Električna energija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

distributivne mreze eurelectric studija

Slika: Eurelectric/E.DSO

Objavljeno

22.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Oko 70 odsto novih elektrana na obnovljive izvore energije do 2030. godine,  što je ukupno oko 360 GW, biće povezano na distributivnu mrežu u Evropskoj uniji, od čega će 40 GW biti elektrane za sopstvenu potrošnju građana i privrede.

Neophodno je da investicije u distributivne mreže do 2030. godine budu 50-70 odsto veće nego u prehodnoj deceniji kako bi se omogućila elektrifikacija, priključenje elektrana na obnovljivu energiju, odziv potrošnje i učešće kupaca energije u energetskoj tranziciji, navodi se u studiji koju su objavila evropska udruženja elektroenergetske industrije Eurelectric i E.DSO.

Reč je o prvoj analizi ovakve vrste koju je za ove dve organizacije uradio Monitor Deloitte na osnovu detaljnih podataka iz deset evropskih zemalja.

Investicije moraju da dostignu 375-425 milijardi evra do 2030.

Kako bi se distributivne mreže spremile za dekarbonizovani, decentralizovani i digitalizovani elektroenergetski sistem neophodno je da ulaganja do 2030. dostignu 375-425 milijardi evra, navodi se u ovoj studiji.

Prosečne godišnje investicione potrebe iznose 34-39 milijardi evra.

distributivne mreze eurelectric studija oie

Studija Povezivanje tačaka: Ulaganje u distributivnu mrežu da bi se podržala energetska tranzicija (Connecting the dots: Distribution grid investment to power the energy transition) zasniva se na sledećim prognozama:

  1. U EU i Ujedinjenom Kraljevstvu do 2030. biće instalirano 510 GW novih kapaciteta na obnovljive izvore. Od toga će više od 470 GW biti velike solarne elektrane i vetroparkovi, a 40 GW biće proizvodnja za sopstvenu potrošnju (prozjumeri). Elektrane ne zelenu energiju do 2030. trebalo bi da dostignu snagu od 940 GW.
  2. Ukupna godišnja stopa rasta potrošnje električne energije iznosi 1,8%. Potražnja će biti veća zbog industrije, power-to-X tehnologija (kojima se električna energija pretvara u nešto drugo kako bi se skladištila ili transportovala), električnih vozila i toplotnih pumpi.

Ključni pokretači ulaganja: Obnovljivi izvori, elektrifikacija i zastarelost kapaciteta

distributivne mreze investicije eurelectric studija

Značajan deo investicionih potreba, kako se navodi u izveštaju, posledica je energetske tranzicije koja je u toku: unapređenja infrastrukture povezana sa integracijom nestabilnih obnovljivih izvora poput sunca i vetra, od kojih će 70% biti povezano na nivou distribucije, kao i sa rastućom elektrifikacijom industrije, prevoza i sektora zgrada.

Međutim, najveći pokretač ulaganja je modernizacija infrastrukture, jer je približno jedna trećina distributivne mreže EU već sada starija od 40 godina.

Ograničeni uticaj na rast cena i društveni benefiti

distributivne mreze investicije eurelectric cene

Uprkos prosečnim godišnjim potrebama za investicijama od 34-39 milijardi evra, uticaj na cene električne energije i tarife verovatno će biti umeren ako, kako se ističe, kreatori politika i regulatori obezbede odgovarajuće regulatorne uslove i tarife.

Na drugoj strani, koristi koje će dobiti celo društvo od povećanja održivosti, rasta ekonomije i konkurentnosti biće mnogo veće: EU bi mogla da uštedi više od 175 milijardi evra godišnje na uvozu fosilnih goriva i da smanji prosečne troškove za nabavku električne energije od 28 do 37 milijardi evra, navodi se u studiji.

Rubi: Donosioci odluka da obezbede uslove za investicije

Kristian Ruby, generalni sekretar organizacije Eurelectric, izjavio je da su zbog energetske tranzicije hitno potrebne investicije u distributivne mreže.

„Pozivamo kreatore politika da poboljšaju investicioni okvir i tarife, olakšaju pristup fondovima EU i ubrzaju procedure za izdavanje odobrenja i dozvola“, dodao je on.

Christian Buchel, predsednik E.DSO i direktor za kupce i Evropu u kompaniji Enedis, rekao je da bi donosioci odluka, političke institucije, građani, regulatori, finansijske institucije i nevladine organizacije trebalo da shvate koliko je važno da se obezbedi neophodni nivo investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.

ivan asanovic direktor cges odbor direktora

Ivan Asanović novi direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema

22 септембра 2021 - Odbor direktora CGES-a razrešio je dužnosti izvršnog direktora Dragana Kujovića u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.