x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatski operator tržišta energije postaje deo Hrvatskog operatora prijenosnog sustava

07.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vlada Hrvatske
Hrvatski operator tržišta energije postaje deo Hrvatskog operatora prijenosnog sustava

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) ući će u sastav Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), dok će Hrvatska agencija za okoliš i prirodu postati deo Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Reč je o zaključku o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta i drugih pravnih lica sa javnim ovlašćenjima, saopštila je hrvatska vlada.

Premijer Andrej Plenković je posle usvajanja odluke o smanjivanju broja državnih institucija izjavio je da će čak 54 tela biti ukinuto ili spojeno sa ministarstvima ili drugim pravnim licima.

Hrvatski operator prijenosnog sustava formiran je aprila 2005. u okviru restrukturiranja hrvatskog elektroenergetskog sektora. HOPS je zadužen za upravljanje elektroenergetskim sistemom Hrvatske i prenos električne energije. Vlasnik HOPS-a je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

I Hrvatski operator tržišta energije osnovan je u isto vreme kao HOPS. HROTE obavlja funkciju organizovanja tržišta električne energije i prirodnog gasa, pod nadzorom Hrvatske energetske regulatorne agencije. U opisu posla ove firme je i podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, kao i proizvodnje biogoriva za transport.

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu formirana je 2015. godine, spajanjem Agencije za zaštitu okoliša i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Istom odlukom vlade, HEP grupi biće pripojeni HEP-Opskrba plinom, Program Sava, Plomin Holding, HEP-Nastavno obrazovni centar, Novenerg i Hrvatski centar za čistiju proizvodnju.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.