OIE

Hrvatska poljoprivredna komora održala seminar o agro-biomasi

Photo: Propelety.cz

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora održala je seminar na temu “Alternativno korišćenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta”, u saradnji sa partnerima iz Srbije, BiH i Češke.

Kada bi se iskoristila sva potencijalna biomasa iz poljoprivrede i pretvorila u pelet za grejanje, zaposlilo bi se između pet i 10 hiljada ljudi, a Hrvatska bi na energiji uštedela između 5 i 7 milijardi kuna (672 do 941 milion evra), rekao je Darko Grivčić, vlasnik kompanije Eurotim.

Više od 100 učesnika seminara poslušalo je predavanja o energetskim potencijalima agrarne biomase, tehnologijama za peletiranje i grejanje i mogućnostima njihovog finansiranja. Cilj seminara bio je da pruži informacije o korišćenju agro-biomase kao alternativnog izvora energije u Hrvatskoj, ali i regionalna razmena iskustava.

Predavanja su održali istaknuti stručnjaci s Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Energetskog instituta “Hrvoje Požar” i Ministarstva poljoprivrede, kao i međunarodni partneri GREENLINE Western Balkans Cluster Foundation, AGROMERCATOR, ProPelety i Market-Connect.

Za razliku od drvne biomase, korišćenje poljoprivredne biomase nije rasprostranjeno na Zapadnom Balkanu, iako je njen potencijal u pojedinim zemljama veći. Tržište agro-biomase je takođe nerazvijeno u odnosu na tržište drvne biomase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

6. februar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

6. februar 2017. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

6. februar 2017. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

6. februar 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu