Otpad

Hrvatska zabranila jednokratnu plastiku

jednokratna-plastika-zabrana-hrvatska

Slika: Pixabay/rkit

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatski Sabor je usvojio novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje stavljanje u promet proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu. Ovim se Hrvatska pridružila grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su počele da primenjuju Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu.

Zakonom, koji stupa na snagu u narednim danima, se odmah zabranjuju plastične slamke, tanjiri, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževi i štapići), posude za hranu od ekspandiranog polistirena i slični proizvodi.

Plastične kese biće zabranjene od početka 2022. godine, a proizvodi sa plastičnim čepom od jula 2024.

Za neke druge proizvode zabrana će stupiti na snagu tek u narednim godinama, pa će tako plastične kese, sa izuzetkom vrlo laganih, biti zabranjene od januara 2022. godine, a proizvodi koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike, kao što su boce i druga ambalaža, neće moći da se stavljaju u promet od 3. jula 2024. godine.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu je stupila na snagu 2019. godine, a zemljama članicama dat je rok do 3. jula ove godine da usvoje propise kojima se zabranjuje jednokratna plastika.

Međutim, svega nekoliko zemalja je to i uradilo do zadatog roka, a čak ni one nisu u potpunosti primenile Direktivu, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

20. jul 2021. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

20. jul 2021. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

20. jul 2021. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

20. jul 2021. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom