OIE

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Foto: Pixabay/akitada31

Objavljeno

24.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska bi do 2025. godine trebalo da dobije svoje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika, a vlada u Zagrebu je već pokrenula postupak izrade nacionalne strategije u ovoj oblasti.

Hrvatska vlada je u februaru ove godine usvojila odluku o pokretanju postupka izrade hrvatske strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine, a izrada predloga tog dokumenta je već u toku, rečeno je na okruglom stolu o vodoniku kao gorivu budućnosti.

U toku je izrada predloga hrvatske strategije za vodonik do 2050.

Što se tiče uloge vodonika u hrvatskoj energetskoj tranziciji, na okruglom stolu je naglašeno da on povećava primenu i integraciju obnovljivih izvora energije, služi za skladištenje energije i pomaže, kao gorivo ili sirovina, da se dekarbonizuje transport i industrija.

Naftna kompanija INA već priprema uvođenje vodonika u sektor transporta

Hrvatska naftna kompanija INA već radi na pripremi za uvođenje vodonika u transportni sektor. Tomo Galić iz kompanije INA je rekao da će zbog zaštite životne sredine neminovno doći do smanjenja potražnje za dizel gorivima, pa je u tom smislu potrebno ponuditi alternativno obnovljivo gorivo, odnosno vodonik.

Hrvatska profesorica na univerzitetu Aalborgu Kopenhagenu, Iva Ridjan Skov, navela je primer Danske, gde vodonik ima ulogu u dekarbonizaciji u sektoru saobraćaja. Prema njenim rečima, Danska je veliki proizvođač obnovljivih tehnologija, a bavi se i  tehnologijama konverzije vodonika u tečna i gasovita goriva.

EU planira 40 GW postrojenja za elektrolizu do 2030.

Evropska unija je prošle godine usvojila strategiju za vodonik sa ciljem da se stvore uslovi za njegovu masovnu primenu. Strategija do 2030. godine predviđa ulaganja do 447 milijardi evra u izgradnju 40 GW postrojenja za elektrolizu, dodatne kapacitete solarnih i vetroelektrana koje bi proizvodile električnu energiju za te elektrolizatore, kao i investicije u transport, skladištenje i distribuciju vodonika uključujući i punionice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.