Životna sredina

Hrvatska banka za obnovu i razvoj dobila 15 miliona evra za unapređenje biodiverziteta

Hrvatska-banka-za-obnovu-i-razvoj-dobila-15-miliona-evra-za-unapredjenje-biodiverziteta

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) obezbedila je 15 miliona evra Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) u okviru linije za finansiranje prirodnih bogatstava (Natural Capital Financing Facility) kako bi poboljšala očuvanje biodiverziteta, unapredila zelenu infrastrukturu i ojačala otpornost na klimatske promene.

Liniju za finansiranje prirodnih bogatstava uveli su pre tri godine EIB i Evropska komisija kako bi podržali investicije kompanija koje se bave prirodom i transformacione šeme širom Evrope.

U toku je program tehničke pomoći koji će osigurati da HBOR bolje identifikuje projekte za prirodna bogatstva sa najvećim uticajem na životnu sredinu i poboljša pripremu individualnih modela lokalnih preduzeća i javnih ustanova, saopštio je EIB.

Banka je navela da je 34 odsto prirodnih područja u Hrvatskoj zaštićeno u okviru programa Natura 2000.

Od obezbeđih sredstava korist bi mogle da imaju hrvatske kompanije koje se bave održivom poljoprivredom, komercijalnim šumarskim poslovima i turizmom, navodi se u saopštenju banke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

4. jun 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

4. jun 2018. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

4. jun 2018. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

4. jun 2018. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj