Energetska efikasnost

Hrvatska obezbedila više novca za energetsku efikasnost zgrada

Slika: https://vlada.gov.hr/

Objavljeno

25.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada je odlučila da poveća finansiranje za projekte energetske obnove javnih i stambenih zgrada iz sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj. Više novca je obezbeđeno i za upotrebu obnovljivih izvora energije u obrazovnim ustanovama, saopštilo je ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Odluke o povećanju sredstava za projekte povećavanja energetske efikasnosti javih i stambenih zgrada su doneli ministar Lovre Kuščević i ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac a sredstva će biti dodeljena putem dva konkursa.

Lovrić je izjavio medijima u Zagrebu da je vlada Hrvatske odlučila da produži finansiranje programa energetske obnove javnih zgrada koji je počet 2014. sa namerom da se završi 2015. godine, dodajući da se ta sredstva daju za već ugovorene projekte među kojima su nekoliko bolnica i klinika širom Hrvatske, Policijska akademija Zagreb, jedan sportski centar, jedan zatvora i zatvorska bolnica i zgrada jednog univerziteta.

Obnavljanjem tih zgrada će se ostvariti uštede energije of 51,5 miliona kilovat sati godišnje, rekao je ministar Kuščević, dodajući da je na konkursu podneto 223 projekta za javne zgrade, uglavnom škole i vrtići.

Vlada Hrvatske je višestruko povećala sredstva za energetsku obnovu stambenih zgrada sa 152 milion kuna (oko 20 miliona evra) na 560 miliona kuna (oko 75 milion evra) a za sredstva konkuriše 596 zgrada, izjavio je ministar. Ovaj projekat za cilj ima smanjenje potrošnje energije za grejanje i hlađenje stanova.

Prema najavama hrvatskih medija, ta zemlja će imati više od 1.000 gradilišta u okviru projekata povećanja energetske efikasnosti javnih i stambenih zgrada u toku sledeće godine a projekti treba da budu završeni iduće godine.

Od 100 miliona evra bespovratnih sredstava koje smo namenili za smanjenje potrošnje energije u stambenim zgradama već smo kroz ova dva poziva alocirali skoro 75 milijuna evra, izjavila je ministarka Gabrijela Žalac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. maj 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. maj 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

25. maj 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

25. maj 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike