Otpad

Samo neke članice EU zabranile jednokratnu plastiku na vreme

jednokratna-plastika-EU-zabrana

Slika: Pixabay/MarjonBesteman

Objavljeno

06.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Rok za primenu Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu u zemljama članicama Evropske unije (EU), 3. jul ove godine, je prošao, ali je svega nekoliko njih učinilo dovoljno da ispoštuje ovaj propis, čiji je cilj da se smanje količine plastičnog otpada na teritoriji unije.

Svega osam od 27 članica EU usvojilo je propise kojima se odredbe ove Direktive, koja je stupila na snagu 2019. godine, uvode u domaće zakonodavstvo, a čak ni te zemlje je nisu u potpunosti primenile, navodi se u medijskim izveštajima.

Cilj Direktive je da se u EU prestane sa upotrebom proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu, poput slamki, plastičnih šolja, pribora za jelo, kesa i kutija za pakovanje hrane od ekspandiranog polistirena, koji prema podacima Evropske komisije čine 70% otpada u morima i na plažama u EU.

plastika-otpad-more

Foto: Pixabay/Hamsterfreund

PET boce ostaju u upotrebi, ali će se sprovoditi mere sa ciljem smanjenja njihove potrošnje

Međutim, neki drugi jednokratni proizvodi od plastike, uključujući i PET boce, neće biti zabranjeni, a EU će se usredsrediti na ograničavanje njihovog korišćenja kroz mere popout podizanja svesti građana, obeležavanja proizvoda kako bi se potrošačima skrenula pažnja na sadržaj plastike i uvođenja obaveza za proizvođače po pitanju upravljanja otpadom i čišćenja.

plastika-PET-boce

Foto: Pixabay/VIVIANE6276

Nemački propisi o zabrani jednokratne plastike stupili su na snagu 3. jula

Nemačka je jedna od zemalja koje su u roku uvele zabranu nekih proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu, a ti propisi stupili su na snagu baš 3. jula. Neke članice EU, poput Francuske, Grčke i Irske su otišle i korak dalje, tako što su proširile spisak proizvoda koji se zabranjuju ili uvele dodatne mere za smanjenje upotrebe jednokratne plastike.

Neke zemlje EU, uključujući Bugarsku i Rumuniju, jedva da su i započele proces uvođenja Direktive u zakonodavstvo

Prema izveštaju saveza nevladinih organizacija Rethink Plastic, Francuska, Grčka, Irska, Švedska, Estonija i Malta su lideri u naporima da se zabrani jednokratna plastika. S druge strane, pet zemalja, uključujući tu i Bugarsku i Rumuniju, jedva da je i započelo proces transponovanja Direktive u domaće zakonodavstvo, navodi Rethink Plastic.

U Hrvatskoj će Direktiva stupiti na snagu usvajanjem zakona o upravljanju otpadom

Hrvatska i Slovenija su svrstane u grupu zemalja EU koje su samo delimično transponovale Direktivu i u kojima su ambicije po tom pitanju “prosečne.”

U Hrvatskoj bi Direktiva trebalo da stupi na snagu danom stupanja na snagu zakona o upravljanju otpadom, koji je u završnoj fazi donošenja, javili su lokalni mediji, pozivajući se na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

6. jul 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

6. jul 2021. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

6. jul 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

6. jul 2021. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo