Otpad

Hrvatska zabranila jednokratnu plastiku

jednokratna-plastika-zabrana-hrvatska

Slika: Pixabay/rkit

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Sabor je usvojio novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje stavljanje u promet proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu. Ovim se Hrvatska pridružila grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su počele da primenjuju Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu.

Zakonom, koji stupa na snagu u narednim danima, se odmah zabranjuju plastične slamke, tanjiri, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževi i štapići), posude za hranu od ekspandiranog polistirena i slični proizvodi.

Plastične kese biće zabranjene od početka 2022. godine, a proizvodi sa plastičnim čepom od jula 2024.

Za neke druge proizvode zabrana će stupiti na snagu tek u narednim godinama, pa će tako plastične kese, sa izuzetkom vrlo laganih, biti zabranjene od januara 2022. godine, a proizvodi koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike, kao što su boce i druga ambalaža, neće moći da se stavljaju u promet od 3. jula 2024. godine.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu je stupila na snagu 2019. godine, a zemljama članicama dat je rok do 3. jula ove godine da usvoje propise kojima se zabranjuje jednokratna plastika.

Međutim, svega nekoliko zemalja je to i uradilo do zadatog roka, a čak ni one nisu u potpunosti primenile Direktivu, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

20. jul 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

20. jul 2021. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

20. jul 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

20. jul 2021. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo