Otpad

Hrvatska zabranila jednokratnu plastiku

jednokratna-plastika-zabrana-hrvatska

Slika: Pixabay/rkit

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Sabor je usvojio novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje stavljanje u promet proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu. Ovim se Hrvatska pridružila grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su počele da primenjuju Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu.

Zakonom, koji stupa na snagu u narednim danima, se odmah zabranjuju plastične slamke, tanjiri, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževi i štapići), posude za hranu od ekspandiranog polistirena i slični proizvodi.

Plastične kese biće zabranjene od početka 2022. godine, a proizvodi sa plastičnim čepom od jula 2024.

Za neke druge proizvode zabrana će stupiti na snagu tek u narednim godinama, pa će tako plastične kese, sa izuzetkom vrlo laganih, biti zabranjene od januara 2022. godine, a proizvodi koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike, kao što su boce i druga ambalaža, neće moći da se stavljaju u promet od 3. jula 2024. godine.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu je stupila na snagu 2019. godine, a zemljama članicama dat je rok do 3. jula ove godine da usvoje propise kojima se zabranjuje jednokratna plastika.

Međutim, svega nekoliko zemalja je to i uradilo do zadatog roka, a čak ni one nisu u potpunosti primenile Direktivu, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

20. jul 2021. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

20. jul 2021. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

20. jul 2021. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

20. jul 2021. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...