Voda

Izmene Zakona o vodama u hitnoj proceduri – grupa NVO traži obustavu

Zakona o vodama hitnoj proceduri NVO obustavu

RERI

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) sa još 36 organizacija traži da se predlog izmena Zakona o vodama povuče iz hitne skupštinske procedure jer nije omogućeno učešće javnosti, i uz tvrdnju da legalizuje korupciju.

Vlada Srbije namerava da uvede neposrednu pogodbu za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa odnosno peska i šljunka i postavljanje plutajućih objekata – splavova. To je „još jedno nezakonito i nasilničko prekrajanje zakona koji regulišu prirodne resurse“, a javnost nije bila informisana o izmenama Zakona o vodama i nije omogućeno njeno učešće, upozorava Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Predlog je 25. juna ušao u skupštinsku proceduru po hitnom postupku bez ikakve najave, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ga nije objavilo na svojoj veb stranici, navodi ova organizacija. Posredi je suštinska promena procedure odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima, kojom se „dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki“, stoji u obrazloženju.

Zakup vodoizvorišta bez kriterijuma

Zahtev za povlačenje izmena Zakona o vodama je podržalo 36 ekoloških grupa i organizacija civilnog društva. Predsednik Upravnog odbora RERI-ja Jovan Rajić kazao je na konferenciji za štampu da se predlogom legalizuje korupcija.

Izmene su „skandalozne“ jer se vodno zemljište uključujući vodoizvorišta može dati u zakup „bez jasnih kriterijuma“ i „bez procedure“, čime se krše „osnovna pravila konkurencije i tržišta“, izjavio je Rajić. On je objasnio da se u predlogu vodno zemljište u Beogradu izdvaja od ostatka zemlje i protumačio da to pogoduje vlasnicima splavova u Beogradu.

U Beogradu na vodi splavova nema

Predviđeno je da o izmenama zakona sutra odlučuje resorni odbor Narodne skupštine Srbije, a već dan kasnije poslanici i poslanice. Predlog mora da se povuče iz procedure i stavi na uvid građanima, poručuju organizacije i pokreti, uključujući Odbranimo reke Stare planine i Skupštinu slobodne Srbije, i najavljuju otpor.

„Beograd na vodi je crvena zona za postavljanje splavova, a mi iz novobeogradskih blokova ne možemo da vidimo reku od splavova“, naglašava novinar i pripadnik udruženja Za naš kej Dušan Čavić.

Kontroverzne izmene Zakona o vodama u Sloveniji upravo su oborene na referendumu, do kojeg je došlo zahvaljujući zalaganju zaštitnika i zaštitnica životne sredine za inicijativu i pri skupljanju potpisa.

Treba pomenuti i da je Vlada Srbije usvojila uredbu kojom omogućava davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe uključujući instaliranje elektrana na obnovljive izvore i odlaganje jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija.

Na taj potez se odlučila u jeku protesta protiv omogućavanja Rio Tintu i drugim kompanijama da istražuju litijum. Ta gigantska kompanija razvija projekat rudnika u Jadru, a aktivisti, stručnjaci i lokalno stanovništvo se žale na nepoštovanje procedure, izostavljanje javnosti iz odlučivanja i rizike od zagađivanja vode i zemljišta.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

italija albanija cevovod voda jadransko more

Jadranski cevovod snabdevaće Italijane vodom iz Albanije

12. jul 2021. - Mikele Emilijano, predsednik regiona Pulja, je o ovom projektu nedavno obavestio albanskog premijera Edija Ramu

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

12. jul 2021. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

12. jul 2021. - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu ima primat koriscenju pravo na vodu

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu, taj ima primat u njenom korišćenju

12. jul 2021. - Po nalazima iz istraživanja Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbiji, milion stanovnika povremeno ili stalno nema pristup čistoj vodi