OIE

Hrvatska poljoprivredna komora održala seminar o agro-biomasi

Photo: Propelety.cz

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora održala je seminar na temu “Alternativno korišćenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta”, u saradnji sa partnerima iz Srbije, BiH i Češke.

Kada bi se iskoristila sva potencijalna biomasa iz poljoprivrede i pretvorila u pelet za grejanje, zaposlilo bi se između pet i 10 hiljada ljudi, a Hrvatska bi na energiji uštedela između 5 i 7 milijardi kuna (672 do 941 milion evra), rekao je Darko Grivčić, vlasnik kompanije Eurotim.

Više od 100 učesnika seminara poslušalo je predavanja o energetskim potencijalima agrarne biomase, tehnologijama za peletiranje i grejanje i mogućnostima njihovog finansiranja. Cilj seminara bio je da pruži informacije o korišćenju agro-biomase kao alternativnog izvora energije u Hrvatskoj, ali i regionalna razmena iskustava.

Predavanja su održali istaknuti stručnjaci s Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Energetskog instituta “Hrvoje Požar” i Ministarstva poljoprivrede, kao i međunarodni partneri GREENLINE Western Balkans Cluster Foundation, AGROMERCATOR, ProPelety i Market-Connect.

Za razliku od drvne biomase, korišćenje poljoprivredne biomase nije rasprostranjeno na Zapadnom Balkanu, iako je njen potencijal u pojedinim zemljama veći. Tržište agro-biomase je takođe nerazvijeno u odnosu na tržište drvne biomase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Enlight kupio solarnih vetroelektrana Hrvatskoj

Izraelski Enlight kupio projekte solarnih i vetroelektrana u Hrvatskoj

07 јула 2022 - Enlight je u Hrvatskoj preuzeo odnosno ušao u zajedničke projekte za proizvodnju zelene energije od ukupno 525 megavata

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

Berlin dobija ogroman električni bojler za dekarbonizaciju sistema grejanja

05 јула 2022 - Glavni grad Nemačke dobija električni bojler kapaciteta 200 megavata i zapremine 56 miliona litara vode, koja će se grejati iz obnovljivih izvora.

novi zakon o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH aukcije

Šta predviđa nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH?

04 јула 2022 - Novi propis uvodi aukcije za dodelu fid-in tarifa i premija, kao i kategorije prozjumera i zajednica obnovljive energije