Životna sredina

‘Jednokratan’ je reč godine rečnika Collins

Foto: Collins Dictionary

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

‘Jednokratan’ (eng. single-use) – pridev koji opisuje predmete čija nekontrolisana upotreba šteti životnoj sredini i utiče na lanac ishrane – proglašen je za reč 2018. godine čuvenog rečnika Collins Dictionary.

Predmeti za jednokratnu upotrebu su često od plastike, a proizvode se da bi se „upotrebili samo jednom“ pre nego što se odbace. Slike plastičnog otpada koji pluta najudaljenijim okeanima, sastavljenog od slamčica, flaša i kesa, podstakle su globalnu kampanju koja za cilj ima smanjenje upotrebe ovih predmeta, navodi izdavač poznatog rečnika.

Upotreba reči ‘jednokratan’ se povećala četvorostruko od 2013. godine, a vesti i slike poput onih koje se mogu videti u dokumentarnom programu BBC-a Plava planeta II snažno su podigle nivo svesti javnosti o ovom problemu, navodi Collins.

Evropski parlament (EP) je u oktobru izglasao nacrte planova za zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su tanjiri, escajg, slamčice, držači za balone i štapići za uši, od 2021. godine, a mere obuhvataju i smanjenje upotrebe plastičnih predmeta za koje ne postoji alternativa.

Potrošnja određenih predmeta za koje ne postoji alternativa moraće da se smanji za bar 25% u EU do 2025. godine. Među ovim proizvodima su jednokratne kutije u koje se pakuju hamburgeri i sendviči, kao i jednokratna ambalaža za voće, povrće, dezerte i sladoled. Članice EU će pripremiti nacionalne planove za podsticanje upotrebe proizvoda prikladnih za višekratnu upotrebu, kao i za ponovnu upotrebu i recikliranje, saopštio je EP.

Ekološke teme dominantne u užem izboru rečnika Collins za 2018.

Pri sastavljanju spiska reči koje su ušle u uži izbor za reč godine, kao nove ili istaknute reči koje ilustruju kako se kultura neprestano menja i koje su preokupacije ljudi, leksikografi Collins-a su primetili da su ekološke teme bile istaknute u vestima, politici, biznisu i društvu tokom protekle godine.

Među rečima koje su ušle u uži izbor je i ‘plogging’, kovanica koja bi na srpski jezik mogla da se prevede kao “skoging” – džoging tokom kog se skupljaju otpaci.

Još jedna reč koja se našla na spisku je ‘vegan’ – osoba koja ne upotrebljava proizvode životinjskog porekla ni za ishranu, ni za odevanje, niti u bilo koju drugu svrhu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

8. novembar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

8. novembar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

8. novembar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

8. novembar 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo