Otpad

Hrvatska zabranila jednokratnu plastiku

jednokratna-plastika-zabrana-hrvatska

Slika: Pixabay/rkit

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Sabor je usvojio novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje stavljanje u promet proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu. Ovim se Hrvatska pridružila grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su počele da primenjuju Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu.

Zakonom, koji stupa na snagu u narednim danima, se odmah zabranjuju plastične slamke, tanjiri, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževi i štapići), posude za hranu od ekspandiranog polistirena i slični proizvodi.

Plastične kese biće zabranjene od početka 2022. godine, a proizvodi sa plastičnim čepom od jula 2024.

Za neke druge proizvode zabrana će stupiti na snagu tek u narednim godinama, pa će tako plastične kese, sa izuzetkom vrlo laganih, biti zabranjene od januara 2022. godine, a proizvodi koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike, kao što su boce i druga ambalaža, neće moći da se stavljaju u promet od 3. jula 2024. godine.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu je stupila na snagu 2019. godine, a zemljama članicama dat je rok do 3. jula ove godine da usvoje propise kojima se zabranjuje jednokratna plastika.

Međutim, svega nekoliko zemalja je to i uradilo do zadatog roka, a čak ni one nisu u potpunosti primenile Direktivu, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 септембра 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 септембра 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 септембра 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 септембра 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.