode se da bi se „upotrebili samo jednom“ pre nego što se odbace. Slike plastičnog otpada koji pluta najudaljenijim okeanima, sastavljenog od slamčica, flaša i kesa, podstakle su globalnu kampanju koja za cilj ima smanjenje upotrebe ovih predmeta, navodi izdavač poznatog rečnika.

Upotreba reči ‘jednokratan’ se povećala četvorostruko od 2013. godine, a vesti i slike poput onih koje se mogu videti u dokumentarnom programu BBC-a Plava planeta II snažno su podigle nivo svesti javnosti o ovom problemu, navodi Collins.

Evropski parlament (EP) je u oktobru izglasao nacrte planova za zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su tanjiri, escajg, slamčice, držači za balone i štapići za uši, od 2021. godine, a mere obuhvataju i smanjenje upotrebe plastičnih predmeta za koje ne postoji alternativa.

Potrošnja određenih predmeta za koje ne postoji alternativa moraće da se smanji za bar 25% u EU do 2025. godine. Među ovim proizvodima su jednokratne kutije u koje se pakuju hamburgeri i sendviči, kao i jednokratna ambalaža za voće, povrće, dezerte i sladoled. Članice EU će pripremiti nacionalne planove za podsticanje upotrebe proizvoda prikladnih za višekratnu upotrebu, kao i za ponovnu upotrebu i recikliranje, saopštio je EP.

Ekološke teme dominantne u užem izboru rečnika Collins za 2018.

Pri sastavljanju spiska reči koje su ušle u uži izbor za reč godine, kao nove ili istaknute reči koje ilustruju kako se kultura neprestano menja i koje su preokupacije ljudi, leksikografi Collins-a su primetili da su ekološke teme bile istaknute u vestima, politici, biznisu i društvu tokom protekle godine.

Među rečima koje su ušle u uži izbor je i ‘plogging’, kovanica koja bi na srpski jezik mogla da se prevede kao “skoging” – džoging tokom kog se skupljaju otpaci.

Još jedna reč koja se našla na spisku je ‘vegan’ – osoba koja ne upotrebljava proizvode životinjskog porekla ni za ishranu, ni za odevanje, niti u bilo koju drugu svrhu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beograd pet ambalaza aparati prevoz kartica

Beograd najavio uvođenje aparata za reciklažu PET ambalaže

04 January 2021 - Građani na ime donetog otpada neće dobijati novac već popust za plaćanje gradskog prevoza.

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

TPP Sostanj waste srf eia human health

Lokalna samouprava osporila procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje otpada u TE Šoštanj

17 December 2020 - Opština Šoštanj naručila je reviziju ekološke studije, koja nije utvrdila negativne efekte, i ispostavilo da se da će zdravlje ljudi ipak biti ugroženo.

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

14 December 2020 - Pokret Break Free From Plastic objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. u okviru izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađenje plastikom.