Električna energija

Hrvatski operator tržišta energije postaje deo Hrvatskog operatora prijenosnog sustava

Hrvatski-operator-trzista-energije-postaje-deo-Hrvatskog-operatora-prijenosnog-sustava

Slika: Vlada Hrvatske

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) ući će u sastav Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), dok će Hrvatska agencija za okoliš i prirodu postati deo Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Reč je o zaključku o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta i drugih pravnih lica sa javnim ovlašćenjima, saopštila je hrvatska vlada.

Premijer Andrej Plenković je posle usvajanja odluke o smanjivanju broja državnih institucija izjavio je da će čak 54 tela biti ukinuto ili spojeno sa ministarstvima ili drugim pravnim licima.

Hrvatski operator prijenosnog sustava formiran je aprila 2005. u okviru restrukturiranja hrvatskog elektroenergetskog sektora. HOPS je zadužen za upravljanje elektroenergetskim sistemom Hrvatske i prenos električne energije. Vlasnik HOPS-a je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

I Hrvatski operator tržišta energije osnovan je u isto vreme kao HOPS. HROTE obavlja funkciju organizovanja tržišta električne energije i prirodnog gasa, pod nadzorom Hrvatske energetske regulatorne agencije. U opisu posla ove firme je i podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, kao i proizvodnje biogoriva za transport.

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu formirana je 2015. godine, spajanjem Agencije za zaštitu okoliša i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Istom odlukom vlade, HEP grupi biće pripojeni HEP-Opskrba plinom, Program Sava, Plomin Holding, HEP-Nastavno obrazovni centar, Novenerg i Hrvatski centar za čistiju proizvodnju.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica