x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

‘Jednokratan’ je reč godine rečnika Collins

08.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Collins Dictionary
‘Jednokratan’ je reč godine rečnika Collins

‘Jednokratan’ (eng. single-use) – pridev koji opisuje predmete čija nekontrolisana upotreba šteti životnoj sredini i utiče na lanac ishrane – proglašen je za reč 2018. godine čuvenog rečnika Collins Dictionary.

Predmeti za jednokratnu upotrebu su često od plastike, a proizvode se da bi se „upotrebili samo jednom“ pre nego što se odbace. Slike plastičnog otpada koji pluta najudaljenijim okeanima, sastavljenog od slamčica, flaša i kesa, podstakle su globalnu kampanju koja za cilj ima smanjenje upotrebe ovih predmeta, navodi izdavač poznatog rečnika.

Upotreba reči ‘jednokratan’ se povećala četvorostruko od 2013. godine, a vesti i slike poput onih koje se mogu videti u dokumentarnom programu BBC-a Plava planeta II snažno su podigle nivo svesti javnosti o ovom problemu, navodi Collins.

Evropski parlament (EP) je u oktobru izglasao nacrte planova za zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su tanjiri, escajg, slamčice, držači za balone i štapići za uši, od 2021. godine, a mere obuhvataju i smanjenje upotrebe plastičnih predmeta za koje ne postoji alternativa.

Potrošnja određenih predmeta za koje ne postoji alternativa moraće da se smanji za bar 25% u EU do 2025. godine. Među ovim proizvodima su jednokratne kutije u koje se pakuju hamburgeri i sendviči, kao i jednokratna ambalaža za voće, povrće, dezerte i sladoled. Članice EU će pripremiti nacionalne planove za podsticanje upotrebe proizvoda prikladnih za višekratnu upotrebu, kao i za ponovnu upotrebu i recikliranje, saopštio je EP.

Ekološke teme dominantne u užem izboru rečnika Collins za 2018.

Pri sastavljanju spiska reči koje su ušle u uži izbor za reč godine, kao nove ili istaknute reči koje ilustruju kako se kultura neprestano menja i koje su preokupacije ljudi, leksikografi Collins-a su primetili da su ekološke teme bile istaknute u vestima, politici, biznisu i društvu tokom protekle godine.

Među rečima koje su ušle u uži izbor je i ‘plogging’, kovanica koja bi na srpski jezik mogla da se prevede kao “skoging” – džoging tokom kog se skupljaju otpaci.

Još jedna reč koja se našla na spisku je ‘vegan’ – osoba koja ne upotrebljava proizvode životinjskog porekla ni za ishranu, ni za odevanje, niti u bilo koju drugu svrhu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.