Otpad

Hrvatska zabranila jednokratnu plastiku

jednokratna-plastika-zabrana-hrvatska

Slika: Pixabay/rkit

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Sabor je usvojio novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje stavljanje u promet proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu. Ovim se Hrvatska pridružila grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su počele da primenjuju Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu.

Zakonom, koji stupa na snagu u narednim danima, se odmah zabranjuju plastične slamke, tanjiri, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževi i štapići), posude za hranu od ekspandiranog polistirena i slični proizvodi.

Plastične kese biće zabranjene od početka 2022. godine, a proizvodi sa plastičnim čepom od jula 2024.

Za neke druge proizvode zabrana će stupiti na snagu tek u narednim godinama, pa će tako plastične kese, sa izuzetkom vrlo laganih, biti zabranjene od januara 2022. godine, a proizvodi koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike, kao što su boce i druga ambalaža, neće moći da se stavljaju u promet od 3. jula 2024. godine.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu je stupila na snagu 2019. godine, a zemljama članicama dat je rok do 3. jula ove godine da usvoje propise kojima se zabranjuje jednokratna plastika.

Međutim, svega nekoliko zemalja je to i uradilo do zadatog roka, a čak ni one nisu u potpunosti primenile Direktivu, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude