OIE

Shell pustio u rad najveće evropsko postrojenje za zeleni vodonik sa PEM tehnologijom

shell-postrojenje-zeleni-vodonik

Slika: Shell

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kompanija Shell pustila je u rad postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika od 10 MW sa polimernom elektrolitskom membranom (PEM), najveće tog tipa u Evropi. Ova tehnologija je naročito podesna kod korišćenja varijabilnih obnovljivih izvora energije, poput vetra i sunca.

Postrojenje za elektrolizu, koje se nalazi u blizini Kelna u Nemačkoj, je prvo koje u rafineriji koristi ovu tehnologiju sa tako velikim kapacitetom, saopštio je Shell.

Shell planira da proširi kapacitet na čak 100 MW, navodi se u saopštenju i dodaje da kompanija namerava da proizvodi održivo avionsko gorivo (SAF) koristeći struju iz obnovljivih izvora i biomasu. Takođe se planira izgradnja postrojenja za proizvodnju tečnog obnovljivog prirodnog gasa (bio-LNG).

Postrojenja za elektrolizu sa PEM tehnologijom mogu da rade kada su solarna i energija vetra najjetinije

Postrojenja za elektrolizu sa PEM tehnologijom mogu da funkcionišu sa različitim nivoima opterećenja, što im omogućava da rade i kada su solarna i energija vetra najjetinije, stoji u saopštenju britansko-holandske multinacionalne kompanije.

Postrojenje će proizvoditi do 1.300 tona zelenog vodonika godišnje 

Ovo postrojenje će raditi na obnovljivu energiju i proizvoditi do 1,300 tona zelenog vodonika godišnje, što će se u početku koristiti za proizvodnju goriva uz niske emisije CO2, navodi se u saopštenju.

Projekat je sproveo konzorcijum Refhyne, uz finansijsku podršku Evropske komisije. Pored kompanije Shell, konzorcijum čine proizvođač tehnologije za vodonik ITM Power, istraživačka organizacija SINTEF i konsultanske firme Sphera i Element Energy.

Vodonik će pomoći u dekarbonizaciji saobraćaja i industrije

Vodonik će imati ključnu ulogu u ostvarivanju klimatskih ciljeva iz Evropskog zelenog dogovora tako što će pomoći da se dekarbonizuju problematični sektori poput saobraćaja i industrije, navodi Shell.

Shell sarađuje sa elektroenergetskom kompanijom Uniper na projektima transporta velikih količina vodonika

Shell je potpisao i memorandum o razumevanju sa nemačkom elektroenergetskom kompanijom Uniper radi ispitivanja mogućnosti za izgradnju infrastrukture potrebne za transport vodonika u velikim količinama, što će doprineti bržem razvoju vodonične privrede u Evropi, navodi se u zajedničkom saopštenju dve kompanije.

Uniper je takođe potpisao sporazum sa kompanijom EWE, koja pruža usluge u oblasti energetike, o izgradnji centra za vodonik u nemačkom gradu Huntorf. Dve kompanije tu planiraju da proizvode vodonik korišćenjem vetroenergije, kao i da ga skladište i izgrade infrastrukturu potrebnu za njegovo distribuiranje industriji i sektoru saobraćaja, stoji u zajedničkom saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beckom aerodromu najveca solarna elektrana Austriji

Na bečkom aerodromu puštena u rad najveća solarna elektrana u Austriji

23 маја 2022 - Flughafen Wien Group, koji upravlja bečkim aerodromom, objavio je da je na 24 hektara sagradio najveću solarnu elektranu u Austriji

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...