OIE

Shell pustio u rad najveće evropsko postrojenje za zeleni vodonik sa PEM tehnologijom

shell-postrojenje-zeleni-vodonik

Slika: Shell

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kompanija Shell pustila je u rad postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika od 10 MW sa polimernom elektrolitskom membranom (PEM), najveće tog tipa u Evropi. Ova tehnologija je naročito podesna kod korišćenja varijabilnih obnovljivih izvora energije, poput vetra i sunca.

Postrojenje za elektrolizu, koje se nalazi u blizini Kelna u Nemačkoj, je prvo koje u rafineriji koristi ovu tehnologiju sa tako velikim kapacitetom, saopštio je Shell.

Shell planira da proširi kapacitet na čak 100 MW, navodi se u saopštenju i dodaje da kompanija namerava da proizvodi održivo avionsko gorivo (SAF) koristeći struju iz obnovljivih izvora i biomasu. Takođe se planira izgradnja postrojenja za proizvodnju tečnog obnovljivog prirodnog gasa (bio-LNG).

Postrojenja za elektrolizu sa PEM tehnologijom mogu da rade kada su solarna i energija vetra najjetinije

Postrojenja za elektrolizu sa PEM tehnologijom mogu da funkcionišu sa različitim nivoima opterećenja, što im omogućava da rade i kada su solarna i energija vetra najjetinije, stoji u saopštenju britansko-holandske multinacionalne kompanije.

Postrojenje će proizvoditi do 1.300 tona zelenog vodonika godišnje 

Ovo postrojenje će raditi na obnovljivu energiju i proizvoditi do 1,300 tona zelenog vodonika godišnje, što će se u početku koristiti za proizvodnju goriva uz niske emisije CO2, navodi se u saopštenju.

Projekat je sproveo konzorcijum Refhyne, uz finansijsku podršku Evropske komisije. Pored kompanije Shell, konzorcijum čine proizvođač tehnologije za vodonik ITM Power, istraživačka organizacija SINTEF i konsultanske firme Sphera i Element Energy.

Vodonik će pomoći u dekarbonizaciji saobraćaja i industrije

Vodonik će imati ključnu ulogu u ostvarivanju klimatskih ciljeva iz Evropskog zelenog dogovora tako što će pomoći da se dekarbonizuju problematični sektori poput saobraćaja i industrije, navodi Shell.

Shell sarađuje sa elektroenergetskom kompanijom Uniper na projektima transporta velikih količina vodonika

Shell je potpisao i memorandum o razumevanju sa nemačkom elektroenergetskom kompanijom Uniper radi ispitivanja mogućnosti za izgradnju infrastrukture potrebne za transport vodonika u velikim količinama, što će doprineti bržem razvoju vodonične privrede u Evropi, navodi se u zajedničkom saopštenju dve kompanije.

Uniper je takođe potpisao sporazum sa kompanijom EWE, koja pruža usluge u oblasti energetike, o izgradnji centra za vodonik u nemačkom gradu Huntorf. Dve kompanije tu planiraju da proizvode vodonik korišćenjem vetroenergije, kao i da ga skladište i izgrade infrastrukturu potrebnu za njegovo distribuiranje industriji i sektoru saobraćaja, stoji u zajedničkom saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

8. jul 2021. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

8. jul 2021. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

8. jul 2021. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

8. jul 2021. - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije raspisala je poziv za lokacije za izgradnju solarnih elektrana