OIE

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Foto: Pixabay/akitada31

Objavljeno

24.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska bi do 2025. godine trebalo da dobije svoje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika, a vlada u Zagrebu je već pokrenula postupak izrade nacionalne strategije u ovoj oblasti.

Hrvatska vlada je u februaru ove godine usvojila odluku o pokretanju postupka izrade hrvatske strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine, a izrada predloga tog dokumenta je već u toku, rečeno je na okruglom stolu o vodoniku kao gorivu budućnosti.

U toku je izrada predloga hrvatske strategije za vodonik do 2050.

Što se tiče uloge vodonika u hrvatskoj energetskoj tranziciji, na okruglom stolu je naglašeno da on povećava primenu i integraciju obnovljivih izvora energije, služi za skladištenje energije i pomaže, kao gorivo ili sirovina, da se dekarbonizuje transport i industrija.

Naftna kompanija INA već priprema uvođenje vodonika u sektor transporta

Hrvatska naftna kompanija INA već radi na pripremi za uvođenje vodonika u transportni sektor. Tomo Galić iz kompanije INA je rekao da će zbog zaštite životne sredine neminovno doći do smanjenja potražnje za dizel gorivima, pa je u tom smislu potrebno ponuditi alternativno obnovljivo gorivo, odnosno vodonik.

Hrvatska profesorica na univerzitetu Aalborgu Kopenhagenu, Iva Ridjan Skov, navela je primer Danske, gde vodonik ima ulogu u dekarbonizaciji u sektoru saobraćaja. Prema njenim rečima, Danska je veliki proizvođač obnovljivih tehnologija, a bavi se i  tehnologijama konverzije vodonika u tečna i gasovita goriva.

EU planira 40 GW postrojenja za elektrolizu do 2030.

Evropska unija je prošle godine usvojila strategiju za vodonik sa ciljem da se stvore uslovi za njegovu masovnu primenu. Strategija do 2030. godine predviđa ulaganja do 447 milijardi evra u izgradnju 40 GW postrojenja za elektrolizu, dodatne kapacitete solarnih i vetroelektrana koje bi proizvodile električnu energiju za te elektrolizatore, kao i investicije u transport, skladištenje i distribuciju vodonika uključujući i punionice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski