Električna energija

Hrvatski operator tržišta energije postaje deo Hrvatskog operatora prijenosnog sustava

Hrvatski-operator-trzista-energije-postaje-deo-Hrvatskog-operatora-prijenosnog-sustava

Slika: Vlada Hrvatske

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) ući će u sastav Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), dok će Hrvatska agencija za okoliš i prirodu postati deo Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Reč je o zaključku o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta i drugih pravnih lica sa javnim ovlašćenjima, saopštila je hrvatska vlada.

Premijer Andrej Plenković je posle usvajanja odluke o smanjivanju broja državnih institucija izjavio je da će čak 54 tela biti ukinuto ili spojeno sa ministarstvima ili drugim pravnim licima.

Hrvatski operator prijenosnog sustava formiran je aprila 2005. u okviru restrukturiranja hrvatskog elektroenergetskog sektora. HOPS je zadužen za upravljanje elektroenergetskim sistemom Hrvatske i prenos električne energije. Vlasnik HOPS-a je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

I Hrvatski operator tržišta energije osnovan je u isto vreme kao HOPS. HROTE obavlja funkciju organizovanja tržišta električne energije i prirodnog gasa, pod nadzorom Hrvatske energetske regulatorne agencije. U opisu posla ove firme je i podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, kao i proizvodnje biogoriva za transport.

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu formirana je 2015. godine, spajanjem Agencije za zaštitu okoliša i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Istom odlukom vlade, HEP grupi biće pripojeni HEP-Opskrba plinom, Program Sava, Plomin Holding, HEP-Nastavno obrazovni centar, Novenerg i Hrvatski centar za čistiju proizvodnju.

Tagovi: , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mervar Slovenija datum prestanka upotrebe uglja

Mervar: Slovenija da što pre odredi datum prestanka upotrebe uglja

19 April 2021 - TEŠ, jedina termoelektrana na ugalj u Sloveniji, imaće ove godine gubitak do 150 miliona evra, kaže generalni direktor ELES-a Aleksander Mervar

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.