OIE

Hrvatska poljoprivredna komora održala seminar o agro-biomasi

Photo: Propelety.cz

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora održala je seminar na temu “Alternativno korišćenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta”, u saradnji sa partnerima iz Srbije, BiH i Češke.

Kada bi se iskoristila sva potencijalna biomasa iz poljoprivrede i pretvorila u pelet za grejanje, zaposlilo bi se između pet i 10 hiljada ljudi, a Hrvatska bi na energiji uštedela između 5 i 7 milijardi kuna (672 do 941 milion evra), rekao je Darko Grivčić, vlasnik kompanije Eurotim.

Više od 100 učesnika seminara poslušalo je predavanja o energetskim potencijalima agrarne biomase, tehnologijama za peletiranje i grejanje i mogućnostima njihovog finansiranja. Cilj seminara bio je da pruži informacije o korišćenju agro-biomase kao alternativnog izvora energije u Hrvatskoj, ali i regionalna razmena iskustava.

Predavanja su održali istaknuti stručnjaci s Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Energetskog instituta “Hrvoje Požar” i Ministarstva poljoprivrede, kao i međunarodni partneri GREENLINE Western Balkans Cluster Foundation, AGROMERCATOR, ProPelety i Market-Connect.

Za razliku od drvne biomase, korišćenje poljoprivredne biomase nije rasprostranjeno na Zapadnom Balkanu, iako je njen potencijal u pojedinim zemljama veći. Tržište agro-biomase je takođe nerazvijeno u odnosu na tržište drvne biomase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

6. februar 2017. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

6. februar 2017. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

6. februar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

6. februar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu