OIE

Hrvatska poljoprivredna komora održala seminar o agro-biomasi

Photo: Propelety.cz

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora održala je seminar na temu “Alternativno korišćenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta”, u saradnji sa partnerima iz Srbije, BiH i Češke.

Kada bi se iskoristila sva potencijalna biomasa iz poljoprivrede i pretvorila u pelet za grejanje, zaposlilo bi se između pet i 10 hiljada ljudi, a Hrvatska bi na energiji uštedela između 5 i 7 milijardi kuna (672 do 941 milion evra), rekao je Darko Grivčić, vlasnik kompanije Eurotim.

Više od 100 učesnika seminara poslušalo je predavanja o energetskim potencijalima agrarne biomase, tehnologijama za peletiranje i grejanje i mogućnostima njihovog finansiranja. Cilj seminara bio je da pruži informacije o korišćenju agro-biomase kao alternativnog izvora energije u Hrvatskoj, ali i regionalna razmena iskustava.

Predavanja su održali istaknuti stručnjaci s Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Energetskog instituta “Hrvoje Požar” i Ministarstva poljoprivrede, kao i međunarodni partneri GREENLINE Western Balkans Cluster Foundation, AGROMERCATOR, ProPelety i Market-Connect.

Za razliku od drvne biomase, korišćenje poljoprivredne biomase nije rasprostranjeno na Zapadnom Balkanu, iako je njen potencijal u pojedinim zemljama veći. Tržište agro-biomase je takođe nerazvijeno u odnosu na tržište drvne biomase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane