Električna energija

Hrvatski operator tržišta energije postaje deo Hrvatskog operatora prijenosnog sustava

Hrvatski-operator-trzista-energije-postaje-deo-Hrvatskog-operatora-prijenosnog-sustava

Slika: Vlada Hrvatske

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) ući će u sastav Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), dok će Hrvatska agencija za okoliš i prirodu postati deo Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Reč je o zaključku o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta i drugih pravnih lica sa javnim ovlašćenjima, saopštila je hrvatska vlada.

Premijer Andrej Plenković je posle usvajanja odluke o smanjivanju broja državnih institucija izjavio je da će čak 54 tela biti ukinuto ili spojeno sa ministarstvima ili drugim pravnim licima.

Hrvatski operator prijenosnog sustava formiran je aprila 2005. u okviru restrukturiranja hrvatskog elektroenergetskog sektora. HOPS je zadužen za upravljanje elektroenergetskim sistemom Hrvatske i prenos električne energije. Vlasnik HOPS-a je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

I Hrvatski operator tržišta energije osnovan je u isto vreme kao HOPS. HROTE obavlja funkciju organizovanja tržišta električne energije i prirodnog gasa, pod nadzorom Hrvatske energetske regulatorne agencije. U opisu posla ove firme je i podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, kao i proizvodnje biogoriva za transport.

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu formirana je 2015. godine, spajanjem Agencije za zaštitu okoliša i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Istom odlukom vlade, HEP grupi biće pripojeni HEP-Opskrba plinom, Program Sava, Plomin Holding, HEP-Nastavno obrazovni centar, Novenerg i Hrvatski centar za čistiju proizvodnju.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

he-dabar-dokapitalizacija-odluka-het

Odložena odluka o dokapitalizaciji HET-a za gradnju HE Dabar

24 јануара 2022 - Dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi prema najavama iz HET-a trebalo da bude spreman najkasnije tokom sledećeg meseca.

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.

Medunarodne institucije Vlade Srbije odlaze primenu Zakona OIE

Međunarodne institucije tražile od Vlade Srbije da ne odlaže primenu Zakona o korišćenju OIE

19 јануара 2022 - Reagujući na zahteve EMS-a i EPS-a, tri međunarodne institucije navode da bi Srbija promenom Zakona o korišćenju OIE izneverila investitore