Električna energija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

distributivne mreze eurelectric studija

Slika: Eurelectric/E.DSO

Objavljeno

22.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Oko 70 odsto novih elektrana na obnovljive izvore energije do 2030. godine,  što je ukupno oko 360 GW, biće povezano na distributivnu mrežu u Evropskoj uniji, od čega će 40 GW biti elektrane za sopstvenu potrošnju građana i privrede.

Neophodno je da investicije u distributivne mreže do 2030. godine budu 50-70 odsto veće nego u prehodnoj deceniji kako bi se omogućila elektrifikacija, priključenje elektrana na obnovljivu energiju, odziv potrošnje i učešće kupaca energije u energetskoj tranziciji, navodi se u studiji koju su objavila evropska udruženja elektroenergetske industrije Eurelectric i E.DSO.

Reč je o prvoj analizi ovakve vrste koju je za ove dve organizacije uradio Monitor Deloitte na osnovu detaljnih podataka iz deset evropskih zemalja.

Investicije moraju da dostignu 375-425 milijardi evra do 2030.

Kako bi se distributivne mreže spremile za dekarbonizovani, decentralizovani i digitalizovani elektroenergetski sistem neophodno je da ulaganja do 2030. dostignu 375-425 milijardi evra, navodi se u ovoj studiji.

Prosečne godišnje investicione potrebe iznose 34-39 milijardi evra.

distributivne mreze eurelectric studija oie

Studija Povezivanje tačaka: Ulaganje u distributivnu mrežu da bi se podržala energetska tranzicija (Connecting the dots: Distribution grid investment to power the energy transition) zasniva se na sledećim prognozama:

  1. U EU i Ujedinjenom Kraljevstvu do 2030. biće instalirano 510 GW novih kapaciteta na obnovljive izvore. Od toga će više od 470 GW biti velike solarne elektrane i vetroparkovi, a 40 GW biće proizvodnja za sopstvenu potrošnju (prozjumeri). Elektrane ne zelenu energiju do 2030. trebalo bi da dostignu snagu od 940 GW.
  2. Ukupna godišnja stopa rasta potrošnje električne energije iznosi 1,8%. Potražnja će biti veća zbog industrije, power-to-X tehnologija (kojima se električna energija pretvara u nešto drugo kako bi se skladištila ili transportovala), električnih vozila i toplotnih pumpi.

Ključni pokretači ulaganja: Obnovljivi izvori, elektrifikacija i zastarelost kapaciteta

distributivne mreze investicije eurelectric studija

Značajan deo investicionih potreba, kako se navodi u izveštaju, posledica je energetske tranzicije koja je u toku: unapređenja infrastrukture povezana sa integracijom nestabilnih obnovljivih izvora poput sunca i vetra, od kojih će 70% biti povezano na nivou distribucije, kao i sa rastućom elektrifikacijom industrije, prevoza i sektora zgrada.

Međutim, najveći pokretač ulaganja je modernizacija infrastrukture, jer je približno jedna trećina distributivne mreže EU već sada starija od 40 godina.

Ograničeni uticaj na rast cena i društveni benefiti

distributivne mreze investicije eurelectric cene

Uprkos prosečnim godišnjim potrebama za investicijama od 34-39 milijardi evra, uticaj na cene električne energije i tarife verovatno će biti umeren ako, kako se ističe, kreatori politika i regulatori obezbede odgovarajuće regulatorne uslove i tarife.

Na drugoj strani, koristi koje će dobiti celo društvo od povećanja održivosti, rasta ekonomije i konkurentnosti biće mnogo veće: EU bi mogla da uštedi više od 175 milijardi evra godišnje na uvozu fosilnih goriva i da smanji prosečne troškove za nabavku električne energije od 28 do 37 milijardi evra, navodi se u studiji.

Rubi: Donosioci odluka da obezbede uslove za investicije

Kristian Ruby, generalni sekretar organizacije Eurelectric, izjavio je da su zbog energetske tranzicije hitno potrebne investicije u distributivne mreže.

„Pozivamo kreatore politika da poboljšaju investicioni okvir i tarife, olakšaju pristup fondovima EU i ubrzaju procedure za izdavanje odobrenja i dozvola“, dodao je on.

Christian Buchel, predsednik E.DSO i direktor za kupce i Evropu u kompaniji Enedis, rekao je da bi donosioci odluka, političke institucije, građani, regulatori, finansijske institucije i nevladine organizacije trebalo da shvate koliko je važno da se obezbedi neophodni nivo investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

22. januar 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

22. januar 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

22. januar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

22. januar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin